Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. marca 2022, 18:02
Čas čítania 1:12
Jakub Paulík

Nepriateľské štáty vrátane Slovenska si od Ruska budú kupovať plyn len za ruble. Cena plynu po tejto správe rapídne vystrelila

NEWS VLADIMIR PUTIN VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Európska únia by sa chcela stať postupne od ruského plynu nezávislou.

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že nepriateľské štáty Ruska nebudú môcť za plyn dodávaný z jeho krajiny platiť inak ako v rubľoch, informujú The New York Times. Podľa nedávno zverejneného zoznamu nepriateľských krajín doň patrí aj Slovensko a celá Európska únia, ktorá podporuje Ukrajinu ako obeť ruskej agresie. 

Ďalej do zoznamu patria USA, Kanada, Japonsko, Británia, Švajčiarsko aj Nórsko. Väčšine z týchto krajín pritom zemný plyn dodáva práve Rusko. Spotreba ruského zemného plynu v Európe je zhruba 40 %.

Plynárenská spoločnosť Gazprom dodávajúca plyn do Európy dostala podľa ruskej hlavy štátu nariadenie, aby prijímala platby iba v ruskej mene. Vyhlásenie prezidenta Vladimira Putina zvýšilo cenu plynu v Európe o niekoľko desiatok percent.

Zemný plyn by mal byť podľa Putina dodávaný naďalej v rovnakých objemoch. „Samozrejme, Rusko bude pokračovať v dodávkach zemného plynu z pohľadu objemu aj ceny na základe pôvodných kontraktov. Zmeny sa dotknú výhradne meny, v ktorej sa bude platba vykonávať. Tou bude rubeľ,“ povedal ruský prezident. Vláda a centrálna banka Ruska majú podľa Putina týždeň na to, aby určili mechanizmus prechodu platieb na ruble.

Zmeny bude musieť vykonať aj plynárenská spoločnosť Gazprom, ktorá s tým však môže mať problém. Tlačové oddelenie Gazpromu neodpovedalo médiám na otázku, či môžu pri dlhodobých kontraktoch vykonať zmenu platenia na ruble.

Odporúčané
Šéfka agentúry Seesame Michaela Benedigová: Dnes môže firmy kritizovať úplne každý, treba vedieť, ako správne odpovedať (Rozhovor) Šéfka agentúry Seesame Michaela Benedigová: Dnes môže firmy kritizovať úplne každý, treba vedieť, ako správne odpovedať (Rozhovor) 22. marca 2022, 16:30

Európska únia pritom už dlhší čas zvažuje zníženie závislosti od ruského plynu. Predstavitelia európskych krajín počítali s tým, že Vladimir Putin sa ich bude snažiť týmto spôsobom vydierať. Ďalším argumentom pre zmenu dodávateľa je fakt, že aj z peňazí za plyn Rusko financuje vojnu na Ukrajine. EÚ chce preto začať so spoločnými nákupmi plynu od iného dodávateľa.

Za postupné znižovanie závislosti od ruského plynu je aj slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. „Postupného znižovania závislosti od ruského plynu sa netreba obávať. Naopak, dôvodom na obavu je aktuálny stav, keď sme v energetickej oblasti rukojemníkmi ruských záujmov,“ napísala na svojom Facebooku.

Domov
Zdieľať
Diskusia