Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. mája 2022, 19:48
Čas čítania 0:57
Martin Adam Pavlík TASR

Fínsky prezident oznámil Putinovi, že jeho krajina požiada o vstup do NATO. Putin varoval, že ide o chybu

Fínsky prezident oznámil Putinovi, že jeho krajina požiada o vstup do NATO. Putin varoval, že ide o chybu
Zdroj: TASR/AP/Frank Augstein, Pool
NEWS FÍNSKO NATO RUSKO SPRÁVY ZO SVETA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Podľa fínskeho prezidenta ruská invázia na Ukrajinu vo februári 2022 zmenila bezpečnostné postavenie Fínska.

Vo štvrtok sme ťa informovali, že fínsky prezident Sauli Niinistö a premiérka Sanna Marinová v spoločnom vyhlásení oficiálne oznámili, že podporujú vstup svojej krajiny do NATO. Agentúry AP a AFP informovali, že Niinistö v sobotu telefonoval s Vladimirom Putinom a oznámil mu, že jeho krajina sa už v najbližších dňoch rozhodne požiadať o vstup do Severoatlantickej aliancie.

Podľa fínskeho prezidenta ruská invázia na Ukrajinu vo februári 2022 zmenila bezpečnostné postavenie Fínska. Šéf Kremľa však požiadavku Fínska o vstup do Severoatlantickej aliancie označil za chybu a varoval, že to naruší vzťahy medzi oboma krajinami. 

Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Zdroj: Andrei Gorshkov, Sputnik, Kremlin, AP, TASR


„Rozhovor bol otvorený a priamočiary, ale zaobišiel sa bez vyhrotenia (situácie). Je dôležité zamedziť napätiu,“ uviedla kancelária Sauliho Niinistöa, ktorý sa v posledných rokoch snaží pravidelne komunikovať s Putinom. Počas telefonátu, ktorý sa konal na žiadosť fínskej strany, Niinistö zároveň ubezpečil, že Helsinki chcú s Moskvou naďalej udržiavať korektnú a profesionálnu úroveň vzťahov.

Vlastné vyhlásenie o sobotňajšom telefonáte oboch prezidentov vydal aj Kremeľ, okrem iného sa v ňom píše: „Putin zdôraznil, že ukončenie tradičnej politiky (fínskej) vojenskej neutrality by bolo chybou a že neexistuje nijaká hrozba pre bezpečnosť Fínska.“


Putin sa v tejto súvislosti nevyhol ani obvyklým hrozbám, keď varoval, že vstup do NATO bude mať negatívny vplyv na dlhodobo dobré susedské vzťahy a partnerskú spoluprácu oboch krajín. V nedeľu by malo o svojom prípadnom členstve v NATO rozhodnúť aj susedné Švédsko, ktoré k úvahám o opustení tradičnej vojenskej neutrality taktiež podnietila ruská vojenská agresia voči Ukrajine.

Domov
Zdieľať
Diskusia