Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. januára 2022, 15:26
Čas čítania 1:08
Adam Novosad

Leonardo DiCaprio varuje: Máme pred sebou 9 najdôležitejších rokov života, inak to nevyzerá dobre

Leonardo DiCaprio varuje: Máme pred sebou 9 najdôležitejších rokov života, inak to nevyzerá dobre
Zdroj: Netflix
NEWS LEONARDO DICAPRIO
Uložiť Uložené

Herec okomentoval aj svoju úlohu vo filme Don't Look Up.

Herec Leonardo DiCaprio v novom rozhovore upozorňuje ľudstvo, že máme pred sebou deväťročné okno, ktoré bude najdôležitejšie v našich životoch. Ak sa teplota planéty zdvihne o 1,5 stupňa Celzia, zohrejú sa nám oceány, roztopia ľadovce aj tundra a svet už nikdy nebude taký ako predtým, povedal pre Deadline.

„V živote mám dve veľké vášne – herectvo a ochranu prírodného sveta s tým, že sa snažím svet informovať o klimatickej kríze. Myslím si, že existuje celosvetový pocit úzkosti z toho, že existujúci mocní – súkromný sektor aj vlády – nerobia tento prechod dostatočne rýchlo. Máme doslova len deväťročné okno,“ skonštatoval DiCaprio v rozhovore.

Bežných ľudí vyzýva, aby nezostávali pasívni, pretože len kolektívnou spoluprácou možno klimatickej zmene zabrániť. „Ak si jednotlivec, musíš sa začať zapájať. Musíš voliť ľudí, ktorých tento problém trápi a vedu berú seriózne. A na štátnej ani regionálnej úrovni by sme nemali mať žiadnych volených lídrov, ktorí nepočúvajú vedu,“ uviedol herec.

Netflix
Zdroj: Netflix

Spojené štáty americké podľa DiCapria nevyvíjajú dostatok aktivít na to, aby otepľovaniu planéty zabránili. „Musíme byť vzorom pre ostatok sveta. Sme neuveriteľne bohatá krajina a musíme túto premenu spraviť,“ hromžil herec.

Odporúčané
KVÍZ: Spoznáš film Leonarda DiCapria podľa jedného obrázka? KVÍZ: Spoznáš film Leonarda DiCapria podľa jedného obrázka? 20. marca 2023, 17:00

„Väčšina uhlíka, ktorý sme vypustili do ovzdušia, bola zatiaľ pohltená oceánmi. Zatiaľ nepociťujeme reálny dosah klimatickej zmeny a naše oceány sa zohrievajú rekordnou rýchlosťou,“ upozorňuje so slovami, že to najhoršie nás ešte len čaká.

Na margo svojho filmu Don't Look Up povedal, že síce pravdepodobne nič nezmení, ale minimálne vyvoláva diskusie o tom, čo sa vo svete deje.

„Som rád, že vytvára konverzáciu. Tento film pozerajú ľudia po celom svete a medzi svetovou komunitou panuje pocit úzkosti. Ktovie, či film dokáže čokoľvek zmeniť, ale som rozhodne hrdý, že som súčasťou umeleckého počinu ako tento. Ako povedala Jennifer Lawrence vo filme, aspoň sme to skúsili,“ uzatvára DiCaprio.

Späť
Zdieľať
Diskusia