Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. februára 2022, 17:20
Čas čítania 1:08
Ema Stanovská

Vojna na Ukrajine: Rusko zničilo najväčšie lietadlo na svete, ktoré patrilo Ukrajincom

Vojna na Ukrajine: Rusko zničilo najväčšie lietadlo na svete, ktoré patrilo Ukrajincom
Zdroj: TASR/AP (ilustrační foto)
NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Médiá už pred pár dňami informovali, že lietadlo je v ohrození, pretože letisko pri Kyjeve, kde sa stroj nachádzal, bolo pod neustálou hrozbou.

Najväčšie lietadlo na svete – Antonov An-225 – sa stalo obeťou ruskej invázie na Ukrajine. Podľa portálu BBC lietadlo zničili na letisku Hostomeľ pri Kyjeve. Potvrdil to aj ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba na Twitteri.

Médiá už pred pár dňami informovali, že lietadlo je v ohrození, pretože letisko pri Kyjeve, kde sa stroj nachádzal, bolo pod neustálou hrozbou.

Lietadlo určené primárne na prepravu raketoplánov vzniklo krátko pred rozpadom Sovietskeho zväzu. V posledných rokoch sa na nebo dostalo len zriedka. Obor nazývaný Mrija (čo v ukrajinčine znamená „sen“), v prepravných službách pre NATO známy ako Cossack (Kozák), prešiel v roku 2018 veľkými opravami a modernizáciou, ktoré by zaručili najmenej ďalšie štvrťstoročie prevádzky, píše portál Z dopravy.

Portál Traveller označil jeho zničenie za „smutný koniec zaujímavej kapitoly v kronikách letectva“. AN-225 mal šesť motorov, 32 kolies, spálil až 20 ton paliva za hodinu a mal maximálnu vzletovú hmotnosť (MTOW) 640 ton, čo je o 65 ton viac ako MTOW pre Airbus A380.

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

Stroj zároveň držal niekoľko svetových rekordov. Odviezol najťažší náklad v histórii, najťažší jednotný kus nákladu alebo dokonca najdlhší kus nákladu. Obor mohol pristávať len na letiskách s dlhšou dráhou a na oblohe počas letu v letovej hladine zanechával typických šesť čiar za prúdovými motormi.

Späť
Zdieľať
Diskusia