Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. marca 2022, 14:30
Čas čítania 9:11
Tímea Krauszová

Už v aute sa pýtali na prácu, budú robiť čokoľvek. Príbehy ľudí, ktorí ubytovali utečencov z Ukrajiny

Už v aute sa pýtali na prácu, budú robiť čokoľvek. Príbehy ľudí, ktorí ubytovali utečencov z Ukrajiny
Zdroj: Facebook/zo skupiny Camp Žilina
NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Takto vyzerá pomoc v praxi.

Viac ako milión ľudí utieklo pred vojnou na Ukrajine, ohlásila Organizácia spojených národov vo štvrtok. Desiatky tisíc z nich prichádzajú na Slovensko, pričom len časť sa u nás zdrží dlhšie. Mnohí idú ďalej na západ, majú v Európe priateľov a príbuzných alebo pochádzajú z tretích krajín, do ktorých sa postupne aj s pomocou slovenských diplomatických vzťahov vracajú.

Tí, ktorí nemajú kam ísť alebo si ešte zháňajú ubytovanie, môžu ísť do azylových zariadení v Humennom, Opatovskej Novej Vsi a Rohovciach. Najmä matky s malými deťmi alebo väčšie skupiny rodín či spolužiakov z univerzít však dobrovoľníci odkazujú na dobrovoľníkov, ktorí ponúkli svoj byt či izbu v ňom, prípadne časť nehnuteľnosti práve utečencom.

Najaktuálnejšie informácie sledujeme na Refresheri naživo, článok aktualizujeme minútu po minúte. Správy o situácii na Ukrajine si môžeš pozrieť tu. Ak nás chceš podporiť pri tvorbe kvalitného obsahu, pridaj sa do klubu Refresher+.

Skupina kamarátov pomáha spolu

Lenka prichýlila utečencov u seba v byte v Bratislave. Šlo o rodinu z Užhorodu: matka a otec, ktorý má výnimku a nemusí narukovať, a 5-ročná dcéra. Prišli ešte pred mobilizáciou, takže by nemusel narukovať tak či onak, a u Lenky bývali niekoľko dní. V utorok 1. marca sa presunuli do iného bytu, v ktorom majiteľ prespáva veľmi nepravidelne, a tak majú aj viac priestoru, aj viac súkromia. Byt vlastní Lenkin kamarát.

Odporúčané
Pomoc Ukrajine: Ukrajinci potrebujú vodu, jedlo, ubytovanie aj psychologickú pomoc. Takto im môžeš pomôcť Pomoc Ukrajine: Ukrajinci potrebujú vodu, jedlo, ubytovanie aj psychologickú pomoc. Takto im môžeš pomôcť 24. februára 2022, 14:30

„Prišli ako jedni z prvých. V noci minulý týždeň im volali kamaráti z Austrálie a zo Spojených štátov a pýtali sa ich, či vedia, že je u nich vojna. Do hodiny sa zbalili a vyrazili,“ vysvetľuje Lenka, ktorá je právnička a rodine pomáha aj s potrebnými papierovačkami. Našli sa vďaka facebookovej skupine, ktorá má skoro desaťtisíc členov a ľudia tam ponúkajú a hľadajú ubytovanie pre utečencov z Ukrajiny. Príspevky sú v slovenčine aj ukrajinčine, dokonca aj v angličtine, a v skupine sú ľudia z celého Slovenska.

Na snímke manželia Jaroslav Džoganík (vzadu) a Svitlana Pachomová (vpravo) z obce Kurimka v okrese Svidník, ktorí prijali domov z Ukrajiny svoju dcéru Ladu Endresenovú (štvrtá zľava) s dieťaťom, ako aj ďalšie dve ženy so štyrmi deťmi a súrodencom jednej z nich.
Na snímke manželia Jaroslav Džoganík (vzadu) a Svitlana Pachomová (vpravo) z obce Kurimka v okrese Svidník, ktorí prijali domov z Ukrajiny svoju dcéru Ladu Endresenovú (štvrtá zľava) s dieťaťom, ako aj ďalšie dve ženy so štyrmi deťmi a súrodencom jednej z nich. Zdroj: TASR/Maroš Černý

Krátko po tom, čo sa od Lenky rodina odsťahovala, začala komunikovať s ďalšími utečencami, ktorí by potenciálne najskôr prišli k nej. Užhorodská rodina, ktorú prichýlila, podľa jej informácií neplánuje návrat na Ukrajinu. Za bývanie si ani ona, ani jej kamarát – majiteľ bytu, v ktorom sú teraz – peniaze nepýtajú.

Minister financií Igor Matovič prisľúbil finančnú pomoc každému, kto utečencov prichýli, 7 € za dospelého a 3,50 € za dieťa na noc (čiže pri 30-dňovom mesiaci je to 210 € na dospelú osobu a polovica na dieťa).

Domov
Zdieľať
Diskusia