Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. apríla 2022, 12:55
Čas čítania 0:55
Adam Novosad Viktor Kniš

VIDEO: Kotleba sa skúšal dostať do parlamentu, ale poslanecká kartička mu už nefungovala. „Idem do roboty,“ bránil sa

NEWS MARIAN KOTLEBA
Uložiť Uložené

Marian Kotleba sa nedostal do parlamentu po tom, čo stratil poslanecký mandát.

Marian Kotleba dorazil pred budovu parlamentu, kde burcuje svojich priaznivcov, ktorí ho prišli podporiť po tom, čo odmietol akceptovať stratu mandátu. Kotleba vyhlásil, že napriek rozsudku a strate mandátu vyplývajúcej z Ústavy SR sa pokúsi dostať do parlamentu. Na mieste sa zhromaždilo niekoľko desiatok priaznivcov ĽSNS. 

Kotleba tvrdí, že Najvyšší súd „nemá kompetenciu vykladať ústavu“, pretože podľa neho o strate mandátu môže rozhodovať výlučne Ústavný súd SR alebo Štátna volebná komisia. „Žiadne rozhodnutie mi nikdy neprišlo,“ uviedol so slovami, že o strate mandátu nesmie rozhodovať nominant „fašistickej vlády“.

kotleba
Zdroj: Refresher/Viktor Kniš

Najvyšší súd síce 5. apríla uznal Mariana Kotlebu za vinného, ale šéf ĽSNS naďalej odmieta akceptovať stratu svojho poslaneckého mandátu. Ústava SR hovorí, že mandát poslanca zaniká dňom nadobudnutia právoplatnosti rozsudku, ktorým bol poslanec odsúdený za úmyselný trestný čin, lenže Kotleba si ústavu vyložil po svojom.

V statuse na Facebooku v pondelok 25. apríla avizoval, že sa v utorok chystá do Národnej rady Slovenskej republiky ako poslanec, pretože nedostal žiadne vyrozumenie, na základe ktorého by o svoj mandát prišiel.

Odporúčané
Marian Kotleba je odsúdený extrémista: Prestáva byť poslancom? Môže byť predsedom ĽSNS? Môžu mu stranu zrušiť? (Otázky a odpovede) Marian Kotleba je odsúdený extrémista: Prestáva byť poslancom? Môže byť predsedom ĽSNS? Môžu mu stranu zrušiť? (Otázky a odpovede) 5. apríla 2022, 18:30

„Keďže doteraz mi neprišlo nič o strate môjho poslaneckého mandátu, tak si myslím, že môj mandát stále platí, a preto sa zajtra zúčastním rokovania Národnej rady Slovenskej republiky. Zhruba v čase o 12.30 h prídem do parlamentu,“ píše Kotleba. Ľudí v statuse burcoval, aby ho prišli pred parlament podporiť. „Ak chcete vidieť, aká bude reakcia tohto protiľudského systému, tak sa môžete prísť pozrieť,“ uzavrel.

kotleba
Zdroj: Refresher/Viktor Kniš
Domov
Zdieľať
Diskusia