Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. februára 2022, 14:30
Čas čítania 5:11
Tímea Krauszová

Prvá prehliadka u gynekologičky: bude to bolieť a mám sa oholiť? Lekárka prezradila, ako sa pripraviť tak, aby to nebolo trápne

ZDRAVIE SEXUALITA ŽENSKÉ ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Lebo čím viac vieš, tým menej máš dôvodov gynekologickej ambulancie sa obávať.

Podľa NCZI v roku 2020 klesol počet ľudí, ktorí šli na preventívnu prehliadku. Gynekológa navštívilo len 42,3 % žien, na mamografiu išlo iba 27 % žien vo veku nad 40 rokov, ktoré na to majú nárok bezplatne. Napriek tomu, že tieto preventívky majú šancu včas podchytiť rakovinu, pomôcť predchádzať šíreniu pohlavných chorôb a znižujú aj počet nechcených tehotenstiev, ženy ich nevyužívajú, hoci sú zadarmo a trvajú len chvíľku.

Začať pritom môžu už na strednej škole. Česká gynekologička Kamila Žižková hovorí, že na preventívnu prehliadku by mali ženy prísť v čase, keď začnú (alebo chcú začať) s aktívnym sexuálnym životom. Skôr než v pätnástich by však mali prísť dievčatá, ktoré ešte nemenštruujú, aby sa overilo, či je všetko v poriadku.

Medzi dôvody, prečo prísť aj v takom mladom veku, patrí napríklad bolesť v podbrušku alebo obťažujúci výtok. „V momente, keď je výtok obťažujúci, teda svrbí, páli, zapácha alebo je ho priveľa, treba zájsť na kontrolu. Pošva má prirodzený výtok, ktorého hustota a množstvo sa v priebehu cyklu menia, ale keď to ženu začne obťažovať, mala by k nám prísť,“ hovorí lekárka.

Odporúčané
Ako dosiahnuť orgazmus stláčaním stehien? Prečítaj si o syntribácii, netradičnej masturbačnej technike Ako dosiahnuť orgazmus stláčaním stehien? Prečítaj si o syntribácii, netradičnej masturbačnej technike 24. apríla 2024, 18:30

V Refresheri sa pravidelne venujeme aj témam reprodukčného zdravia a hovoríme o ňom s odborníkmi. Kladieme im aj citlivé a tabuizované otázky, aby sme lepšie rozumeli, ako sa o svoje zdravie starať. Ak si chceš prečítať ďalšie články o ženskom zdraví, klikni sem a dostaneš upozornenie vždy, keď taký obsah na webe pribudne. Viac podobných článkov môžeme robiť len s tvojou podporou, pridaj sa do klubu Refresher+.

Ako sa pripraviť na prehliadku?

Česká gynekologička Kamila Žižková hovorí, že sa pred prehliadkou nemusíš špeciálne upraviť. „Ženy sa nemusia holiť, ani genitálie, ani nohy, môžu prísť tak, ako bežne fungujú. Ide o pohodlie pacientky, nás však upravenosť alebo neupravenosť v ošetrení nelimituje.“ Rovnako tak stačí základná hygiena, pre svoj vnútorný pokoj môžeš tesne pred vyšetrením použiť vlhčené intímne utierky či gél ani to však pre lekárku nie je nutné.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 109921 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké otázky ti pri prehliadke položí lekár alebo lekárka.
  • Čo presne ti bude krok za krokom robiť lekár alebo lekárka a či to bude bolieť.
  • Ako často by sme mali chodiť na gynekologickú prehliadku.
  • Ako často sa kontrolujú prsníky a čo je ešte súčasťou štandardnej prehliadky.
Domov
Zdieľať
Diskusia