Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
9. mája 2022, 13:13
Čas čítania 1:15
Adam Novosad TASR

Slovenská armáda ťa vojensky vycvičí a zaplatí ti za to 1 300 eur. Registráciu na dobrovoľnú prípravu už spustila

NEWS RUSKO VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Ministerstvo obrany už spustilo prihlasovanie na dobrovoľnú vojenskú prípravu.

Ministerstvo obrany spúšťa po dvojročnej prestávke spôsobenej pandémiou dobrovoľnú vojenskú prípravu. Rezort obrany má tento rok ambíciu vycvičiť na dobrovoľnej príprave minimálne 150 osôb, ktoré sa síce výcvikom automaticky nestávajú profesionálnymi vojakmi, ale podľa ministerstva získajú základné vojenské vedomosti a zručnosti.

Výcvik sa uskutoční v termíne od 6. júla do 26. septembra tohto roka. Zameraný bude okrem získania základných vedomostí a praktických zručností v ovládaní zbraní aj na zvýšenie fyzickej kondície, zvýšenie pripravenosti na zvládanie stresových a záťažových situácií a v neposlednom rade aj na vojenskú disciplínu.

V minulosti bol ťahákom dobrovoľnej vojenskej prípravy najmä finančný príspevok, ktorý človek za účasť dostane. Počas 11-týždňovej prípravy na Základni výcviku a mobilizačného doplňovania v Martine dostane každý absolvent viac ako 1 300 eur. Tento príspevok poskytuje dodatočnú motiváciu zúčastniť sa.

vojaci
Zdroj: MO SR/Facebook

Ministerstvo na stránke láka potenciálnych uchádzačov na viaceré výhody, ktoré z výcviku vyplývajú. Nejde len o finančný príspevok, ale postarané budeš mať aj o stravu a ubytovanie a zaplatia ti aj zdravotné, dôchodkové a úrazové poistenie. „Ak si v evidencii uchádzačov o zamestnanie, počas trvania DVP v nej ostaneš,“ láka ministerstvo. Nestratíš ani nárok na dávky v hmotnej núdzi a aktivačný príspevok.

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

Z výcviku však neprofituje len samotný účastník, ale aj štát. Po úspešnom ukončení výcviku sú absolventi povýšení na vojakov 2. stupňa a zaraďovaní do záloh, pričom majú otvorenú možnosť vstúpiť aj do aktívnych záloh a byť tak pripravení na nasadenie v rámci domáceho krízového manažmentu.

„Aj vplyvom vojnového konfliktu na Ukrajine sa verejnosť začala intenzívnejšie zaujímať o vlastnú bezpečnosť a tiež o obranu štátu. Práve dobrovoľná vojenská príprava môže byť pre mnohých spôsobom, ako v súlade s legislatívou a pod dozorom skutočných profesionálov zapracovať na svojej sile, odvahe a pripravenosti na vlastnú obranu i obranu vlasti,“ uviedol na margo dobrovoľnej vojenskej prípravy minister obrany Jaroslav Naď.

Kompletné informácie o tom, ako sa na dobrovoľnú vojenskú prípravu zaregistrovať, nájdeš už v tejto chvíli na novej webovej stránke vojenskapriprava.sk. 

Domov
Zdieľať
Diskusia