Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. marca 2022, 8:12
Čas čítania 10:33
Adam Novosad

ZÁZNAM: Vojna Ukrajina – Rusko: Ukrajinci zabili zástupcu veliteľa ruskej Čiernomorskej flotily, zahynul v boji pri Mariupole

NEWS MINÚTA PO MINÚTE NAŽIVO: VOJNA NA UKRAJINE RUSKO VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Počas celého dňa sledujeme dianie na Ukrajine v článku naživo.

• Ruská armáda sa podľa ukrajinského prezidenta zapíše do histórie terorom, ktorý pácha počas obliehania mesta Mariupol.

Rusko a Ukrajina sa v najbližších dňoch stretnú počas piateho kola mierových rokovaní.

• Dianie naživo pokrývame aj v aplikácii Refresher. Vďaka notifikáciám ti neunikne žiadna dôležitá správa.


Len vďaka našim predplatiteľom môžeme aktuálne dianie pokrývať naživo. Ak sa ti naša práca páči, budeme radi, ak sa pridáš medzi nich. Predplať si Refresher+.


21:45 – USA potvrdili, že ak sa štáty NATO rozhodnú poslať na Ukrajinu mierovú misiu, v rámci ktorej by na územie Ukrajiny vyslali ozbrojené sily, Spojené štáty americké takéto rozhodnutie podporia. USA však na Ukrajinu nebudú posielať vlastných vojakov.

21:18 – Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu v nedeľu povedal, že Rusko a Ukrajina pokročili v rokovaniach o ukončení ruskej invázie, pričom obe znepriatelené strany sú podľa jeho slov už blízko k dosiahnutiu dohody.


Čavušoglu podľa agentúry AFP uviedol, že situácia nie je ľahká, rokovania však naberajú na obrátkach. „Vidíme, že obe strany sa blížia k dohode,“ uviedol šéf tureckej diplomacie.


Turecko je členskou krajinou Severoatlantickej aliancie, pričom udržiava dobré vzťahy s Ruskom aj Ukrajinou a nedávno sa ponúklo, že bude sprostredkovateľom pri riešení vojnového konfliktu. (TASR)

20:30 – Investigatívny reportér Seth Harp píše, že na Ukrajine momentálne pôsobia príslušníci amerických špeciálnych jednotiek, ktorí sa venujú „operatívnej príprave bojiska“. Na Ukrajine podľa neho pôsobia aj príslušníci elitných jednotiek ako Delta Force či SEAL Team 6. 

19:53 – Ruský ľud nepodporuje konanie Ruska na Ukrajine, tvrdí tamojšia novinárka Marina Ovsiannikovová, ktorá v pondelok narušila vysielanie hlavných správ v ruskej štátnej televízii s protivojnovým transparentom, následne bola zadržaná, dostala pokutu a prišla o zamestnanie v televízii.


„Je to Putinova vojna, nie vojna, ktorú vedie ruský ľud,“ povedala v nedeľu Ovsiannikovová v rozhovore vysielanom v rámci relácie This Week na americkej televíznej stanici ABC.


Ovsiannikovová v pondelok narušila živé vysielanie večerných správ najsledovanejšej ruskej televízie Pervyj kanal, keď sa pred kamery v štúdiu postavila s transparentom s nápisom „Nie vojne, zastavte vojnu, neverte propagande, tu vám klamú. Rusi sú proti vojne“. Kremeľ označil tento počin za chuligánstvo. (TASR)

Zamestnankyňa ruskej štátnej televízie Marina Ovsiannikovová narušila vysielanie večerných správ najsledovanejšej ruskej televízie Pervyj kanal, keď sa pred kamery v štúdiu postavila s transparentom s nápisom „Nie vojne, zastavte vojnu, neverte propagande, tu vám klamú. Rusi sú proti vojne“. Kremeľ označil jej čin za „chuligánstvo“ (14. marca 2022).
Zamestnankyňa ruskej štátnej televízie Marina Ovsiannikovová narušila vysielanie večerných správ najsledovanejšej ruskej televízie Pervyj kanal, keď sa pred kamery v štúdiu postavila s transparentom s nápisom „Nie vojne, zastavte vojnu, neverte propagande, tu vám klamú. Rusi sú proti vojne“. Kremeľ označil jej čin za „chuligánstvo“ (14. marca 2022). Zdroj: Twitter/Kevin Rothrock

19:28 – Zdroje z Ruska v nedeľu potvrdili, že v bojoch o obliehané ukrajinské mesto Mariupol zahynul zástupca veliteľa ruskej Čiernomorskej flotily kapitán Andrej Palij. 


