Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. januára 2022, 22:03
Čas čítania 0:56
Ivan Koribanič TASR

Veronika Remišová chce, aby Maroša Žilinku za oslavy v Rusku potrestali. „Verejne pošliapal hodnoty ľudských práv“

Veronika Remišová chce, aby Maroša Žilinku za oslavy v Rusku potrestali. „Verejne pošliapal hodnoty ľudských práv“
Zdroj: TASR/Pavol Zachar, TASR/Martin Baumann
POLITIKA MAROŠ ŽILINKA POLITIKA SLOVENSKO VERONIKA REMIŠOVÁ
Uložiť Uložené

Slovenská generálna prokuratúra reagovala, že na vyhlásenia politikov nebude reagovať.

Generálneho prokurátora Maroša Žilinku by mali za oslavy s človekom zo sankčného zoznamu EÚ disciplinárne stíhať. Predsedníčka strany Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová to povedala v súvislosti s jeho účasťou na oslavách výročia vzniku ruskej prokuratúry. Tam ho pozval ruský generálny prokurátor Igor Krasnov.

Slovenská generálna prokuratúra vyhlasuje, že na vyhlásenia politikov nebude reagovať.


„Maroš Žilinka verejne pošliapal hodnoty ľudských práv, na ktorých je Slovensko postavené. Spoločné oslavy s človekom zo sankčného zoznamu, na ktorom sa dohodli všetky krajiny EÚ vrátane Slovenskej republiky, sú neprijateľným porušením národných záujmov Slovenskej republiky. Za tento akt by mal byť Maroš Žilinka disciplinárne stíhaný,“ uviedla Remišová v stanovisku.

Správa o spolupráci slovenskej generálnej prokuratúry a prokuratúry Ruskej federácie je podľa bývalého štátneho tajomníka ministerstva kultúry Konráda Rigóa, pôsobiaceho v mimoparlamentnej strane Aliancia, sama osebe sci-fi. Spoliehať sa na ruských expertov pri odhaľovaní zločinov v oblasti extrémizmu a kyberkriminality podľa neho nemá zmysel. „A čo je ešte horšie, je za čiarou,“ skonštatoval.

Žilinka sa v uplynulých dňoch zúčastnil na oslavách výročia vzniku ruskej prokuratúry. Na margo svojej účasti uviedol, že osobný kontakt a komunikáciu s hlavami partnerských orgánov prokuratúr v zahraničí vrátane Ruskej federácie považuje za nevyhnutné.

Počas pracovnej cesty sa generálne prokuratúry dohodli na vzájomnej spolupráci.

Odporúčané
Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom 26. marca 2024, 15:30

Ruský generálny prokurátor Krasnov sa na sankčný zoznam Európskej únie dostal po uväznení ruského opozičného politika Alexeja Navaľného. O prehodnotenie či zrušenie plánovanej cesty do Ruska žiadali Žilinku pred odchodom viacerí politici aj europoslanci.

Domov
Zdieľať
Diskusia