Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. mája 2022, 19:16
Čas čítania 0:38
Jana Chovancová TASR

Opičie kiahne sú už aj v susednom Maďarsku, krajina hlási prvý prípad

NEWS MAĎARSKO OPIČIE KIAHNE
Uložiť Uložené

V Maďarsku sa objavil prvý prípad opičích kiahní, nakazeným je 38-ročný muž.

Susedné Maďarsko hlási prvý prípad vírusového ochorenia opičích kiahní. Nakazeným je údajne 38-ročný muž. Oznámila to v utorok v Budapešti šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby Cecília Müllerová.

Pre maďarskú komerčnú televíziu TV2 povedala, že infekcia sa nešíri ľahko, iba úzkym kontaktom a ochorenie trvá od dvoch do štyroch týždňov. „Voči nákaze sú menej odolní pacienti s oslabeným imunitným systémom a tehotné ženy,“ komentuje Müllerová.


Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) sa domnieva, že nárast prípadov nákazy opičími kiahňami nevyvolá novú pandémiu. Zatiaľ však stále nie je známe, či ochorenie dokážu prenášať aj nakazení ľudia, ktorí nevykazujú žiadne príznaky ochorenia. V pondelok to vyhlásila Rosamund Lewisová z núdzového programu WHO pre kiahne. 

Ovčie kiahne sú detské vírusové ochorenie. Na rozdiel od pravých kiahní sa dajú dobre liečiť. Ochorenie sa prenáša priamym kontaktom z chorých osôb. Čas inkubácie je približne 14 dní a vyrážky sa objavujú najskôr na trupe, tvári a vo vlasoch a postupujú na končatiny. Na Slovensku zatiaľ neevidujeme žiadnu nákazu týmto ochorením.

Anketa:
Čo myslíš, kedy bude prvý prípad opičích kiahní na Slovensku?
Čoskoro, je to len otázka času.
Myslím si, že ochorenie sa nešíri rýchlo, takže tak skoro ich tu mať nebudeme.
Podľa mňa sú už aj u nás, len o tom nevieme.
Čoskoro, je to len otázka času.
44 %
Myslím si, že ochorenie sa nešíri rýchlo, takže tak skoro ich tu mať nebudeme.
24 %
Podľa mňa sú už aj u nás, len o tom nevieme.
32 %
Domov
Zdieľať
Diskusia