Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. mája 2022, 10:30
Čas čítania 0:55
Viktor Kniš

Mladá Slovenka šírila hoax o streľbe v škole, navštívila ju polícia

NEWS POLÍCIA SR
Uložiť Uložené

Polícia na Facebooku pripomína, že trestnoprávna zodpovednosť platí aj v prípade mladých.

Polícia na Facebooku informuje o posune v kauze tínedžerky, ktorá vytvorila falošnú grafiku s hoaxom o tom, že na strednej škole došlo k masovej streľbe. „Vzhľadom aj na udalosti posledných dní polícia nepodcenila zverejnený status a dievča, ktoré informácie zverejnilo, sme osobne navštívili,“ napísali policajti na sociálnej sieti. 

Hoax vytvorila maturantka, ktorá sa práve v akademickom týždni pripravovala na maturitné skúšky. Hoax posudzovali odborníci z odboru počítačovej kriminality Národnej centrály osobitných druhov kriminality PPZ. Keď prišli študentku navštíviť domov, prekvapení boli aj samotní rodičia. Dievča sa k šíreniu nepravdy priznalo, podľa nej išlo o vtip. 

„Mladé dievča sa k statusu priznalo a policajtom pri previerke povedala, že bola nahnevaná a celý status bol iba vtip. Práve v pondelok má totiž na tejto strednej škole v Piešťanoch maturovať,“ spresnila polícia, podľa ktorej môže ísť o trestný čin. Upozornili aj strednú školu, na ktorej bude tento týždeň maturovať. 

Odporúčané
Bývalý člen NAKA: Vyhrážali sa nám, že skončíme zakopaní v Karpatoch. Brali sme to však ako súčasť našej práce (Rozhovor) Bývalý člen NAKA: Vyhrážali sa nám, že skončíme zakopaní v Karpatoch. Brali sme to však ako súčasť našej práce (Rozhovor) 16. marca 2024, 9:30

Polícia prípad publikuje verejne, aby sa z neho mohli poučiť aj ďalší. „Upozorňujeme tínedžerov, že aj oni ako užívatelia sociálnych sietí sú trestnoprávne zodpovední za to, čo zverejňujú, a aj keď ide o virtuálny svet.“

Podľa mužov zákona jej môže za podobné konanie – šírenie poplašnej správy – hroziť až dvojročný trest vo väzení. 


Mladé dievča na svojom Instagrame zneužilo grafiku portálu Start It Up, v ktorej prepísalo niekoľko slov s použitím rovnakých farieb. Aj keď grafika už na prvý pohľad nevyzerala dôveryhodne, sociálnymi sieťami sa šírila ako „šokujúca správa“. 

Polícia SR
Zdroj: Polícia SR
Domov
Zdieľať
Diskusia