Smrť Andreja Palija ako prvá ohlásila ukrajinská armáda, avšak túto informáciu nebolo možné bezprostredne overiť. V priebehu nedele však správu potvrdili tri zdroje z Ruska.


Najskôr to bol Konstantin Carenko, predstaviteľ vojenského námorného učilišťa v Sevastopole na anektovanom Kryme, ktorý o smrti svojho priateľa Andreja Palija písal na ruskej sociálnej sieti Vkontakte.

Rovnakú informáciu potom zverejnila aj sevastopolská senátorka Jekaterina Albatajevová, podľa ktorej kapitán prvého stupňa Andrej Palij padol „v boji za oslobodenie Mariupola od nacistov“.

Označila to za obrovskú, nenahraditeľnú stratu pre Sevastopol, ktorý je hlavnou základňou ruskej Čiernomorskej flotily. Tretie potvrdenie prišlo od sevastopolského gubernátora Michaila Razvožajeva.

rusko
Zdroj: Ruské ozbrojené sily

18:44 – Zamestnanci černobyľskej jadrovej elektrárne, ktorú posledné týždne okupuje ruská armáda, boli evakuovaní.

Z elektrárne bolo evakuovaných 64 pracovníkov, ktorých nahradilo 46 zamestnancov, ktorí dobrovoľne súhlasili s tým, že svojich kolegov nahradia a postarajú sa o bezpečný chod elektrárne. (Kyiv Independent)

18:24 – Ukrajina podľa prezidenta Zelenského nebude robiť kompromisy so svojou územnou celistvosťou. Na mierových rokovaniach Ukrajina odmietne akúkoľvek dohodu, ktorej súčasťou bude strata územia alebo suverenity. 

Rusko pritom v minulosti opakovane žiadalo, aby sa výmenou za prímerie Ukrajina vzdala Krymu a uznala nezávislosť Doneckej aj Luhanskej ľudovej republiky.

18:03 – Vo viacerých ukrajinských mestách, ktoré už obsadili ruské invázne sily, sa v nedeľu konali protesty miestnych obyvateľov. Na sociálnych sieťach sa objavili zábery zachytávajúce demonštrácie v mestách Cherson, Kachovka, Berďansk či Enerhodar, informuje stanica BBC.


Podľa BBC išlo zrejme o pokojné protesty. Objavili sa však aj správy, že na niektorých z nich zasahovali ruskí vojaci. Fotografie zverejnené na sociálnych sieťach ich zachytili pri tom, ako napríklad v meste Enerhodar zatýkajú ľudí a rozháňajú davy zhromaždených. (TASR)

17:43 – Ruská polícia zadržala v nedeľu najmenej 937 ľudí, ktorí po celej krajine vyjadrovali nesúhlas s vojnou na Ukrajine.


Podľa nezávislej ruskej monitorovacej organizácie OVD-Info sa protivojnové protesty v priebehu nedele konali v 38 ruských mestách vrátane Moskvy, Petrohradu, Jekaterinburgu, Nižného Novgorodu a Vladivostoku. (TASR)

17:03 – Šéf NATO Jens Stoltenberg vyhlásil, že konflikt na Ukrajine nesmie prerásť do vojny medzi Ruskom a NATO. Týmito slovami reagoval na možnosť zavedenia bezletovej zóny nad Ukrajinou.

16:39 – Koalícia aj opozícia sa zhodujú na tom, že Slovensko by sa nemalo vzdávať ruského systému protivzdušnej obrany S-300, a to ani v prípade, že bude na jeho území systém Patriot. Nový systém nepovažujú za adekvátnu náhradu.

