Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. marca 2022 o 6:52
Čas čítania 1:07
Jakub Paulík

VIDEO: Rusi bojujú o základné potraviny. Ceny následkom západných sankcií stále rastú

ZAUJÍMAVOSTI RUSKO
Uložiť Uložené

Kremeľ sa snaží ľudí upokojovať, aby nepodliehali panike.

Internet aktuálne zaplavujú videá Rusov, ktorí sa snažia hromadne nakupovať základné potraviny, ako cukor či cestoviny. Podľa The Moscow Times sa mnohí obávajú ich nedostatku a rapídneho zvyšovania cien v dôsledku západných sankcií.

Kremeľ tvrdí, že obyvatelia sa správajú príliš emotívne, a vyzval ich, aby nepodliehali panike. Reagoval tak na viaceré videá, podľa ktorých sa Rusi v obchodoch tlačia pri výkupe potravín. V niektorých prípadoch, ako na nižšie priloženom videu zverejnenom na Twitteri Nexta, zamestnankyňa potravín sa neunúva tovar ani vyložiť. Nakupujúci ich totiž „prepadnú“ už pri vychádzaní zo skladu.

Občas pri nákupoch základných potravín v súčasnosti dochádza aj k fyzickým potýčkam. Vice spomína prípad z mesta Severodvinsk, pri ktorom muž s plnou náručou cukru dostal niekoľkokrát päsťou do tváre. 

Odporúčané
Slovenky na Bali upozorňujú na správanie Rusov: Menu iba v azbuke a pláže, na ktoré púšťajú len ľudí s ruským pasom Slovenky na Bali upozorňujú na správanie Rusov: Menu iba v azbuke a pláže, na ktoré púšťajú len ľudí s ruským pasom 15. mája 2024 o 9:30

Ceny cukru podľa Vice v priebehu minulého týždňa vzrástli o 31 %. Od začiatku vojny takisto o 20 % vzrástli ceny dovážaných tovarov, ako napríklad autá, vysávače či televízory. Odhaduje sa, že miera inflácie v Rusku by mohla za rok poskočiť od 15 po 30 %.

Americký portál upozorňuje na fakt, že mnohí Rusi si dobre pamätajú časy konca Sovietského zväzu, keď v posledných rokoch pred jeho pádom bol obrovský nedostatok potravín. Cukor bol pritom mimoriadne žiadanou komoditou. Dal sa totiž využiť na konzervovanie rôznych druhov domácej produkcie na neskoršiu spotrebu.

Domov
Zdieľať
Diskusia