Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Platinum Square Real Estate Dubai
28. marca 2022, 10:30
Čas čítania 6:37
Sponzorovaný obsah

Nehnuteľnosť s rozlohou 58 m2 kúpiš v Dubaji lacnejšie ako v Bratislave. Môžeš ju splácať z hypotéky zo Slovenska?

Nehnuteľnosť s rozlohou 58 m2 kúpiš v Dubaji lacnejšie ako v Bratislave. Môžeš ju splácať z hypotéky zo Slovenska?
Zdroj: Platinium Square
ZAUJÍMAVOSTI DUBAJ INVESTOVANIE SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Zisti, prečo môže byť výhodné kúpiť investičný byt v Dubaji namiesto bytu v Bratislave.

Asi ťa prekvapí, že v Dubaji kúpiš nehnuteľnosť s rovnakou rozlohou ako v Bratislave aj o niekoľko desiatok tisíc eur lacnejšie. V spolupráci s Platinum Square, realitnou kanceláriou v Dubaji, sme zisťovali, pre koho môže byť kúpa nehnuteľnosti v Dubaji vhodná, či ju môžeš splácať z hypotéky zo Slovenska, ale aj to, aké sú podmienky získania hypotéky v Dubaji. Či už sa obzeráš po investičnom byte, alebo po prepychovom živote, možno zistíš, že práve Dubaj je ideálna destinácia.

Spoločnosť Platinum Square Real Estate Dubai zakladali konatelia, ktorí pôsobia na realitnom trhu už od roku 2009, a jednou zo spoluzakladateliek je Slovenka, ktorá ako jediná osoba z Česka a zo Slovenska má v Dubaji realitnú kanceláriu. Pred založením Platinum Square pracovali vo vrcholových manažérskych funkciách u najväčších dubajských developerov. Aj vďaka týmto skúsenostiam majú lepší prehľad o realitnom trhu ako konkurencia.

„Prvá myšlienka na založenie vlastnej realitnej kancelárie prišla po prieskume trhu, kde sme zistili, že realitné kancelárie sa ničím neodlišujú. Chceli sme sa odlíšiť a vytvárať hodnotu pre zákazníka vďaka našim dlhoročným skúsenostiam. Odlišnosť od konkurencie viedla k vytvoreniu niečoho nového – predaj jedinečných nehnuteľností v Dubaji a zároveň ponúkať komplexný balík služieb pre klientov, kde patrí nákup a predaj nehnuteľností v každom emiráte Spojených arabských emirátov, starostlivosť o krátkodobý (holiday homes) a dlhodobý prenájom apartmánov a víl, založenie spoločnosti v Dubaji a zabezpečenie víz pre investorov, zariadenie apartmánov a víl, rekonštrukcia nehnuteľností, záhradnícke služby, riešenie hypotéky a založenie účtu, až po zmenáreň kryptomien. Zároveň máte istotu, že v Dubaji sa máte na koho obrátiť, pretože bežní agenti na realitnom trhu sa často obmieňajú, ale agentúra ostáva,“ hovorí Ing. Dávid Lehotský z Platinium Square. 
viac informácií
Ing. Dávid Lehotský z Platinium Square vo svojej kancelárii.
Ing. Dávid Lehotský z Platinium Square vo svojej kancelárii. Zdroj: Platinium Square

Dubaj je dynamický a jeho hospodársky rast neustále napreduje, za čo vďačí hlavne veľkoobchodu a maloobchodu, ktorý predstavuje 26 % z celkového HDP. Nasleduje doprava a logistika (12 %), bankovníctvo (10 %), výroba (9 %), nehnuteľnosti (7 %), stavebníctvo (6 %), cestovný ruch (5 %). Plne diverzifikovaná ekonomika a zisk z ropy tvoria len 1 % HDP, a preto sa nemusíš báť o svoje investície v prípade poklesu cien ropy. Kým v Európe ekonomika stagnuje, v Dubaji je predpokladaný nárast na rok 2022 o 4,2 %.

