Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Garnier.   
29. apríla 2022, 10:30
Čas čítania 3:21
Sponzorovaný obsah

Ako zlepšiť svoju pleť už na prvý pohľad? Skincare nie je žiadny zázrak, ale overená veda

Ako zlepšiť svoju pleť už na prvý pohľad? Skincare nie je žiadny zázrak, ale overená veda
Zdroj: Pexels/Anna Shvets
ZAUJÍMAVOSTI KRÁSA STAROSTLIVOSŤ O POKOŽKU ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Možno ti postačí jeden kvalitný produkt s dobrým zložením. V článku ti prezradíme viac.

Nie všetci máme to šťastie a kráčame po svete s krásne vyzerajúcou pleťou. Často sa stretneš s vetou, aká dôležitá je vnútorná krása. Ale problémy s pleťou asi riešila už väčšina z nás a tie menej komplikované sa dajú dokonca odstrániť správnou starostlivosťou. Každý si zaslúži cítiť sa dobre vo svojej koži.

Zdravá a na pohľad hydratovaná pokožka ti môže dodať sebavedomie a budeš sa cítiť spokojnejšie. Správna starostlivosť môže byť niekedy mätúca, preto sme pre teba pripravili jednoduché kroky, ako na to. Garnier má produkty, ktoré v rámci skincare rutiny bežne potrebuješ, takže všetko dokážeš vyriešiť jedným nákupom. 

Dbaj na poriadne odlíčenie

Tento prvý krok je kľúčový a zaslúži si veľa pozornosti. V prípade, že nosíš mejkap, šetrne ho odstráň (ak sa nemaľuješ, tento krok preskoč). Ísť spať bez odlíčenia je veľké nie – dokonca aj po prežúrovanej noci si minútku či dve nájdeš. Veľmi dobre ti poslúži micelárna voda, ktorá „rozbije“ aj vodoodolnú maskaru alebo rúž. Kombinovať ju môžeš s jednorazovými vatovými tampónmi alebo ich ekoverziou z mikrovlákna (tie môžeš prať a používať opakovane). Skús napríklad micelárnu vodu Hyaluronic Aloe od Garnier, ktorá pleť nevysušuje, dodá jej hebkosť a prirodzený jas.  

skincare, makeup
Zdroj: Pexels/Anna Shvets

Vyčisti

Pleť si dobre vyčisti. To platí pre každého, či už používaš mejkap, alebo si fanúšikom „all natural“. Ale pozor, odlíčenie neznamená to isté ako čistenie. Čiže aj napriek poctivému odlíčeniu si tvár potrebuješ dodatočne vyčistiť. Pred tým, než použiješ krém alebo sérum, potrebuješ odstrániť nečistoty a zvyšky kozmetiky, inak ťa počká nemilé prekvapenie v podobe akné a čiernych bodiek. Tomuto kroku naozaj venuj čas, obzvlášť ak máš problémy s mastnou pleťou, akné alebo máš citlivú pokožku.

Pamätaj si kľúčové slová dôkladnosť a šetrnosť. To, či použiješ čistiacu penu, gél alebo emulziu, je na tebe, ale odporúčame ti vyhýbať sa výrobkom, ktoré obsahujú alkohol a parfumáciu. Na trhu nájdeš aj super pomôcky, ktoré ti tento krok uľahčia, ako napríklad sonickú čistiacu kefku alebo vajíčko. Po vyčistení môžeš použiť ako doplnok tonizačnú vodu, ale ide o krok navyše a môžeš ho vynechať (dokonca nie je vhodný pre každého; ak máš citlivú pleť môže tvoju pokožku zbytočne podráždiť a vysušiť).