Argumentujú tým, že systém bude Slovensku zapožičaný len na určitý čas. Nemyslia si ani, že by mali NATO či EÚ vyslať mierovú misiu na Ukrajinu. Svoje názory vyjadrili strany v nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

16:16 – Od začiatku ruskej invázie zahynulo na Ukrajine už najmenej 902 civilistov a ďalších 1 459 utrpelo zranenia. Informoval o tom v nedeľu Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva s tým, že skutočný počet obetí je zrejme oveľa vyšší, uviedol denník The Guardian.


Nová bilancia zahŕňa obete, ktoré OSN zdokumentovala od 24. februára do sobotňajšej polnoci. OHCHR má na Ukrajine početný monitorovací tím, ale napriek tomu nedokáže overiť informácie o obetiach z viacerých miest, ktoré sú vystavené ruským útokom, napríklad z obliehaného Mariupola. (TASR)

15:51 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je podľa vlastných slov pripravený na mierové rokovania s Vladimirom Putinom. Ak však rokovania zlyhajú, môže to podľa neho viesť k tretej svetovej vojne.

15:29 – V dôsledku „devastujúcej“ vojny na Ukrajine opustilo svoje domovy už približne 10 miliónov ľudí, teda viac než štvrtina z celkového počtu obyvateľov krajiny.

Oznámil to v nedeľu Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov, podľa ktorého toto číslo zahŕňa Ukrajincov, ktorí sa uchýlili do zahraničia, aj vnútorne vysídlené osoby na ukrajinskom území. (TASR)

14:50 – Pápež František v nedeľu odsúdil pokračujúcu „násilnú agresiu proti Ukrajine“, ktorú označil za ničím neospravedlniteľný a nezmyselný masaker.

Vyzval pritom medzinárodné spoločenstvo, aby sa pričinilo o ukončenie tejto odpornej vojny, informoval spravodajský server Vatican News.


„Je smutné, že násilná agresia proti Ukrajine stále pokračuje, nezmyselný masaker, v ktorom každodenne dochádza k páchaniu zverstiev. Neexistuje pre to žiadne ospravedlnenie,“ povedal pápež po nedeľňajšej poludňajšej modlitbe na vatikánskom Námestí svätého Petra. (TASR)

14:30 – Ruské elity už začali plánovať, ako odstrániť Vladimira Putina z čela Ruskej federácie, tvrdia ukrajinské spravodajské služby. Možným nasledovníkom Putina by podľa Ukrajincov mohol byť súčasný šéf FSB Alexandr Bortnikov.

14:14 – Ukrajinská poslankyňa Lesia Vasylenková informovala, že v dôsledku ruského ostreľovania došlo k zničeniu jedného z najväčších metalurgických závodov v Európe.

Zverejnila aj video, ktoré zachytáva, ako sa z oceliarskeho kombinátu pri obliehanom meste Mariupol ozývajú mohutné výbuchy a stúpajú oblaky hustého čierneho dymu, informovala televízia Sky News.


Podľa Vasylenkovej sa terčom ruského ostreľovania stal metalurgický kombinát Azovstaľ ležiaci na predmestí Mariupola, ktorý obliehajú príslušníci ruských inváznych síl.


„Jeden z najväčších metalurgických závodov v Európe je zničený. Ekonomické škody sú obrovské. Životné prostredie je zdevastované,“ napísala na Twitteri poslankyňa ukrajinského parlamentu za proeurópsku stranu Hlas.

Vojna na Ukrajine. Ilustračná fotografia.
Vojna na Ukrajine. Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/AP

13:56 – Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak upozorňuje na alarmujúci počet zabitých ruských veliteľov. Podľa Podoľaka už na bojisku na Ukrajine zomrelo šesť generálov. Ruská armáda je podľa neho nepripravená a bojuje len vďaka početnej prevahe a raketám.

13:37 – Ukrajinské úrady uviedli, že príslušníci ruskej inváznej armády začali strieľať z tanku na domov dôchodcov na východe Ukrajiny, pričom zabili 56 ľudí. Informovala o tom televízia Sky News, ktorá však túto informáciu bezprostredne nedokázala overiť z nezávislých zdrojov.


Podľa vyjadrenia Štátnej služby pre špeciálnu komunikáciu a ochranu informácií Ukrajiny sa terčom útoku „okupantov“ stal domov dôchodcov v meste Kreminna v Luhanskej oblasti. Ruskí vojaci podľa nej začali budovu „cynicky a zámerne“ ostreľovať z tanku. 

13:12 – Sýrski dobrovoľníci z ozbrojených síl sú podľa ruských médií pripravení na nasadenie na Ukrajine, ale zatiaľ od ruského velenia nedostali potrebné príkazy. Minulý týždeň ruské médiá informovali, že do boja za Rusko sa prihlásilo viac ako 40-tisíc dobrovoľníkov.

13:06 – Ukrajinské spravodajské služby oznámili, že Rusko podľa získaných informácií plánuje do vojny na Ukrajine nasadiť maloletých bojovníkov. Tieto správy nie je možné nezávisle overiť.

Ruská armáda sa posledné týždne dostala do logistických problémov, ale trápia ju aj vysoké straty jednotiek, ktoré ukrajinská armáda zlikvidovala alebo upadli do zajatia. 

12:48 – Až 93 percent opýtaných Ukrajincov verí, že vo vojne dosiahnu výhru nad Ruskom, a 47 percent Ukrajincov verí, že vojnu môžu vyhrať v najbližších týždňoch.

12:19 – Poslanec Národnej rady SR zo strany Za ľudí Juraj Šeliga by podporil poskytnutie systému protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine, ak bude mať Slovensko náhradu. Exminister vnútra a člen predsedníctva Smeru-SD Robert Kaliňák to odmieta. Uviedli to v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike.

Posielanie zbraní na Ukrajinu podľa Kaliňáka zaťahuje Slovensko do vojny. Šeliga, naopak, hovorí o morálnej povinnosti pomáhať susednej krajine SR aj vojensky. Zhodujú sa na potrebe humanitárnej pomoci.

11:47 – V sobotu prišlo na Slovensko 5 560 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 911 mužov, 2 847 žien a 1 802 detí. O dočasné útočisko požiadalo 2 009 osôb. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra SR.

Činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 265 policajtov, 61 hasičov, 125 colníkov, 406 vojakov, dvaja duchovní, 270 dobrovoľníkov a 56 príslušníkov zahraničných zložiek.

11:11 – Ukrajina v sobotu vyzvala Čínu, aby sa pridala k Západu a tiež odsúdila „ruské barbarstvo“. Spojené štáty predtým varovali Peking, že ho čakajú následky, ak podporí inváziu Moskvy na Ukrajine.

Informovala o tom tlačová agentúra AFP. „Čína môže byť dôležitým prvkom v celosvetovom bezpečnostnom systéme, ak sa správne rozhodne a podporí koalíciu civilizovaného sveta a odsúdi ruské barbarstvo,“ napísal na Twitteri poradca prezidenta Mychajlo Podoľak.

10:49 – Rusko v nedeľu oznámilo, že na Ukrajine opäť použilo svoje najnovšie hypersonické rakety Kinžal, ktorými zničilo sklad paliva na juhu krajiny.

„Letecké raketové systémy Kinžal (Dýka) s nadzvukovými balistickými raketami zničili veľký sklad paliva a mazív ukrajinských ozbrojených síl pri meste Konsťantynivka v Mykolajivskej oblasti,“ uviedlo vo vyhlásení ruské ministerstvo obrany. Ruský rezort obrany dodal, že sklad bol využívaný predovšetkým na zásobovanie ukrajinských obrnených vozidiel operujúcich na juhu krajiny.

10:03 – Z juhoukrajinského mesta Mariupol obkľúčeného ruskými silami sa v sobotu podarilo cez humanitárne koridory evakuovať 4 128 ľudí na severozápad do mesta Záporožie, ale radnica oznámila, že ruskí vojaci donútili niekoľko tisíc obyvateľov presunúť sa do Ruska.