Keďže časť ekonomiky tvoria nehnuteľnosti a cestovný ruch je potrebné rozvíjať, trh s nehnuteľnosťami býva podporovaný rôznymi iniciatívami a ekonomickými balíkmi. Spoločnosti z celého sveta už pochopili výhody nízkeho daňového a odvodového zaťaženia, a preto presúvajú svoje spoločnosti práve do Dubaja. Tu vzniká príležitosť výhodne nakúpiť nehnuteľnosti, ktoré sa môžu stať budúcim domovom pracovníkov týchto spoločností.

Dubaj láka skvelou dostupnosťou, aktivitami aj kvalitou života

Dubaj je atraktívny svojou polohou s dostupnou leteckou prepravou. V priebehu 4 hodín letu sa vie dopraviť do Dubaja až 2,1 miliardy turistov z rôznych kútov sveta a do 8 hodín je to dokonca 5,6 miliardy. Až 97 krajín sveta má priamy let do Dubaja a rok čo rok je atraktívnejší pre turistov

Toto mesto vyniká aj niekoľkými rekordmi, nájdeš tu napríklad najvyššie položený infinity pool sveta, najväčšiu fontánu, najvyššie vyhliadkové koleso, najvyšší hotel a najhlbší bazén na potápanie sa aj najväčšie nákupné centrá s prestížnymi luxusnými značkami

Prídu si tu na svoje gurmáni aj nadšenci športov – od potápania sa cez všemožné vodné športy až po jazdenie na ťavách, lyžovanie a snowboardovanie v nákupnom centre. Každý deň si užiješ rôzne atrakcie – jazdenie na dunách na štvorkolkách, let balónom, dubajský Legoland či Dubai Miracle Gardens, kde nájdeš viac ako 250 miliónov rastlín, a mnoho ďalších, ktorých je obrovské množstvo. 

Plávajúce vily, kde v spodnej časti sú dve zasklené miestnosti s umelými koralmi a vďaka nim tam plávajú ryby. Cena je cca 4 600 000 eur.
Plávajúce vily, kde v spodnej časti sú dve zasklené miestnosti s umelými koralmi a vďaka nim tam plávajú ryby. Cena je cca 4 600 000 eur. Zdroj: Platinium Square

Môžeš tu nielen investovať, ale aj žiť 

Dubaj je mesto, ktoré láka celoročne turistov, ale aj podnikateľov a prichádzajú sem ľudia z celého sveta. Záujem o prenájom sa tu stále zvyšuje, čo môže byť dobrá príležitosť na investovanie do nehnuteľností, spôsob, ako ochrániť svoje úspory pred infláciou, aj vhodná lokalita na podnikanie. A dirham je stála mena, čo ocenia hlavne investori.

Jedným z ďalších lákadiel sú investorské víza, ktoré môžeš získať, ak kúpiš nehnuteľnosť minimálne za 750-tisíc dirhamov, čo je v prepočte približne 180-tisíc eur. Víza si môžeš rozšíriť potom aj na svojho manžela či manželku a deti a v Dubaji zostať nepretržite, čo je veľkou výhodou oproti turistickým vízam, na základe ktorých môžete v Dubaji ostať maximálne 90 dní

Refresher
Zdroj: Refresher

Ak rozmýšľaš, že sa sem presťahuješ aj s deťmi, výhodou Dubaja môže byť aj jeho školstvo, ktoré je na vysokej úrovni. Rôzne prestížne školy majú systém zameraný na vrodené predpoklady dieťaťa a podľa toho mu menia aj výučbu. Rovnako kvalitné je tu aj zdravotníctvo, mnoho vecí vybavíš bez problémov online a môžeš si tak užívať bezstarostný život.  

