Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. marca 2022, 18:43
Čas čítania 0:35
Martin Adam Pavlík

Maturity 2022: Po internete kolujú falošné testy písomných maturít zo slovenčiny. Ministerstvo vyvrátilo ich pravosť

Maturity 2022: Po internete kolujú falošné testy písomných maturít zo slovenčiny. Ministerstvo vyvrátilo ich pravosť
Zdroj: TASR/Roman Hanc
ZAUJÍMAVOSTI MATURITA ŠKOLSTVO STREDNÉ ŠKOLY
Uložiť Uložené

Hovorca ministerstva školstva potvrdil, že testy sú falošné.

Do redakcie Refresheru prišli v pondelok, teda len deň pred písomnými maturitami, dve verzie maturitných testov zo slovenčiny. Na prvej verzii bol rok 2020, na druhej 2021, pričom podľa Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM) majú v utorok žiaci absolvovať testy, ktoré boli vytvorené a vytlačené na účely maturity 2020.

Fotografie testov, ktoré nám prišli do redakcie, sme poslali na prešetrenie hovorcovi ministerstva školstva Tomášovi Kostelníkovi.

Falošný test zo slovenčiny.
Falošný test zo slovenčiny. Zdroj: Refresher


Pre Refresher povedal, že nejde o reálne testy, ale o podvod. „Tieto testy sú falošné. Nie sú to tie, ktoré budú mať žiaci zajtra,“ povedal Kostelník. Oproti minulým rokom sa časová dotácia pre externú časť a písomnú formu internej časti maturitnej skúšky žiakom predlžuje o 15 minút na každý predmet.

Falošný test zo slovenčiny.
Falošný test zo slovenčiny. Zdroj: Refresher



Maturitná skúška pozostáva z písomného testu z vyučovacieho jazyka, cudzieho jazyka a matematiky, zo slohu a z ústnej alebo praktickej časti. Štandardizovaný test a sloh budú maturanti písať od 15. do 18. marca.

Domov
Zdieľať
Diskusia