Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. mája 2022, 15:29
Čas čítania 0:42
Eduard Starkbauer

Rusko v Kaliningrade nacvičovalo útok strelami Iskander. Tie dokážu niesť jadrové hlavice

NEWS RUSKO VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Ruská aktivita v Kaliningrade vzbudzuje u susedných krajín dlhodobo obavy.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že jeho armáda nacvičovala v stredu v ruskej exkláve Kaliningrad simulovaný útok raketovými strelami, ktoré sú schopné niesť jadrovú hlavicu. Ruské autority vo vyhlásení hovorili o simulácii „elektronického štartu“ balistického raketového systému 9K720 Iskander.

Asi 100 ruských vojakov precvičovalo útok jadrovými zbraňami na letiská, chránenú infraštruktúru, vojenské vybavenie a veliteľské pozície nepriateľa.

Po simulovanom odpálení rakiet pokračovali ruskí vojaci v manévroch nácviku zmien pozície s cieľom vyhnúť sa možnému odvetnému útoku. Jednotky cvičili aj manévre v simulovanom prostredí radiácie a chemickej kontaminácie. 

Odporúčané
Prečo leží kúsok Ruska uprostred Európy? Kaliningrad si Moskva odtrhla na konci vojny, využiť by ho mohla na okupáciu Pobaltia Prečo leží kúsok Ruska uprostred Európy? Kaliningrad si Moskva odtrhla na konci vojny, využiť by ho mohla na okupáciu Pobaltia 2. mája 2022, 9:30

Možnosť použitia jadrových zbraní spomenul nepriamo Vladimir Putin už v prvých dňoch vojny. Naznačil, že k nasadeniu taktických jadrových zbraní voči Západu by mohlo prísť „bleskovo rýchlo“ v prípade zaangažovania sa západných armád do konfliktu. Ruské jadrové sily sú v režime „pohotovosti“ a podľa Moscow Times sa počas ostatných dvoch týždňov ruské štátne médiá vyjadrujú o možnosti jadrových útokov častejšie ako predtým.

Domov
Zdieľať
Diskusia