Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. apríla 2022, 14:32
Čas čítania 0:58
Tímea Krauszová

Ukrajinskí vojaci odignorovali ruské ultimátum a obraňujú Mariupol aj naďalej. Rusko chce zlikvidovať všetok odpor

Ukrajinskí vojaci odignorovali ruské ultimátum a obraňujú Mariupol aj naďalej. Rusko chce zlikvidovať všetok odpor
Zdroj: TASR/AP
NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Deadline bol do 13.00 h miestneho času, no ukrajinskí vojaci naďalej mesto bránia.

Ruské ozbrojené sily ponúkli vojakom, ktorí im kladú odpor v ukrajinskom prístavnom meste Mariupol, že ušetria ich životy, ak v nedeľu v stanovenom čase zložia zbrane. Deadline bol do 13.00 h miestneho času, no podľa BBC ukrajinskí vojaci naďalej mesto bránia.

Odporúčané
Rusi sa snažia v Mariupole donútiť zvyšných obrancov mesta ku kapitulácii. Sľubujú im, že ich nezabijú, ak sa vzdajú Rusi sa snažia v Mariupole donútiť zvyšných obrancov mesta ku kapitulácii. Sľubujú im, že ich nezabijú, ak sa vzdajú 17. apríla 2022, 10:00

Neopustili svoje pozície

Napriek tomu, že bol vytvorený koridor pre vojakov, ktorí sa vzdajú, podľa poradcu starostu Mariupola Petra Andriuščenka vojaci držia svoje pozície. Dodal, že ruskí vojaci ostreľovali nielen areál oceliarne Azovstaľ, ale aj niekoľko civilných budov.

Rusko na ukrajinské odhodlanie reagovalo slovami, že v obliehanom meste zlikvidujú všetok zostávajúci odpor. Podľa CNN ruské ministerstvo obrany tvrdí, že „nacionalistický režim“ na Ukrajine údajne zakázal rokovania o kapitulácii. Hovoria aj, že v oceliarni je až 400 zahraničných žoldnierov, údajne vrátane Európanov a Kanaďanov.

V Mariupole a blízkom okolí je momentálne odhadom asi stotisíc ľudí. Oblasť je do veľkej miery pod ruskou kontrolou, no mesto stále bránia aj ukrajinské jednotky. Obliehaniu čelí od prvého dňa ruskej invázie, keďže ide o strategické miesto. Hoci je ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj naklonený rozprávať sa s ruským lídrom Vladimirom Putinom, v nedeľu vyhlásil, že ak dôjde k zavraždeniu zostávajúcich ľudí v Mariupole, bude to znamenať koniec rozhovorov.

Mohlo by ťa zaujímať:
Thor už nie je Avenger. V traileri na štvrtú časť spoznáva ženského Thora, nové kúty galaxie, Zeusa a aj Strážcov galaxie
Selassie: Slováci vidia drahé autá a byty influencerov, ale nevidia lízing a dve hypotéky. Do telky by som už dnes šiel (Rozhovor)
10 najlepších filmov Toma Cruisa
Domov
Zdieľať
Diskusia