Vila v Dubaji lacnejšia ako 3-izbový byt v Bratislave 

Pri porovnaní cien niektorých nehnuteľností v Dubaji s tými bratislavskými zistíš, že práve tie v Dubaji sú často omnoho lacnejšie. Na webe Platinum Square nájdeš napríklad dom s rozlohou 69 m2 za 130-tisíc eur, zatiaľ čo byt v Petržalke s rovnakou rozlohou stojí viac ako 200-tisíc eur. Jednoizbové apartmány na predaj na webe Platinum Square sa začínajú na sume 87 300 eur. Ak by sme ich chceli porovnať s 1-izbovými bytmi v Bratislave, ktoré majú takmer rovnakú rozlohu, ich cena pod 100-tisíc nejde. Tieto vily a apartmány v Dubaji ponúkajú aj splátkový kalendár, pričom nehnuteľnosť môžeš splácať 2 až 12 rokov – a je to v podstate náhrada hypotéky.

Príjemné počasie, dobré výnosy z prenájmu aj strategická poloha

Ing. Dávida Lehotského z Platinum Square sme sa opýtali, aké výhody má nákup investičnej nehnuteľnosti v Dubaji, ak by sme to porovnali so Slovenskom. Vyzdvihuje výnosy z prenájmu nehnuteľnosti v Dubaji v porovnaní s ďalšími svetovými metropolami.

„Výnosy z investície (ROI) sú v Dubaji výrazne vyššie ako tie, ktoré ponúkajú populárne mestá ako Londýn a New York. Dubaj sa označuje za ‚najdostupnejšie‘ mesto na kúpu domu v porovnaní s inými veľkými medzinárodnými centrami, ako sú Londýn, New York, Hongkong, Paríž a Singapur,“ hovorí. 

„Najlepšie oblasti Dubaja generujú v priemere až 10 % ROI (výnos z investície). Výnos z rezidenčnej nehnuteľnosti sa nedaní, a preto odporúčame klientom nákup rezidenčnej nehnuteľnosti. Na porovnanie, priemerný výnos z prenájmu v New Yorku je len 3,91 %, v Londýne je to 3,21 %, v Singapure je to 2,83 % a v Hongkongu nezískate viac ako 2,82 % príjmu z prenájmu.“ 

Plávajúce vily, kde v spodnej časti sú dve zasklené miestnosti s umelými koralmi a vďaka nim tam plávajú ryby. Cena je cca 4 600 000 eur.
Plávajúce vily, kde v spodnej časti sú dve zasklené miestnosti s umelými koralmi a vďaka nim tam plávajú ryby. Cena je cca 4 600 000 eur. Zdroj: Platinium Square

Dodáva aj, že tu je trh s nehnuteľnosťami stabilný aj vďaka podpore od vlády a zvyšovaniu ochrany investora, čo vidí ako ideálnu príležitosť na investovanie. Dubaj má sústavu súdov zameranú na realitný trh, aby nevznikali prieťahy v konaniach, a pri nových projektoch posiela klient peniaze na escrow účet, kde developer dostáva peniaze z tohto účtu podľa pokročenia na stavbe projektu, pričom na celý proces dohliadajú štátne inštitúcie, ktoré robia kontrolu projektov.

Ako bonus uvádza výhodnú polohu Dubaja, bezpečnosť a skvelé počasie. Ak by sme to porovnali s priemernými ročnými výnosmi z prenájmu nehnuteľnosti na Slovensku, tie sa v závislosti od krajov pohybujú približne medzi 3 – 6 %.

Môžeš nehnuteľnosť financovať hypotékou z Dubaja alebo zo Slovenska? 

Existuje niekoľko možností, ako môžeš nehnuteľnosť v Dubaji financovať, ak sa pre niektorú rozhodneš. Ak nemáš dostatok financií, môžeš si vziať hypotéku v Dubaji, ale aj na Slovensku a je tu aj možnosť platobného plánu na 7 až 10 rokov bez nutnosti hypotekárneho úveru.

Keďže spoločnosť Platinum Square pomáha svojim klientom s vybavovaním hypotekárneho úveru, zaujímalo nás, ako sa líšia podmienky na jeho získanie v Dubaji. Dávid Lehotský z Platinum Square priznáva, že na Slovensku je jednoduchšie získať hypotekárny úver na nehnuteľnosť a dostaneš aj nižší úrok.

Pri aktuálnych úrokových sadzbách a súčasnej inflácii je výhodné zobrať si úver na Slovensku a financovať nehnuteľnosť v Dubaji. V prípade, že ich klienti majú záujem, pomáhajú im s vybavovaním hypotéky na Slovensku na získanie nehnuteľnosti v Dubaji. 

