Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. júna 2022, 15:13
Čas čítania 1:28
Ema Stanovská

Výstavba problémového obchvatu Ružomberka je ohrozená. Vyčerpali sa všetky finančné zdroje a rezervy, píše subdodávateľská firma

NEWS DIAĽNICE SPRÁVY Z DOMOVA
Uložiť Uložené

Stavebné objekty sú momentálne bez aktívneho geotechnického monitoringu, ukončiť sme museli aj spoluprácu so špičkovými odborníkmi.

Výstavba dlho očakávanej diaľnice D1 v úseku Hubová - Ivachnová sa zrejme ešte viac spomalí. Podľa informácií portálu Topky.sk minimálne jedna spoločnosť dodávajúca služby na výstavbu už nemá žiadne peniaze ani rezervy.

„Vzhľadom na dlhodobo trvajúce nedostatočné zabezpečenie financovania kompletného rozsahu nami dodávaných geologických a geotechnických prác a služieb na stavbe D1 Hubová – Ivachnová vám s poľutovaním opakovane oznamujeme, že naša spoločnosť už vyčerpala všetky vlastné finančné zdroje a rezervy, ktorými bola schopná túto situáciu doposiaľ riešiť,“ uviedla spoločnosť Edge Investment (poverená Národnou diaľničnou spoločnosťou) v dokumente, ktorý majú Topky k dispozícii. 

Dokument adresovali zhotoviteľovi – združeniu Čebrať, v ktorom figuruje slovenský Váhostav a česká firma OHL ŽS. Kópiu poslali Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) a ministrovi dopravy Andrejovi Doležalovi.

Práce na geologických úlohách sú pozastavené od poludnia 7. júna 2022. Spoločnosť zároveň uviedla, že boli nútení ukončiť spoluprácu so špičkovými odborníkmi, ktorí pre nich tieto práce a služby vykonávali. 

diaľnica D1
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Upozornili tiež, že stavebné objekty, ktoré v zmysle projektovej dokumentácie vyžadujú geotechnický monitoring, sú počnúc 7. júnom bez aktívneho geotechnického monitoringu, a tým aj bez garancie včasného avizovania varovných a havarijných stavov.

Odporúčané
PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal 7. apríla 2024, 6:22

„Rovnako dávame do vašej pozornosti, že neuhradené nami realizované geologické práce, služby, diela, objekty vrátane príslušnej dokumentácie a vyhodnotení sú stále majetkom zhotoviteľa geologických prác, teda spoločnosti Edge Investment, s. r. o.,“ dodali.

Práce majú byť pozastavené až dovtedy, kým sa nevyriešia problémy spojené najmä s financovaním. Národná diaľničná spoločnosť pre Topky.sk uviedla, že aktuálne prebiehajú rokovania medzi NDS a zhotoviteľom stavby. „Hľadáme ústretové možnosti riešenia. Pevne veríme, že zhotoviteľ komunikuje so svojimi subdodávateľmi,“ reagovali na situáciu.

Problémový diaľničný úsek meria necelých 15 kilometrov, jeho súčasťou je aj tunel Čebrať a pre motoristov by znamenal veľké odbremenenie. V posledných rokoch sa v Ružomberku, ktorý by diaľnica, obišla tvoria obrovské zápchy a spôsobujú veľké problémy pre tamojších obyvateľov aj cestujúcich. 

S výstavbou diaľnice sa začalo už v roku 2013 a pôvodný plán počítal s tým, že prvé autá budú po novej diaľnici jazdiť už v roku 2017. Neskôr sa termín dostavby musel posúvať. Naposledy sa hovorilo o konci roka 2023. Aktuálne však nie je istý už ani tento termín.

Mohlo by ťa zaujímať:
Viezol som v aute Volodymyra, ktorý sa priznal k vražde 21-ročnej Ukrajinky na internáte: Pozri, ako mi bije srdce
Domov
Zdieľať
Diskusia