Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. decembra 2021, 18:09
Čas čítania 1:01
Ema Stanovská

Ženy, ktoré majú viac sexu, majú lepšie vyvinutý mozog, zistila nová štúdia

Ženy, ktoré majú viac sexu, majú lepšie vyvinutý mozog, zistila nová štúdia
Zdroj: Unsplash/CC0/volně k užití
NEWS SEXUALITA
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Vedci pripomínajú, že nejde o prvú štúdiu, ktorá potvrdzuje pozitívny účinok sexu na mozog.

Vedci zistili, že ženy, ktoré sa rady oddávajú posteľným radovánkam, majú lepšie vyvinutú oblasť mozgu, ktorá je spojená s pohlavnými orgánmi. Upozornil na to portál NY Post.

Štúdia, publikovaná minulý týždeň v Journal of Neuroscience, skúmala súvislosť medzi dotykom a vývojom mozgu u 20 dospelých žien. Dobrovoľníčkam vo veku od 18 do 45 rokov stimulovali klitorisy a pritom monitorovali ich mozgy pomocou funkčnej magnetickej rezonancie (fMRI). Výskumníci sa zároveň dobrovoľníčok pýtali, ako často mali za posledný rok sex. 

Na stimuláciu bolo použitý malé zariadenie, umiestnené v ich spodnej bielizni, ktoré malo vibrovať osemkrát v 10-sekundových intervaloch. Každej žene sa aktivovala oblasť somatosenzorickej kôry mozgu. Vedci následne zmerali jej hrúbku a zistili, že bola „robustnejšia“ u tých dobrovoľníčok, ktoré uviedli, že majú najviac sexu.

Čím viac sexu, tým funkčnejší mozog?

„Našli sme súvislosť medzi frekvenciou genitálneho styku a hrúbkou individuálne zmapovaného genitálneho poľa,“ povedala spoluautorka štúdie Dr. Christine Heimová, profesorka lekárskej psychológie z Charité – Universitätsmedizin v Berlíne. Inými slovami – čím viac sexu, tým väčšia bola oblasť tohto mozgu. Vedci pripomínajú, že nejde o prvú štúdiu, ktorá potvrdzuje pozitívny účinok sexu na mozog.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash.com

Výskum však nedokázal potvrdiť, či na rozvinutie somatosenzorickej kôry treba viac pohlavného styku alebo či ju rozširuje viac pohlavného styku (podobne ako sa zväčšuje sval cvičením). Vedci sa skôr prikláňajú k druhej možnosti. Už v minulosti sa totiž zistilo, že čím viac používame určitú časť mozgu, tým viac sa zväčšuje (napríklad londýnski taxikári majú väčší hipokampus).

Odporúčané
Prečo ejakulujeme zo snov? Väčšina mladých mužov sa za polúciu hanbí a je pre nich tabu, tvrdí odborník Prečo ejakulujeme zo snov? Väčšina mladých mužov sa za polúciu hanbí a je pre nich tabu, tvrdí odborník 1. apríla 2024, 14:30

Naopak, štúdia z roku 2013 zistila, že ľudia, ktorí mali skúsenosť s traumatickým sexuálnym zneužívaním, mali zmenšenú oblasť mozgu spojenú s genitáliami. 

Domov
Zdieľať
Diskusia