Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. marca 2022, 9:30
Čas čítania 6:23
Lukáš Čelka

Bývajú plné erotiky, bizarností, ale aj strachu: čo odzrkadľujú naše sny a dokážu predpovedať budúcnosť? Spýtali sme sa odborníka

Bývajú plné erotiky, bizarností, ale aj strachu: čo odzrkadľujú naše sny a dokážu predpovedať budúcnosť? Spýtali sme sa odborníka
Zdroj: Unsplash/Kinga Cichewicz/volně k užití
ZAUJÍMAVOSTI DUŠEVNÉ ZDRAVIE PARASOMNIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Spánok je pre ľudí dôležitý ako kyslík, ale aj tak sme všetky jeho úskalia stále detailne nepreskúmali.

Spánok – hoci sa odohráva v našom mozgu, stále je pre ľudí záhadou. Okrem toho, že je spánok pre ľudí dôležitý a nenahraditeľný, má aj temnú stránku, ktorú tvoria rôzne parasomnie, ako napríklad desivá spánková paralýza či námesačnosť. Prečo sú niektoré sny bizarné, erotické či, naopak, realistické a prečo si ich niekedy pamätáme a inokedy nie?

Čo všetko o spánku vieme, prezradil pre Refresher Branislav Moťovský, primár psychiatrickej kliniky FN Trenčín a lekár spánkového laboratória. Sny podľa neho do určitej miery ukazujú naše nevedomie a tajné túžby, a preto môžu byť predmetom práce v psychoterapii.

Rád vidíš do vecí a zaujíma ťa, ako funguje ľudské telo či naša psychika? Tak si jeden z nás. Našimi článkami sa ti snažíme „otvárať dvere“ k informáciám, aké inde nenájdeš. Ak by si ich chcel viac, môžeš našu prácu podporiť tým, že sa pridáš do klubu Refresher+.

Spánok ničím nenahradíš, je dôležitý ako kyslík

Spánok je pre ľudí nesmierne dôležitý. Odborník Branislav Moťovský tvrdí, že ľudia, ktorí z nejakých dôvodov vôbec nespia niekoľko dní, zomrú. Podľa jeho slov sa robili rôzne pokusy so zdravými jedincami, pričom najdlhšie vydržali nespať jedenásť dní. Počas pokusov sa dostali do psychotických stavov, ktoré nejaký čas po experimente odzneli.

Odporúčané
Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) 25. apríla 2024, 11:00

Okrem psychických následkov má nespavosť negatívny vplyv aj na fyzické zdravie ľudí. Týka sa najmä dlhodobej nespavosti alebo dlhodobého nedostatku spánku. „Dlhodobá nespavosť má priame spojenie s obezitou, s kardiovaskulárnymi ochoreniami aj s onkologickými ochoreniami, čo sa zistilo napríklad u ľudí, ktorí celý život alebo veľmi dlhú dobu pracujú na nočné zmeny,“ dodal odborník Branislav Moťovský.

spánek
Zdroj: Unsplash/Kinga Cichewicz/volně k užití

Na internete možno nájsť kvantum rozdielnych informácií o tom, koľko času by si mal človek denne vyhradiť na spánok. Podľa slov odborníka je to však veľmi individuálne. Tvrdí, že zatiaľ čo niektorým ľuďom úplne stačí šesť hodín spánku a cítia sa svieži a oddýchnutí, ďalší potrebujú spať na dosiahnutie rovnakého komfortu až deväť hodín. U mladých dospelých ľudí vo veku od dvadsať do tridsať rokov je to v priemere sedem až osem hodín spánku.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 111612 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kedy a prečo sa nám snívajú bizarné či erotické sny a nočné mory.
  • Čo sa deje v našom mozgu, keď snívame, a prečo si niektoré sny pamätáme a iné, naopak, nie. 
  • Čo odzrkadľujú naše sny a či dokážu predpovedať budúcnosť.
  • O odvrátenej strane spánku a tých najdesivejších spánkových poruchách.
Späť
Zdieľať
Diskusia