Informácie priniesla tlačová agentúra AP. „Okupanti nútia ľudí opustiť Ukrajinu a ísť na ruské územie,“ uviedla radnica vo vyhlásení. „Okupanti protiprávne brali ľudí z mariupolského obvodu Levoberežnyj a z úkrytu v budove športového klubu, kde sa pred neustálym bombardovaním ukrývalo vyše tisíc ľudí (väčšinou ženy a deti),“ dodala radnica.

10:02 – Cieľom bombardovania v obliehanom ukrajinskom prístavnom meste Mariupol sa stala budova umeleckej školy, kde sa ukrývalo okolo 400 osôb vrátane žien, detí a starých ľudí. Oznámila to v nedeľu mestská rada Mariupola na sociálnej sieti Telegram. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

Budova umeleckej školy v štvrti Livoberežnyj bola pri sobotňajšom útoku zničená. „Ľudia sa ešte stále nachádzajú pod troskami,“ uviedla mestská rada. Informácie o počte mŕtvych alebo zranených zatiaľ nie sú k dispozícii.

9:39 – Rada národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny (RNBO) rozhodla, že počas stanného práva bude zakázaná činnosť 11 politických strán s väzbami na Ruskú federáciu. Vo svojom najnovšom prejave zverejnenom v noci na nedeľu to podľa agentúry DPA oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Žiadna aktivita politikov zameraná na rozkol alebo kolaboráciu nebude úspešná, ale dočká sa tvrdej odpovede,“ povedal Zelenskyj.  

9:19 – Najmenej päť mŕtvych vrátane deväťročného chlapca si vyžiadalo ostreľovanie viacpodlažnej bytovky v meste Charkov na východe Ukrajiny, uviedla v nedeľu polícia Charkovskej oblasti.

Budova, ktorá sa nachádza v blízkosti priemyselnej oblasti Charkova, sa stala cieľom ostreľovania v noci na nedeľu a následne začala horieť, spresnila polícia.

8:47 – Ukrajinská punkrocková skupina Beton prepísala text slávneho hitu z roku 1979 London Calling anglickej kapely The Clash, aby poukázala na udalosti na Ukrajine a vyzbierala peniaze na pomoc hnutiu odporu. Pieseň premenovala na Kyiv Calling. V nedeľu o tom informovali portál britskej stanice BBC a tlačová agentúra Reuters.  

8:10 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v sobotu cez videolink prihovoril tisícom protivojnových demonštrantov vo švajčiarskej metropole Bern a vyzval švajčiarsku vládu, aby zmrazila účty ruských oligarchov v bankách. 


„Toto je tiež boj proti zlu,“ povedal Zelenskyj prostredníctvom tlmočníka.
Mnohí protestujúci zhromaždení pred švajčiarskym parlamentom mávali ukrajinskými vlajkami a skandovali heslá proti invázii Ruska na Ukrajine.


Zelenskyj sedel za písacím stolom v maskáčovom tričku s krátkymi rukávmi. Keď vyzval na zablokovanie bankových účtov oligarchov, ozval sa burácajúci potlesk. (TASR)

rusko
Zdroj: TASR/AP

8:05 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu nadránom povedal, že obliehanie mesta Mariupol sa zapíše do histórie „vojnovými zločinmi, ktoré tam pácha ruská armáda“.


„Robiť mierumilovnému mestu to, čo robia okupanti, je teror, na ktorý si bude ľudstvo pamätať celé nasledujúce storočia,“ uviedol Zelenskyj vo svojom nočnom videopríhovore k národu, z ktorého citovala tlačová agentúra AP.


Zelenskyj povedal Ukrajincom, že prebiehajúce rokovania s Ruskom „nie sú jednoduché ani príjemné, ale sú nutné“. Dodal, že o priebehu týchto rozhovorov sa v sobotu rozprával s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.


„Ukrajina sa vždy snažila o mierové riešenie. Okrem toho, aj teraz máme záujem o mier,“ vyhlásil ukrajinský prezident. Ruská armáda dokonca na niektorých miestach ani neodnáša telá svojich vojakov, povedal Ukrajincom Zelenskyj.

Domov
Zdieľať
Diskusia