Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
27. apríla 2022, 17:49
Čas čítania 1:21
Martin Adam Pavlík

OĽaNO o lustrácii takmer 500 ľudí za Ficovej vlády: Toto sú praktiky, za ktoré by sa nehanbil ani Putinov režim

OĽaNO o lustrácii takmer 500 ľudí za Ficovej vlády: Toto sú praktiky, za ktoré by sa nehanbil ani Putinov režim
Zdroj: Faceook/OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti
NEWS OĽANO ROBERT FICO
Uložiť Uložené

Na tlačovej besede pred novinárov predstúpili Michal Šipoš, Peter Polák a Andrej Stančík.

Aktuality.sk v stredu informovali o tom, policajná inšpekcia vyšetruje ďalší prípad neoprávnených lustrácií v štátnych databázach. Tentoraz ide o masívnu akciu, pri ktorej malo byť v rokoch 2015 až 2016 v registri obyvateľov, evidencii vozidiel či v ďalších databázach lustrovaných takmer 500 osôb z politického aj podnikateľského prostredia.

Práve k tejto téme mali popoludní tlačovú besedu poslanci klubu OĽaNO Michal Šipoš, Peter Polák a Andrej Stančík. „Môjmu kolegovi, poslancovi Petrovi Polákovi prišiel dokument, ktorý jasne dokazuje, že v minulosti, počas Ficovej vlády, boli orgány činné v trestnom konaní zneužívané na lustráciu politických oponentov,“ povedal v úvode poslanec OĽaNO Michal Šipoš.

Podľa Šipoša boli nezákonne lustrovaní poslanci aj ich rodinní príslušníci a ľudia, ktorí boli istým spôsobom spojení s vtedajšou opozíciou. Údajne boli vytvárané diagramy na to, čo títo ľudia robili a s kým.

„Je to jeden z ďalších dôkazov, že Robert Fico by mal byť vydaný spravodlivosti a mal by vysvetliť, čo sa počas jeho vlády na Slovensku dialo,“ povedal ďalej Šipoš. Za mikrofónom ho na tlačovej besede vystriedal Peter Polák, ktorý priblížil detaily spomínaného dokumentu.

Robert Fico.
Robert Fico. Zdroj: TASR/Martin Baumann


„V roku 2015 som bol študentom vysokej školy, popritom som pracoval v internetovej televízii či banke a neskôr ako hypotekárny špecialista. Práve v tom čase som bol s celou mojou rodinou lustrovaný. Na vrchole diagramu bol môj otec, ktorý bol v tom čase opozičný politik, a zrejme naňho hľadali niečo, čím by ho mohli diskreditovať,“ povedal.

V emotívnom prejave pripomenul svoj rómsky pôvod a to, že časť jeho rodiny žila v tom čase v osade. „Čím sa previnil môj strýko, ktorý je obyčajný tesár? Akým spôsobom si dovolili lustrovať aj jeho?“ pýtal sa Polák. Podľa jeho slov na zozname lustrovaných boli napríklad aj Marcel Klimek, Jozef Viskupič či Milan Krajniak. 

Andrej Stančík neskôr takisto nešetril šéfa strany Smer-SD. „Dnes už vieme, prečo Smer tak veľmi miluje Putinovo Rusko. Toto sú totiž praktiky, za ktoré by sa nehanbil ani Putinov režim. Je to ako z nejakej príručky pre diktátora, ako ničiť opozíciu a ich rodiny len preto, že povedali nie zlu. Zlu, ktorým bola vláda Roberta Fica,“ povedal. 

Domov
Zdieľať
Diskusia