Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. mája 2022, 20:30
Čas čítania 13:50
Viktor Kniš

Šéf klubu OĽANO Šipoš: SaS chce získať našich protikorupčných voličov, je to politický hyenizmus (Rozhovor)

REFRESHER MICHAL ŠIPOŠ
Uložiť Uložené

Michal Šipoš z OĽaNO tvrdí, že urobil všetko pre to, aby poslankyne Hatráková a Tabák hlasovali v súlade so zvyškom klubu. Tvrdí, že do stredy budú s SaS hľadať spôsob, ako sa dohodnúť a predísť veľkej koaličnej kríze.

Poslankyňa SaS Jana Bittó Cigániková v rozhovore pre Refresher tvrdila, že exčlenka klubu OĽaNO Katarína Hatráková môže byť kúpená. Šéf poslaneckého klubu hnutia Igora Matoviča si myslí, že až čas ukáže, či to bola pravda. „Musí vedieť, prečo tak hlasovala, pridala sa k Sme rodina,“ tvrdí Michal Šipoš. 

Michal Šipoš pre Refresher povedal, že dôležité pre neho bolo aj to, ako sa šéf Smeru pred hlasovaním o svojom vydaní Špecializovanému trestnému súdu a aj po ňom správal. „Robert Fico sa pred hlasovaním triasol, krvi by ste sa mu nedorezali. Dúfal, že prídu všetci, ktorí majú prísť. Dokonca sa po parlamente hovorilo, že Mizíka priviezli z dovolenky,“ konštatuje predseda poslaneckého klubu OĽaNO. 

Dôležité podľa neho bude, či sa SaS so zvyškom koalície dohodne v najbližších dňoch. „Naším cieľom je pomáhať slabým, chorým a starým, ktorí si nevedia pomôcť sami. Strana Sloboda a solidarita nikdy neprišla s návrhom, odkiaľ môžeme zobrať peniaze, ich riešenie je, aby sme sa viac zadlžili.“ 

Bude sa tento týždeň rozhodovať o osude vlády?

Všetko je možné. Sme štyria koaliční partneri, momentálne máme 88 poslaneckých mandátov. Neviem povedať, kto má aké ambície a kto má zajačie úmysly. Cieľom OĽaNO je dovládnuť. Aj keď si o tejto vláde môžeme myslieť čokoľvek, je vždy lepšia ako krvilačné hyeny, ktoré čakajú za rohom, aby to tu celé rozkopali a nanovo vybudovali systém, ktorý tu mali. Keď sa dostanú naspäť k moci, tak to opäť vybudujú a vybetónujú. 

Šipoš
Zdroj: Michal Šipoš archív

Vrcholí napätie medzi koaličnými partnermi?

Takýchto kríz sme počas posledných dvoch rokov zažili niekoľko, je mi len ľúto, že nedržíme viac spolu. Pri prvej príležitosti si do nás každý kopne, lebo sme najväčší a najsilnejší. Pri pandémii do nás kopala Sloboda a solidarita, pri mnohých reformách nás nepodporila Sme rodina.

Igor Matovič a Milan Krajniak v stredu predložia na vláde novelu, ktorá sa týka pomoci pri zdražovaní. Čo sa stane, keď s tým prídu?

Urobíme maximum, aby sme SaS dostali na palubu. Dnes budeme mať koaličnú radu. Aj Sloboda a solidarita si musí uvedomiť, že všetko nie je len o pomoci podnikateľom. Oni sú strana, ktorá pomáha podnikateľom, silným a úspešným firmám. My sa sústredíme na slabých, chorých a ľudí, ktorí si nevedia pomôcť. Keď SaS nevidí, aká je na Slovensku situácia a aké majú ľudia problémy, tak mi je to ľúto. Urobíme všetko pre to, aby sme stranu Richarda Sulíka presvedčili. 

Branislav Gröhling v nedeľnej relácii Na telo povedal, že SaS chce adresnejšiu pomoc, nie helikoptérové peniaze. Vyzerá to tak, že Sloboda a solidarita váš návrh nepodporí a chce úplne iný návrh. Nemali ste toto riešiť skôr ako dva dni pred dôležitým schvaľovaním na vláde? 

