Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. marca 2022 o 8:04
Čas čítania 1:13
Daniel Mikolášik

Zajatí ruskí vojaci sa so slzami v očiach ospravedlnili Ukrajincom za inváziu. Zložte zbrane, odkazujú svojim kolegom

NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Vojaci odkázali Putinovi, aby zastavil bombové útoky a prestal na Ukrajinu posielať vojakov zabíjať civilistov.

Zajatí ruskí vojaci sa počas tlačovej besedy ukrajinskej tlačovej agentúry Interfax-Ukraine so slzami v očiach ospravedlnili Ukrajincom za „zradnú“ inváziu, informuje The Sun. Svojim kolegom v ruskej armáde, ktorí pokračujú v invázii, odkázali, aby zložili svoje zbrane.

Jeden z vojakov, 34-ročný Sergej Galkin, sa v mene svojho pluku ospravedlnil za ruskú inváziu „každému domu, každej ulici, každému občanovi Ukrajiny, starším ľuďom, ženám a deťom“. Ide o armádnych prieskumníkov, ktorí sa vyjadrili pred novinármi po tom, čo ich ukrajinské sily zostrelili počas letu nad Ukrajinou.

„Veľmi sa ospravedlňujem za našu zradnú inváziu. Generálnemu veliteľstvu našich vojenských jednotiek by som rád povedal jednu vec – že sa správali zbabelo, keďže nás oklamali,“ povedal Galkin v emotívnom príhovore. Dodal tiež, že od Vladimira Putina žiada, aby zastavil bombové útoky, prestal na Ukrajinu posielať vojakov zabíjať civilistov a vykonávať letecké útoky.

Zelenskyj vyzval ruských vojakov, aby sa vzdali

Ospravedlnenie niektorých ruských vojakov prišlo v čase, keď na margo ruskej armády prezident Volodymyr Zelenskyj poznamenal, že vojaci sú „zmätení“, keďže od Ukrajincov „nečakali taký odpor“.

Odporúčané
Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár 12. júla 2024 o 10:30

„Utekajú z bojiska. Opúšťajú (vojenské) vybavenie. Trofeje si berieme a využívame ich na ochranu Ukrajiny. Dnes sú ruskí vojaci v skutočnosti jednými zo zásobovateľov vybavenia našej armády,“ podotkol Zelenskyj.

Volodymyr Zelenskyj.
Volodymyr Zelenskyj. Zdroj: TASR/AP

Ukrajinský prezident sa zároveň v ruštine prihovoril ruským vojakom. „Ruskí dôstojníci, už ste všetko pochopili. Nebudete schopní Ukrajine nič vziať. Zoberiete (ľuďom) životy – je vás mnoho –, ale prídete aj o svoje vlastné životy,“ poznamenal.

„Za čo zomierate? Viem, chcete prežiť. Z odpočúvaných telefonátov vieme, čo si o tejto vojne, o tejto hanbe a o vašom štáte naozaj myslíte,“ povedal.

„Preto vám ponúkam na výber: v mene Ukrajincov vám dáme šancu na život. Ak sa vzdáte našim silám, budeme s vami zaobchádzať tak, ako sa má zaobchádzať s ľuďmi – dôstojne. Tak, ako s vami nezaobchádzajú vo vašej armáde. A tak, ako vaša armáda nezaobchádza s našimi ľuďmi. Vyberte si,“ dodal.

Domov
Zdieľať
Diskusia