Dubai Creek, kde bude nová najvyššia budova sveta a okolo nej sa teraz stavia obrovská komunita.
Dubai Creek, kde bude nová najvyššia budova sveta a okolo nej sa teraz stavia obrovská komunita. Zdroj: Platinium Square


Ako sa líši hypotekárny úver na nehnuteľnosť v Dubaji: 

  • Musíš dokladovať svoj príjem a niektoré banky žiadajú mesačnú výplatu na úrovni 6 000 eur.
  • Banky poskytujú financovanie len do výšky 50 % z nehnuteľnosti, takže musíš mať k dispozícii zvyšnú polovicu jej ceny na účte. 
  • V Dubaji sú vyššie úrokové sadzby, ktoré závisia od profilu klienta a môžu sa pohybovať od 3 do 6 %. 

Spoločnosť Platinum Square má partnerov na slovenskom aj dubajskom trhu, ktorí ti vedia preveriť získanie hypotekárneho úveru na nehnuteľnosť v Dubaji. Zároveň ich ponuku dopĺňajú aj platobné plány na 7 až 10 rokov pre nehnuteľnosti, pomocou ktorých si môžeš platby rozložiť postupne bez potreby financovania cez hypotéku.

K dispozícii je aj platobný plán na 12 rokov, pričom 50 % nehnuteľnosti splácaš prvé dva roky a po dvoch rokoch splácaš 0,42 % z ceny nehnuteľnosti každý mesiac počas 10 rokov.

Ing. Dávid Lehotský zároveň prízvukuje, že trh s nehnuteľnosťami je síce bohatý, no zaujímajú sa oň investori z celého sveta a denne sa tu predajú nehnuteľnosti aj v hodnote 500 miliónov eur. Hovorí, že developerský projekt sa často vypredá už v deň jeho uvedenia, a pokiaľ klient nezaplatil dopredu zálohu, ktorá je vratná, nedostane sa k svojmu vytúženému apartmánu alebo vile. Novým klientom rád vysvetlí, ako funguje realitný trh v Dubaji, a vie im ponúknuť exkluzívne jednotky určené len pre ich kanceláriu, ktoré vedenie Platinum Square dôsledne vyberá.

Pokiaľ klient nemá záujem o kúpu nehnuteľností, môže cez ich realitnú kanceláriu kúpiť niekoľko jednotiek v projektoch, ktoré sa vypredávajú v deň uvedenia na trh, a následne ich predajú cez ich partnerov po celom svete a ich najúspešnejšej pobočke v Taliansku.

Prejsť na platinum square

Čo zahŕňa kúpa nehnuteľnosti v Dubaji?

Ing. Dávid Lehotský z Platinum Square hovorí, že samotný nákup nehnuteľnosti v Dubaji je jednoduchý. „Klient potrebuje mať pas a nákup nehnuteľností zvládne z pohodlia domova. Celý proces nákupu nehnuteľností robíme aj online a zmluvy sa posielajú kuriérom. Do Dubaja je potrebné vycestovať len pri odovzdávaní nehnuteľnosti a aj to sa dá zariadiť cez splnomocnenie,“ hovorí. 

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Platinum Square Dubai CZ/SK (@platinumsquaredubaiczsk)

Veľkou výhodou spolupráce s Platinum Square je, že sa s nimi dorozumieš po slovensky alebo česky. Spoluzakladateľka zo Slovenska už niekoľko rokov žije v Dubaji, vďaka čomu sa môžeš spoľahnúť na stabilnosť spoločnosti. Navyše nepôsobia iba v Dubaji, ale aj v ďalších lokalitách a majú overených partnerov po celom svete.

Preto ak chceš ochrániť svoje úspory pred infláciou a rozmýšľaš nad investovaním, môžeš sa obrátiť na spoločnosť Platinum Square a informovať sa o rôznych možnostiach nielen v oblasti nehnuteľností. 

Domov
Zdieľať
Diskusia