Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. marca 2022, 16:38
Čas čítania 1:22
Adam Novosad

Na Sliači už uviedli do prevádzky prvý protiraketový systém Patriot. Chráni strategickú časť stredného Slovenska

NEWS PATRIOT SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Vojenské letisko v Sliači už chráni jeden z najmodernejších protiraketových systémov.

Na vojenskom letisku v Sliači je už umiestnený prvý protiraketový systém Patriot, ktorý bude chrániť strategickú časť stredného Slovenska pred prípadným útokom.

Na svojej facebookovej stránke o tom informoval predseda vlády Eduard Heger, podľa ktorého je už prvá batéria systému Patriot v prevádzke na Sliači. Na Slovensko onedlho dorazia ďalšie dve batérie.

„Systém Patriot na Sliači je už pripravený poskytnúť ochranu nad strategickou časťou stredného Slovenska. Aby bola väčšina nášho územia chránená, tak budeme disponovať dvomi nemeckými a jednou holandskou batériou,“ oznámil premiér v statuse.

Odporúčané
Obranný systém Patriot príde čoskoro na Slovensko. Fungoval by aj proti ruským raketám Iskander? Obranný systém Patriot príde čoskoro na Slovensko. Fungoval by aj proti ruským raketám Iskander? 28. februára 2022, 18:30

Heger zároveň prisľúbil, že systém Patriot od holandských a nemeckých partnerov nebude jedinou protivzdušnou ochranou, ktorú Slovensko uvedie do prevádzky. „V blízkej dobe sa posilní ochrana východnej hranice, a to prostredníctvom ďalších systémov slovenskej aj spojeneckej protivzdušnej obrany,“ vysvetlil.


„Našim spojencom patrí moja veľká vďaka za takmer okamžitú reakciu na zaistenie bezpečnosti slovenských občanov. Dodanie techniky aj personálu je jasným dôkazom, že Slovensko je plnohodnotný člen silnej aliancie, ktorá ho v prípade potreby ochráni,“ uzavrel svoj príspevok predseda vlády.

Systém Patriot v nasadenej verzii PAC3 predstavuje podľa ministerstva obrany jeden z najsofistikovanejších systémov protivzdušnej a protiraketovej obrany. Povinnosť brániť spojenecké krajiny v prípade útoku na základe článku 5 zmluvy Severoatlantickej aliancie dnes na návšteve v Poľsku označil americký prezident Joe Biden za posvätný záväzok.

„Patriot je vyslovene obranný systém, ktorý by sa dal v podstate použiť na ochranu jedného väčšieho mesta, ako je napríklad Bratislava, alebo na ochranu širšej oblasti, ako Sliač spolu s Banskou Bystricou a so Zvolenom,“ vysvetľoval v našom nedávnom článku o systéme Patriot bezpečnostný analytik Vladimír Bednár.

„Je to iba obranná zbraň, nemá žiadnu ofenzívnu funkciu. Treba pritom povedať, že obranné systémy bývajú pri modernej vojne prvým cieľom. V tomto kontexte to treba chápať tak, že Nemci a Holanďania, ktorí prídu na Slovensko spravovať systém Patriot, by boli v prípade konfliktu prvým cieľom. A oni si to uvedomujú. Idú sem s tým, aby nás chránili,“ uviedol.


V Refresheri ti každodenne prinášame aktuálne správy zo sveta. Viac noviniek nájdeš v našej sekcii News.
Domov
Zdieľať
Diskusia