Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. júna 2022, 15:55
Čas čítania 4:11
Viktor Kniš

Politici reagujú na Čaputovej veto: Matovič si z nej spraví terč, tvrdí Šimečka. Podľa Gyimesiho ukázala prostredník rodinám

NEWS IGOR MATOVIČ SPRÁVY Z DOMOVA ZUZANA ČAPUTOVÁ
Uložiť Uložené

Politické strany, politici parlamentu a mnohí ďalší reagujú na rozhodnutie Zuzany Čaputovej vetovať protiinflačný balík Igora Matoviča.

Prezidentka Zuzana Čaputová vrátila parlamentu na opätovné prerokovanie tzv. protiinflačný balík. Vetuje ho vo všetkých častiach týkajúcich sa opatrení, ktoré by mali byť účinné od januára 2023. 

Hlava štátu pripomenula, že nerozporuje tie časti, ktoré majú umožniť okamžitú pomoc. Prekáža jej, že ustanovenia, ktoré majú platiť od nového roka, boli schválené v skrátenom legislatívnom konaní.

Najbližší poslanec Igora Matoviča z OĽaNO Györgi Gymesi v reakcii na rozhodnutie prezidentky napísal, že Zuzana Čaputová ukázala rodinám prostredník. Na svojom facebookovom profile to uviedol v maďarčine. Na prezidentku už reagujú aj ďalší politici. Igor Matovič k tejto téme zorganizoval tlačovú konferenciu, rovnako aj Eduard Heger. 

Strana SaS, ktorá ako jediná hlasovala proti Matovičovmu zákonu, rešpektuje rozhodnutie prezidentky. „Považujeme za správne, že poslanci koalície dostanú ďalšiu šancu, aby sa nepodieľali na rozvrate verejných financií a tiež aby nerokovali s fašistami,“ píše sa v stanovisku strany. Liberáli deklarovali, že v parlamente budú hlasovať proti prelomeniu veta hlavy štátu.

Predseda vlády Eduard Heger povedal, že veto prezidentky rešpektuje. 

Anketa:
Súhlasíš s rozhodnutím Zuzany Čaputovej vrátiť časť novely do parlamentu?
Určite áno.
Neviem.
Nie.
Určite áno.
85 %
557 Hlasov
Neviem.
5 %
34 Hlasov
Nie.
10 %
65 Hlasov

Hlas-SD: Opäť sa zdržíme, ak nedôjde k zmenám

Hlas tvrdí, že rešpektuje rozhodnutie prezidentky republiky, ktorá sa rozhodla vrátiť balík opatrení späť do parlamentu.


„Ak bude balík opatrení schvaľovaný v rovnakej a nedostatočnej podobe, poslanci Hlasu sa opäť zdržia hlasovania. Balík opatrení predstavuje určitú pomoc rodinám, no v žiadnom prípade nejde o protiinflačný balíček. Vláda pri zdražovaní pomohla ľuďom len minimálne a obrovské skupiny ľudí, ako sú dôchodcovia či pracujúci bez nezaopatrených detí, vylúčila z pomoci úplne. Preto si doteraz nesplnila domácu úlohu a občania oprávnene čakajú na skutočnú pomoc od štátu,“ vyhlásil líder Hlasu Peter Pellegrini.

Šimečka: Ľudia potrebujú skutočnú pomoc

Predseda mimoparlamentného hnutia Progresívne Slovensko Michal Šimečka tvrdí, že hlava štátu dnes ukázala okrem rozumného úsudku aj odvahu zastať sa verejného záujmu. „Veľmi dobre pritom vie, čo bude nasledovať. Igor Matovič, Boris Kollár, Veronika Remišová a Kotlebovi fašisti z ĽSNS, ktorí tento nezmyselný balíček schválili, si z nej spravia v nasledujúcich dňoch terč svojich útokov.“

Balíček ministra financií Matoviča považuje za „megalomanský nápad, ktorý zadlží naše deti na generácie dopredu, zlikviduje samosprávy a vôbec nepomôže státisícom ľudí, ktorí trpia dôsledkami inflácie“. Podpredseda Európskeho parlamentu si myslí, že Slováci momentálne nepotrebujú nedomyslené nápady, ako napríklad krúžkovné, ale skutočnú pomoc. 

Mladí SaSkári: Rozvaha je kľúčom

K rozhodnutiu prezidentky sa vyjadrila aj platforma Mladí SaSkári, ktorých názor zdieľa napríklad poslankyňa Jana Bittó Cigániková. Tvrdia, že minister financií nie je dostatočne rozvážny a rozhoduje sa s cieľom vyvolať šum v súvislosti so svojím menom.


„Igor, našťastie, nie je jediným politikom na Slovensku. Aj keď to tak niekedy nevyzerá, máme tu stále aj rozvážnych a rozumných politikov a političky. Jednou z nich je aj prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá dnes vetovala pakt Matovič-Beluský.


Toto rozhodnutie vítame a pani prezidentke vyjadrujeme podporu,“ napísali Mladí SaSkári. 

Minister školstva Branislav Gröhling: Ďakujem za zodpovedný postoj 

Minister školstva  Branislav Gröhling sa poďakoval prezidentke Zuzane Čaputovej za jej rozhodnutie vrátiť parlamentu na opätovné prerokovanie takzvaný protiinflačný balíček. 

