Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. mája 2022, 18:30
Čas čítania 5:17
Viktor Kniš

Financovanie politických strán: Republiku dotuje poslanec Miroslav Suja obvinený z nevýhodného rozpredaja majetku župy

NEWS STRANA REPUBLIKA
Uložiť Uložené

Najmä vojna na Ukrajine a intenzívne vyšetrovanie slovenských tajných služieb ukázali, ako blízko boli ruskí agenti k extrémistom.

Hnutie Republika prevádzkuje svoj chod low-cost, výdavky sa pohybujú len vo vyšších stovkách eur mesačne. Najväčším sponzorom je podpredseda Miroslav Suja, ktorého pred niekoľkými dňami obvinili v súvislosti s predajom hnuteľného majetku Banskobystrickej regionálnej správy ciest.

Odídenci od neonacistu Mariana Kotlebu boli pri hodnotení transparentnosti ochotní odpovedať na viac našich otázok ako strana Hlas-SD

„Prispievajú iba členovia, najmä poslanci zo svojich platov. Príspevky poslancov budú v zmysle zákona presne a transparentne uvedené vo výročnej správe. Nemáme čo skrývať,“ napísalo tlačové oddelenie hnutia Refresheru. Republika si musí poradiť bez miliónov z povolebného príspevku, ktoré zostali v strane odsúdeného neonacistu Mariana Kotlebu. 

Aj v súvislosti s vojnou na Ukrajine slovenské tajné služby začali vyšetrovať vplyv ruských agentov na slovenskú politiku, pričom narazili na bývalého asistenta Miroslava Suju Jozefa Mihalčina. Toho polícia najprv zadržala, neskôr ho prepustili bez obvinenia. NAKA zároveň obvinila Bohuša Garbára, ktorý v minulosti Sujovej domovskej strane ĽSNS posielal vysoké príspevky. O tom, či na Slovensku agenti z Ruska podplácali konkrétnych ľudí za informácie od politikov, rozhodnú súdy. 

republika
Zdroj: TASR

O rozpustenie strany Republika v súvislosti s nejasným financovaním žiadala v marci 2022 koaličná strana SaS. „Prezentované dôkazy orgánov činných v trestnom konaní v súvislosti s ruskými špiónmi na Slovensku jednoznačne smerujú k podozreniu, že ĽSNS je financovaná z Ruska. Navyše všetko nasvedčuje tomu, že prepojenie na ruských špiónov môže byť oveľa väčšie a týkať sa aj strany Republika. Činnosť obidvoch strán je tak v priamom rozpore s Ústavou SR, a preto je najvyšší čas začať sa zaoberať ich rozpustením.“ Generálna prokuratúra tvrdí, že aktivity monitoruje, ale neeviduje oficiálnu žiadosť o rozpustenie. 

Strana Republika si nezriadila transparentný účet, na oficiálnej stránke uvádza len veľmi strohé informácie, aby dodržala zákon.

Refresher sa pozrel na transparentnosť niektorých nových politických subjektov, ktoré by sa podľa prieskumov relevantných agentúr mohli v najbližších parlamentných voľbách dostať do Národnej rady SR. Cieľom otázok, ktoré sme poslali stranám Hlas-SD, Republika a Aliancia, je zistiť, do akej miery sú ochotné komunikovať otvorene a kde sa už radšej oprú o zákon.

Stranu finančne ťahá obvinený poslanec Suja

Najštedrejším mužom v strane Republika je Miroslav Suja pôsobiaci ako jej podpredseda. Strane daroval zo svojich peňazí 40-tisíc eur na bežný chod v roku 2022, čo je približne 10-mesačný poslanecký plat. Zároveň hnutiu bezodplatne poskytuje priestory, čo predstavuje ďalších približne 10-tisíc eur ročne, ktoré strana ušetrí a Suja zaplatí. Ide o kancelársky priestor na Kopčianskej ulici v Bratislave. Aj keď má Suja ako poslanec parlamentu nárok na príspevok za poslaneckú kanceláriu, podľa oficiálnej stránky NR SR týmto spôsobom priestor na Kopčianskej nedotuje. 

Domov
Zdieľať
Diskusia