Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. apríla 2022, 19:22
Čas čítania 1:36
Tímea Krauszová

Už druhého ruského oligarchu našli mŕtveho spolu s jeho rodinou. Polícia si myslí, že môže ísť o organizované vraždy

NEWS OLIGARCHIA RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT
Uložiť Uložené

Dvaja ruskí oligarchovia zomreli v priebehu dvoch dní. Vyšetrovatelia ešte nepotvrdili, či prípady medzi sebou súvisia.

V priebehu niekoľkých dní zomrel už druhý ruský miliardár. Okrem bývalého manažéra plynárenského gigantu Novatek Sergeja Protoseňu našli mŕtvu aj jeho ženu a dcéru. Podľa katalánskeho portálu El Punt Avui našli policajti tri telá 19. apríla vo vile, ktorú Protoseňa vlastnil v španielskom meste Lloret de Mar. Upozornili na to Seznam Zprávy.

Organizovaný zločin alebo samovražda?

Vyšetrovatelia momentálne zisťujú, či spáchal Protoseňa samovraždu po tom, čo zabil svoju ženu a dieťa, alebo či ide o organizovaný zločin, kde si na paškál berú ruských oligarchov. Podľa španielskych médií matka a násťročná dcéra podľahli bodným ranám a miliardár sa zrejme obesil. 

Jedna zo susediek pre Sky News opísala rodinu ako nekonfliktnú a slušnú. Obáva sa, že ich smrť súvisí so sankciami, ktoré prišli ako odpoveď na ruský útok na Ukrajinu. Sankcie sú namierené na firmy aj na jednotlivcov, ktorí majú nejaké väzby s Kremľom.

Majetok niekdajšieho člena predstavenstva Novatek sa odhaduje na 400 miliónov eur, v Katalánsku mal okrem letného sídla niekoľko luxusných áut a niekoľko desiatok tisíc eur v hotovosti. Svoj majetok si značne užíval, rodina rada chodila na luxusné dovolenky či na nákupy. Nažive ostal už len jeho syn, ktorý sa na veľkonočné sviatky nevrátil domov z Francúzska, kde momentálne žije.

Bývalý šéf druhého najväčšieho dodávateľa plynu v Rusku je už druhým oligarchom, ktorého našli mŕtveho. Len deň predtým objavili príbuzní telo bývalého viceprezidenta Gazprombank Vladislava Avajeva. Podľa Sky News ho našli v jeho moskovskom byte.

On, jeho manželka aj dcéra boli zastrelení, pričom aj v tomto prípade vyšetrovatelia rátajú aj s možnosťou, že šlo o dvojnásobnú vraždu a samovraždu. Vyšetrovania v oboch prípadoch ešte pokračujú. 

Mohlo by ťa zaujímať:
Anna Záborská chce uzákoniť kastráciu pri zmene pohlavia. Snaží sa zvrátiť krok rezortu zdravotníctva, ktorý ju prestal vyžadovať
Salutoval pred Putinom a v Singapure má pozemky za 3,3 miliardy. Kontroverzný korunný princ dobýja Instagram smiešnymi citátmi
Tajomné podzemné tunely oceliarní Azovstaľ v Mariupole vydržia výbuch atómovej bomby. Prečo Rusi nevedia obrovský komplex dobyť?
Domov
Zdieľať
Diskusia