Riešime to dlho, možno už od začiatku leta. Situácia s infláciou a so zvyšovaním cien akýchkoľvek produktov a služieb nie je novinka. Koalícia sa tým zaoberá dlho. Fakt je ten, že tri koaličné strany – OĽaNO, Za ľudí a Sme rodina – to pochopili a SaS vajatá, snaží sa hľadať okľuky a vyhovára sa. Nepotrebujeme výhovorky, potrebujeme riešenia. 

Takže ste sa od leta snažili hľadať kompromis a skončilo sa to takto? 

Každý zo štyroch koaličných partnerov má svojich voličov a svoje návrhy. My sme museli hľadať väčšinu. Platí to aj v rodine, keď sa manželia rozhodujú napríklad o spoločnej investícii. V koalícii a v parlamente je to to isté. Hľadáme správne riešenie, aj keď nie je ideálne. O tom je demokracia. 

Teraz sa zdá, že to väčšina nie je. 

Tri strany to chcú a SaS sa to snaží blokovať. 

Pri absolútnom počte poslancov to nevychádza a pravdepodobne budete potrebovať pomoc Hlasu. 

Nebudeme sa spoliehať na pomoc Hlasu, Smeru ani fašistov. Budeme robiť všetko pre to, aby sa k nám SaS-ka pridala. 

Čo sa ešte môže reálne do stredy udiať? Sme otvorení diskusii, ak budú mať ďalšie návrhy. Ikskrát sme rokovali s ministerstvom financií, odborníkmi, na koaličných radách. Vždy to bolo o tom, že my sme prichádzali s návrhmi riešení, ale aj s návrhmi, odkiaľ peniaze zoberieme. Štát nie je „oslík, otras sa“ ani bankomat. Naším cieľom je pomáhať slabým, chorým a starým, ktorí si nevedia pomôcť sami. Strana Sloboda a solidarita nikdy neprišla s návrhom, odkiaľ môžeme zobrať peniaze, ich riešenie je, aby sme sa viac zadlžili. To nemôžeme robiť, pretože máme rozpočtové pravidlá a nemôžeme si čoraz viac požičiavať. Aj keď to nie je ľahké, najjednoduchším riešením momentálne je zobrať bohatým firmám. Samozrejme, primerane. Medzi sto najbohatších firiem patria aj energetické firmy, ktoré profitujú z vyšších cien energií. 

Sloboda a solidarita chce novelu v tejto forme vetovať.

Ja si nemyslím, že to môžu vetovať. V programovom vyhlásení vlády máme napísané, že nemáme zvyšovať daňovo-odvodové zaťaženie, a my ho ani zvyšovať nebudeme. Toto podľa nás vychádza z programového vyhlásenia vlády a dohodli sme sa na tom. Ale radšej sa vráťme z kratšej cesty a poďme o tom s SaS ešte rokovať. 

Váš odhad, ako to dopadne? 

Verím, že sa dohodneme a pomôžeme ľuďom na Slovensku. Ako sa hovorí, kto rýchlo dáva, dvakrát dáva, ak teraz ľuďom nepomôžeme, bude to horšie. 

Vy hovoríte, že SaS si hľadá zámienky na odchod, a oni, že ich chcete vyštvať. Ono je to v podstate to isté, akurát to vyzerá ako pripravovanie si povolebnej pôdy pre voličov. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 114704 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či sa Michal Šipoš stretol pred hlasovaním s poslankyňami Hatrákovou a Tabák, aby zvrátil ich rozhodnutie. 
  • Či si myslí, že poslankyňa Hatráková mohla zobrať za svoj hlas peniaze.
  • Prečo OĽaNO nekritizuje stranu Sme rodina hlasnejšie.
  • Ako vníma Šipoš obvinenie Borguľu zo Sme rodina a či by mali obvinení poslanci odovzdať mandát.
  • Čo ešte vláda stihne, ak sa nerozpadne.  
Domov
Zdieľať
Diskusia