Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. marca 2022 o 13:00
Čas čítania 0:45
Eduard Starkbauer TASR

Maďarsko má novú hlavu štátu. Parlament podľa očakávania zvolil podpredsedníčku Fideszu Katalin Novákovú

Maďarsko má novú hlavu štátu. Parlament podľa očakávania zvolil podpredsedníčku Fideszu Katalin Novákovú
Zdroj: TASR - Ladislav Vallach
NEWS MAĎARSKO
Uložiť Uložené

V tajnej voľbe získala 137 hlasov zo 199 a po zložení slávnostného sľubu sa stala najmladšou prezidentkou Európskej únie.

Poslanci maďarského Národného zhromaždenia si vo štvrtok v tajnom hlasovaní zvolili za novú prezidentku kandidátku vládneho bloku Fidesz-KDNP Katalin Novákovú. Tá porazila so 137 hlasmi kandidáta opozičného zoskupenie V jednote za Maďarsko Pétera Rónu, ktorý získal iba 51 hlasov. Po vypršaní dvoch päťročných mandátov sa s postom rozlúči doterajší prezident János Áder. 

V 199-člennom Národnom zhromaždení sa bývalá ministerka pre rodinné záležitosti a zároveň podpredsedníčka Fideszu mohla spoliehať na 132 koaličných hlasov. Jej nomináciu už v decembri oznámil predseda strany a maďarský premiér Viktor Orbán.


Ešte vo februári neskrýval predseda opozičného zoskupenia V jednote za Maďarsko Péter Márki-Zay rozčarovanie z miestneho volebného systému. „Je nám jasné, že pri súčasnom rozložení síl v parlamente Fidesz ľahko presadí svojho kandidáta – Katalin Novákovú. Považujeme však za dôležité predstaviť alternatívu na post hlavy štátu.“

Odporúčané
V Afrike žije záhadný kmeň Maďarov, ktorý objavili po 400 rokoch: ako sa dostali Magyarabovia od Dunaja až k Nílu? V Afrike žije záhadný kmeň Maďarov, ktorý objavili po 400 rokoch: ako sa dostali Magyarabovia od Dunaja až k Nílu? 17. januára 2024 o 12:30

Novákovej protikandidát 79-ročný právnik a ekonóm Péter Róna, ktorý v roku 1956 emigroval s rodinou do Spojených štátov, sa do Maďarska vrátil po zmene režimu a pôsobí ako vysokoškolský pedagóg. Zoskupenie V jednote za Maďarsko chce presadiť priamu voľbu prezidenta. Návrh však musí v parlamente podporiť dvojtretinová väčšina poslancov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia