Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. marca 2022 o 20:00
Čas čítania 1:01
Ema Stanovská

TOP 3 v utorok: Pred vojnou utekajú desiatky osamelých detí, EÚ zníži závislosť od ruského plynu a na Slovensko smeruje Patriot

NEWS TOP 3 REFRESHER ČLÁNKY
Uložiť Uložené

Toto sú top správy dnešného dňa.

Situácia na Ukrajine je stále kritická

Útočisko pred vojnou na Ukrajine našli na Slovensku už desiatky maloletých bez sprievodu. Počet útokov na nemocnice, sanitky a iné zdravotnícke zariadenia na Ukrajine sa podľa WHO v uplynulých dňoch rapídne zvýšil. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg povedal, že Rusko sa na Ukrajine zameriava na civilistov. 

SaS vyzýva orgány činné v trestnom konaní, aby šírenie písmena Z, ktoré symbolizuje vojnu Ruska proti Ukrajine, stíhali podľa trestného činu rozširovania extrémistického materiálu.

Situáciu na Ukrajine monitorujeme každý deň naživo.

Polícia Slovenskej republiky Deti Ukrajina Slovensko Vojna na Ukrajine Migrácia
Zdroj: Polícia Slovenskej republiky

EÚ zníži závislosť od ruského plynu o dve tretiny

Európska komisia načrtla nový energetický plán, pomocou ktorého plánuje znížiť závislosť Európskej únie od ruského plynu až o dve tretiny. EÚ chce zároveň ukončiť závislosť od všetkých ruských fosílnych palív, a to „oveľa skôr ako v roku 2030“. 

EÚ navrhuje čo najskôr prejsť na obnoviteľné zdroje, bioplyn a vodík, pričom niektoré krajiny sa budú musieť na nejaký čas spoliehať prevažne na uhlie. Viac sa dočítaš tu.

Nord Stream 2 plynovod
Plynovod, ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/AP

Obranný systém Patriot príde na Slovensko

Holandsko pošle na Slovensko na žiadosť NATO rakety Patriot a 150 vojakov na ich obsluhu, oznámila holandská ministerka obrany Kajsa Ollongrenová. Malo by sa tak stať už v apríli.

 
Na protivzdušnej obrane Slovenska sa Holandsko bude podieľať spolu s Nemeckom v rámci misie NATO, ktoré posilňuje svoje východné krídlo v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu. Viac sa dočítaš tu.

Patriot.
Patriot. Zdroj: Youtube/AiirSource Military

Instagramový post dňa

Viac ako 40 percent žien v Spojenom kráľovstve sa stretlo s neželaným „obchytkávaním“ na verejnosti. Portál BBC zverejnil pri príležitosti MDŽ na Instagrame post, ktorým poukazuje na rastúce sexuálne obťažovanie.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa BBC News (@bbcnews)

Domov
Zdieľať
Diskusia