Hydratuj

V tomto kroku sa môžeš rozmaznať a „vyblázniť“. Na väčšinu typov pleti stačí ľahký krém alebo sérum s kyselinou hyalurónovou. S touto zložkou sa v súvislosti so skincare stretneš pomerne často, no väčšina nevie, čo znamená, respektíve prečo je dôležitá. Nech ťa slovo kyselina v názve zbytočne neodradí, pretože je to vec, ktorá sa bežne vyskytuje v tvojom tele. Približne po 25. roku života však hladina kyseliny hyalurónovej začína klesať a potrebuješ ju prijímať zvonku. Je hlavnou zložkou toho, čo dodáva pokožke štruktúru, udržuje molekuly vody na povrchu a vytvorí tak svieži a hydratovaný vzhľad. Používať ju môžeš počas rannej alebo večernej rutiny. 

Produkty s kyselinou hyalurónovou nielen „instantne“ zlepšia vzhľad tvojej pleti, ale udržia ju aj zdravšiu a vyhneš sa predčasnému starnutiu. Možno oceníš Garnier Supersérum Hyaluronic Aloe. Okrem ospevovanej kyseliny obsahuje aj vysokú koncentráciu glycerínu a Aloe vera, ktoré upokoja a osviežia pleť. Po hydratačnom sére bude tvoja pokožka pôsobiť krajšie a „šťavnato“ (suchá pokožka podobne ako suché cestoviny nebude chutiť nikomu, veciam niekedy treba dať šťavu).

viac o produkte
sérum, skincare, garnier
Zdroj: Garnier

Dobré hydratačné sérum môžeš kombinovať aj s ľahkým krémom (vždy nasleduje po sére a to najprv nechaj dobre vstrebať). Neboj sa vrstviť produkty, krém na tvojej pokožke vytvorí ďalšiu ochrannú bariéru. Stačí ti malé množstvo, nepotrebuješ svoju pleť zaťažovať hrubou vrstvou produktov. Možno si povieš, že si dodáš super starostlivosť, no opak je pravdou. Tvoja pleť je schopná absorbovať naraz iba obmedzené množstvo prospešných látok. Po silnom hydratačnom sére teda hustý, mastný krém či pleťový olej nemusí byť prospešný. Nech si už vyberieš čokoľvek, nezabudni si dobre pozrieť, či je produkt univerzálny alebo vhodný iba na ráno/večer. 

Ak chceš extra starostlivosť, môžeš vyskúšať látkovú masku a využiť tak rôzne kombinácie vitamínov či antioxidantov. Daj si ju na tvár po tom, ako pleť vyčistíš, nechaj pôsobiť, a keď si ju dáš dole, prebytočnú emulziu na tvári môžeš jemne vmasírovať. Masku používaj iba raz alebo dvakrát do týždňa, ideálne počas večernej rutiny.

Pri tomto kroku ti však musíme pripomenúť, že ani to najlepšie sérum či naj krém ťa nespasia, ak nebudeš dodržiavať správny pitný režim. Rovnako to platí aj pri vyváženej strave. Nezabúdaj na to, že krása sa začína vnútri, nezdravé návyky sa viditeľne odrazia na kvalite pokožky. 

Nezabúdaj sa chrániť pred slnkom

Používanie krému (fluidu alebo gélu) s SPF a minimálnym faktorom 30 (ideálne 50+) je nevyhnutný krok, ktorý podčiarkne celú tvoju rutinu. Ochranu proti slnku používaj každé ráno, a to dokonca aj počas zimných mesiacov. Cez leto ťa ochráni pred spálením, ale po zvyšok roka pred rakovinou kože a predčasným starnutím. Tvoja pleť sa ti o pár rokov poďakuje. 

skincare, slnko, spf, krém
Zdroj: Pexels/Armin Rimoldi

Zdravá a krásna pleť svedčí každému pohlaviu. Ak by si mal v jednotlivých krokoch chaos a nevieš ešte presný postup, pripravili sme pre teba malý ťahák (body, ktoré môžeš vynechať alebo ich nepoužívaš každý deň, sú číslo 3 a 4). Pri komplikovaných problémoch s pleťou sa poraď s odborníkom v kozmetike alebo s dermatológom.

Objav ďalšie možnosti
garnier, skincare
Zdroj: Refresher/Adrian Janeček
Domov
Zdieľať
Diskusia