Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. marca 2022, 8:41
Čas čítania 2:16
Tímea Krauszová

Prehovorila Ukrajinka, ktorú znásilnili dvaja ruskí vojaci: Zabili mi muža, potom sa trikrát vrátili, môj syn popri tom plakal

NEWS SPRÁVY ZO SVETA VOJNA NA UKRAJINE ZNÁSILNENIA A SEXUÁLNE ZLOČINY
Uložiť Uložené

Prípadom sa už zaoberá prokuratúra, skutok vyšetrujú ako vojnový zločin.

Počas prebiehajúcej vojny na Ukrajine dochádza k znásilneniam čoraz častejšie. Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba povedal, že vie o mnohých prípadoch, keď ruskí vojaci znásilnili ženy v ukrajinských mestách. O rôznych prípadoch hovorili aj viaceré ukrajinské poslankyne.

Žena, ktorá vystupuje pod zmeneným menom Natalija, aby si chránila súkromie, pre magazín The Times vyrozprávala, čo sa stalo 9. marca.

Do ich domu vtrhli vojaci, ktorí zastrelili jej manžela aj psa. Telo muža ostalo pred domom na zemi, zatiaľ čo dvaja vojaci ju opakovane znásilnili. O Natalijinom prípade len nedávno informovala ukrajinská poslankyňa Marija Mezencevová. Prípadom sa už zaoberá prokuratúra, skutok vyšetrujú ako vojnový zločin.

Zastrelili ho, lebo vraj bol nacista

Ruskí vojaci do ich dediny vtrhli 8. marca. Natalija s manželom Andrijom vyvesila bielu vlajku z okna, aby vojaci vedeli, že tam býva len rodina, ktorá nikomu nechce ublížiť. Do ich dvora vtrhla skupina o deň neskôr. Zvalili bránu, zastrelili ich psa a rodine tvrdili, že im neublížia. Podľa Natalije hovorili tie isté „rozprávky“: mysleli si, že ide len o cvičenie, nevedeli, že ich posielajú do vojny. 

Odporúčané
Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky 5. mája 2024, 12:00

Veliteľ skupiny sa na ňu uškrnul a povedal, že keby nebola vojna, určite by medzi nimi dvoma vznikla romanca. Podľa Natalije bol trochu opitý, predstavil sa ako Michail Romanov. Natalija vojakov požiadala, aby odišli, no vojak reagoval agresívne. Zničil obe ich autá napriek prosbám, aby aspoň jedno ušetril pre prípad núdze. Vojaci sa po zotmení vrátili, a keď sa jej muž Andrij šiel pozrieť, čo sa deje, zastrelili ho. „Vykríkla som: Kde je môj manžel? Potom som sa pozrela von a videla som, že leží na zemi pri bráne. Jeden mladík namieril zbraň na moju hlavu a povedal: Zastrelil som tvojho manžela, lebo je nacista.“

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by The Times and The Sunday Times (@thetimes)

Opakované znásilnenia počas niekoľkých hodín

Natalija vtedy nariadila synovi, aby sa schoval v kotolni – tú využívali ako kryt počas ostreľovania. Vojak jej prikázal, aby bola ticho, inak ju zabije pred očami syna. Potom jej prikázal vyzliecť sa. „Potom ma obaja znásilnili jeden po druhom. Bolo im jedno, že môj syn plače v kotolni. Povedali mi, že ho mám ísť utíšiť a mám sa vrátiť. Po celý čas držali zbraň pri mojej hlave a doberali si ma.“ Vojaci podľa jej slov mali nechutné poznámky a jeden druhého sa pýtali, či ju zabijú alebo nie.

Po nejakom čase odišli, takže Natalija mala čas skontrolovať strachom paralyzovaného syna. Ale vojaci sa vrátili po 20 minútach a znova ju znásilnili. „Keď sa vrátili po tretí raz, boli takí opití, že ledva stáli na nohách. Napokon obaja zaspali na stoličkách.“ Natalija využila príležitosť, vytiahla syna z kotolne a veľmi rýchlo ušli z domu. Cestou von obišli telo jej manžela. Dostali sa k svokrovcom a napokon až do ďalšieho mesta, kam ušla jej švagriná s deťmi. Ona je tá, kto Nataliju presvedčil, aby nahlásila znásilnenie a vraždu polícii.

Odporúčané
Suka z Buchenwaldu: dekorácie si vyrábala z kože židovských väzňov, organizovala sexuálne orgie pre veliteľov tábora Suka z Buchenwaldu: dekorácie si vyrábala z kože židovských väzňov, organizovala sexuálne orgie pre veliteľov tábora 18. apríla 2024, 12:30

Niektorí ľudia správam o brutálnom znásilnení nechceli veriť. To je jeden z dôvodov, prečo sa rozhodla hovoriť aj s novinármi. Romanova identifikovala zo sociálnych sietí, obvinený je už z viacerých útokov. Druhého násilníka nepoznala.

Mladá žena pôvodne plánovala ďalšie dieťa so svojím dnes už zosnulým manželom. Má 33 rokov, žila v malom domčeku, ktorý im postavil muž. V apríli by mali výročie svadby, teraz sa však usiluje dostať k pozostatkom manžela. Natalija týmto dala na pravú mieru niektoré tvrdenia o tom, čo sa jej stalo: samotné znásilnenie dieťa nevidelo a násilníci boli dvaja, nie jeden.

Aktuálne správy nielen z Ukrajiny nájdeš v našej sekcii news.

Domov
Zdieľať
Diskusia