Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. marca 2022, 6:57
Čas čítania 0:54
Jakub Paulík TASR

Záporožskú jadrovú elektráreň v noci ostreľovali ruské jednotky. Ukrajina upozorňuje na hrozbu druhého Černobyľa

NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Požiar medzičasom uhasili hasiči.

Ruské jednotky v piatok ráno začali ostreľovať najväčšiu európsku jadrovú elektráreň. „V dôsledku ostreľovania Záporožskej jadrovej elektrárne ruskými jednotkami vypukol požiar,“ uviedol hovorca Záporožskej jadrovej elektrárne Andrij Tuz a upozornil na hrozbu jadrového nebezpečenstva. Granáty podľa hovorcu dopadli na elektráreň a začal horieť jeden zo šiestich blokov, v ktorom sa nachádza jadrové palivo.

„Ruská armáda strieľa zo všetkých strán na Záporožskú jadrovú elektráreň, najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe. Požiar už vypukol. Ak nastane výbuch, bude 10-krát väčší než Černobyľ! Rusi musia okamžite zastaviť paľbu, umožniť prístup hasičom, zriadiť bezpečnostnú zónu!“ vyjadril sa k veci na Twitteri minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

Hasičom sa už medzičasom podarilo požiar uhasiť. „Riaditeľ elektrárne povedal, že bezpečnosť (tohto zariadenia) je momentálne zaistená. Podľa osôb zodpovedných za elektráreň požiar zasiahol výcvikovú budovu a laboratórium,“ uviedol šéf vojenskej správy regiónu Záporožie Oleksandr Staruch. Podľa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu v elektrárni „nedošlo k žiadnej zmene úrovne radiácie“.

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

Britský premiér Boris Johnson podľa BBC obvinil prezidenta Ruskej federácie Vladimira Putina z ohrozenia Európy. Johnson chce v blízkych hodinách zvolať mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj upozorňuje na snahy zopakovať katastrofu, aká sa v roku 1986 udiala v Černobyli. „Žiadna iná krajina okrem Ruska nikdy neostreľovala jadrové elektrárne. Toto je prvýkrát v našej histórii. V histórii ľudstva. Tento teroristický štát sa teraz uchýlil k páchaniu jadrového terorizmu,“ vyjadril sa vo videu.

Odporúčané
Turecký dron Bayraktar je postrachom a ničivou zbraňou Ukrajiny v boji proti Rusku. Ukrajinci mu už zložili pesničku Turecký dron Bayraktar je postrachom a ničivou zbraňou Ukrajiny v boji proti Rusku. Ukrajinci mu už zložili pesničku 3. marca 2022, 9:30
Domov
Zdieľať
Diskusia