Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. apríla 2022, 20:22
Čas čítania 0:50
Ema Stanovská TASR

Viktor Orbán telefonoval s Putinom: Navrhol mu prímerie, platiť za zemný plyn v rubľoch mu vraj nerobí problém

Viktor Orbán telefonoval s Putinom: Navrhol mu prímerie, platiť za zemný plyn v rubľoch mu vraj nerobí problém
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák/AP/TASR/Alexei Nikolsky
NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT SPRÁVY ZO SVETA VIKTOR ORBÁN VLADIMIR PUTIN
Uložiť Uložené

Na margo ruského zemného plynu Orbán povedal, že ak Rusko chce platiť za zemný plyn v rubľoch, Maďarsko v tom nevidí problém.

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v stredu telefonicky hovoril s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Navrhol mu okamžité vyhlásenie prímeria na Ukrajine a aj usporiadanie budapeštianskej schôdzky s európskymi lídrami – francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a nemeckým kancelárom Olafom Scholzom – a ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. 

Putin reagoval „pozitívne“

Orbán povedal, že po utorňajšom telefonickom rozhovore s americkým exprezidentom Donaldom Trumpom hovoril v stredu „celkom dlho“ aj s Vladimirom Putinom.

„Putinovi som navrhol, aby nariadil okamžité prímerie. Navrhol som budapeštianske stretnutie s európskymi lídrami a s ukrajinským prezidentom v záujme dosiahnutia prímeria. Ruský prezident reagoval pozitívne, ale dodal, že takýto krok má svoje podmienky,“ informoval maďarský premiér.

Orbán zdôraznil, že Maďarsko je zástancom mieru. „Na Ukrajine je 200-tisíc Maďarov, nesieme zodpovednosť za ich životy,“ podotkol premiér s tým, že je v ich záujme, aby sa Maďarsko nezapojilo do vojny.

Odporúčané
Psychiater Hunčík: Zamestnávatelia v Maďarsku nútili zamestnancov, aby hlasovali za Orbánov Fidesz. Museli sa odfotiť s lístkom Psychiater Hunčík: Zamestnávatelia v Maďarsku nútili zamestnancov, aby hlasovali za Orbánov Fidesz. Museli sa odfotiť s lístkom 4. apríla 2022, 19:30

Na margo ruského zemného plynu Orbán povedal, že ak Rusko chce platiť za zemný plyn v rubľoch, Maďarsko v tom nevidí problém.


K víťazstvu v nedeľňajších parlamentných voľbách Orbán uviedol, že ide o najlepší výsledok všetkých čias v Maďarsku, keď jeho strana Fidesz získala 54 percent hlasov voličov a v parlamente bude mať dvojtretinovú väčšinu. „Maďari chcú mier, u susedov je vojna, preto volili stranu, ktorá to zaručuje,“ konštatoval Orbán.

Viac správ zo sveta nájdeš tu.

Domov
Zdieľať
Diskusia