Vďaku vyjadril šéf rezortu školstva hlave štátu aj za zodpovedný postoj i za vypočutie dotknutých k chybnému a urýchlenému zákonu. „Poslanci tak majú šancu nehlasovať za rozvrat verejných financií,“ uviedol na sociálnej sieti.

ZMOS: Rozhodnutie prezidentky je výsledkom zodpovedného sociálneho dialógu

Rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej vetovať protiinflačný balík vníma Združenie miest a obcí Slovenska ako výsledok toho, čo v praxi znamená zodpovedný sociálny dialóg, tvrdí šéf ZMOS-u Michal Kaliňák.

Zároveň upozornil, že ak by parlament schválil zákon s pripomienkami prezidentky a od júla by začal platiť daňový bonus, samosprávam to spôsobí určité finančné výpadky v príjmovej časti rozpočtu.


Kaliňák pripomenul, že spolu s partnermi v tripartite a ďalšími samosprávnymi združeniami sa zhodli na rizikách protiinflačného balíka a spoločne, aj v rozhovore s hlavou štátu, poukazovali na negatívne dosahy, ktoré môže legislatíva spôsobiť v rozpočtoch samospráv, rovnako žiadali participáciu na tvorbe podobného zákona.

„Tento postoj sme požadovali preto, lebo samosprávy zabezpečujú dostupnosť služieb a obslužnosť územia, čo by bolo pri novej legislatíve výrazne problematické. Ale aj preto, lebo sociálny dialóg bol nahradený nedôstojnou oznamovacou vetou,“ poznamenal Kaliňák.


Prezidentkino rozhodnutie a argumentáciu preto vníma ako signál návratu k dodržiavaniu legislatívnych pravidiel a definovaniu toho, čo si môže dovoliť vláda voči samospráve.

Poslanec Za ľudí Juraj Šeliga: Veto je príležitosť 

Poslanec Juraj Šeliga rešpektuje rozhodnutie prezidentky aj napriek tomu, že hlasoval v parlamente za prijatie tohto zákona. 

„Počkám na písomné vyhotovenie jej pripomienok a potom ako poslanci povieme, ako sa k hlasovaniu postavíme. Vopred však jasne hovorím, že akékoľvek útoky na pani prezidentku za to, že vrátila zákon, nie sú na mieste,“ napísal na sociálnej sieti. Myslí si, že veto môže koalícia využiť ako príležitosť na korektnú spoluprácu medzi Národnou radou Slovenskej republiky a pani prezidentkou Čaputovou. „Kultúrna a odborná kritika je to, čo nás posunie vpred a najmä pomôže ľuďom,“ dodal. 

Strana Aliancia: Uvítame verdikt Ústavného súdu

Mimoparlamentná Aliancia ocenila, že prezidentka nebrzdí vyplatenie jednorazovej pomoci.

„Poslanci budú mať možnosť prijať opatrenia, ktoré budú odborné a nie politické,“ poznamenala Aliancia. Podporu rodín označila za svoju prioritu. Považuje však za neprijateľné, že v čase krízy a inflácie sa stali rukojemníkmi politických bojov koaličných strán.

Aliancia kritizuje, že vláda bez znásilnenia legislatívneho procesu nedokáže prijať opatrenia na včasnú kompenzáciu zvýšených nákladov občanom. Takzvanú daňovú revolúciu z dielne Matoviča nepovažuje za prorodinný ani protiinflačný balík. Okrem toho kritizuje dôsledky na samosprávy. V prípade podania na ÚS by uvítala verdikt, ktorým sa zabráni zneužívaniu inštitútu skráteného legislatívneho konania. 

Poslanec Miroslav Kollár: Matovič má populistické ťahy

Líder strany Spolu a nezaradený poslanec NR SR Miroslav Kollár hovorí o populistických ťahoch ministra financií, ktorými zväčšuje konflikt a napätie v spoločnosti, rozbíja sociálny dialóg, ohrozuje verejné financie a fungovanie samospráv.

„Verím, že aspoň tí slušnejší poslanci vládnej koalície pri prelamovaní veta prezidentky pochopia, že opakovaním ,prorodinného‘ hlasovania s fašistami sa podieľajú na rozklade základov nášho demokratického systému a otvárajú cestu k ,orbanizácii‘ Slovenska,“ podotkol Kollár.

Minister práce Milan Krajniak: Veto ma mrzí

Minister zo Sme rodina tvrdí, že ho rozhodnutie prezidentky mrzí. Myslí si, že zastavila významnú pomoc. Na druhej strane verí, že sa podarí zvrátiť veto v Národnej rade. 

„Stále som presvedčený, že zvýšiť od 1. júla daňový bonus na dieťa o 50 % a zvýšiť prídavok na dieťa o 16 %, následne od 1. januára 2023 zvýšiť daňový bonus na dieťa o 100 %, rovnako ako aj zvýšiť prídavok na dieťa o 55 %, je veľmi významná pomoc slovenským rodinám. Toto treba schváliť. Preto verím, že prezidentkine veto v parlamente zvrátime.“

Domov
Zdieľať
Diskusia