Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. marca 2022, 15:07
Čas čítania 0:50
Kamila Šebestová TASR

Ukrajina žiada pokoj zbraní po odpojení Černobyľa od elektrickej energie. Výpadok prúdu nás však neohrozí, tvrdí MAAE

Ukrajina žiada pokoj zbraní po odpojení Černobyľa od elektrickej energie. Výpadok prúdu nás však neohrozí, tvrdí MAAE
Zdroj: TASR/AP
NEWS ČERNOBYĽ JADROVÉ ZBRANE A VOJENSKÁ SILA RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Ukrajina tvrdí, že z Černobyľa môže uniknúť radiácia aj do okolitých krajín. Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu upokojuje, že výpadok prúdu v jadrovej elektrárni v Černobyli nemá nijaký vplyv na bezpečnosť.

Ukrajina varuje pred možnými únikmi radiácie z jadrovej elektrárne v meste Černobyľ. Jadrové zariadenia v Černobyli totiž odpojili od elektrickej energie. Z dôvodu vojenskej operácie na Ukrajine nie je podľa spoločnosti Ukrenergo možné dodávky energie obnoviť.

Zároveň varuje, že môže dôjsť k úniku radiácie aj do okolitých krajín. „Vietor môže priviať radioaktívny oblak do ďalších regiónov Ukrajiny, Bieloruska, Ruska aj Európy,“ varovala štátna ukrajinská firma Energoatom na Telegrame, uvádza denník The Guardian. Ukrajina preto vyzýva na pokoj zbraní, aby situáciu mohli napraviť. 

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu však tvrdí, že výpadok prúdu v jadrovej elektrárni v Černobyli nemá nijaký vplyv na bezpečnosť. „Tepelná záťaž bazénu skladu vyhoreného paliva a objem chladiacej vody v jadrovej elektrárni Černobyľ je dostatočný na efektívny odvod tepla bez potreby elektrického napájania,“ uvádza MAAE. 

Žiadne zmeny radiačnej situácie nepozorovali ani na Slovensku. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR nezaznamenal žiadne odchýlky od štandardne meraných hodnôt dávkových príkonov gama žiarenia. 

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

„Vo svetle medializovaných informácií v súvislosti s jadrovým zariadením v Černobyli zdôrazňujeme, že všetky štyri bloky jadrovej elektrárne sú dlhodobo vyradené z prevádzky a nepredpokladá sa za súčasnej situácie taký únik rádioaktívnych látok spod sarkofágu na 4. bloku elektrárne v Černobyli, ktorý by mohol mať medzinárodný dosah, povedala hovorkyňa ÚVZ Veronika Drábová. Dodala, že úrad radiačnú situáciu nepretržite monitoruje.

Kryt betónového sarkofágu reaktora jadrovej elektrárne v ukrajinskom meste Černobyľ.
Kryt betónového sarkofágu reaktora jadrovej elektrárne v ukrajinskom meste Černobyľ. Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia