Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. decembra 2021, 16:30
Čas čítania 6:38
Martin Adam Pavlík

10 najlepších albumov roka 2021

10 najlepších albumov roka 2021
Zdroj: Interscope Records
HUDBA HUDBA METAL POP PUNK ROCK ROKENROL
Uložiť Uložené

Pozri sa, ako sme zoradili tie najlepšie nahrávky tohto roka naprieč rôznymi žánrami.

Hudba je pestrá ako sám život, my sme sa preto rozhodli, že spravíme rebríček tých najlepších albumov roka 2021 naprieč rôznymi žánrami, či už ide o pop, elektroniku, rock, punkrock, alebo dokonca metal. A skutočne bolo z čoho vyberať. 

Skvelé nahrávky priniesli napríklad Halsey, St. Vincent, Billie Eilish, Olivia Rodrigo, vyzretosť ukázali Kaleo, Kings of Leon, The Black Keys či John Mayer, prekvapivo zaexperimentovali Steven Wilson, Idles alebo Deafheaven. Ktoré albumy však boli tie najpamätnejšie a najúdernejšie?

10. Lana Del Rey – Chemtrails Over the Country Club

Lana Del Rey
Zdroj: Polydor Records/Interscope Records


Ach, tá Lana vie, ako na nás, darmo. Dreampopové žalospevy jej vždy šli najlepšie, preto pri najnovšej nahrávke stavila na istotu a opäť to zafungovalo. Tridsaťšesťročná bohyňa z New Yorku dnes už nie je len speváčkou, ale aj popkultúrnou ikonou. V jej tvorbe sa spája gýč, irónia, cynizmus, bohémstvo aj feminizmus. Nebojí sa ukázať svoju nežnosť, no ani „fuckovať“, keď treba (a vlastne aj keď netreba, no a čo?).

Chemtrails Over the Country Club je, ako inak, svojským obrazom Ameriky a hudba Lany s príznačným nádychom melanchólie aj nostalgie znova zázračne upokojuje. Zároveň premyslene odkazuje na hollywoodske klasiky. Prenesie ťa do zadymených country klubov v tých najodľahlejších kútoch vidieka aj na nablýskané a najluxusnejšie miesta v Los Angeles.


Ako píše Rolling Stone, novinka populárnej speváčky síce neobsahuje také úderné hity ako jej predošlý album Norman Fucking Rockwell!, no je rovnako ostrá a prezieravá. A i keď je možno na prvé počutie všedná a jednotvárna, po každom ďalšom vypočutí v nej niečo nové objavíš. Prinajmenšom dokazuje, že v jednoduchosti je stále krása. Ak potrebuješ vypnúť po náročnom dni v práci, práve tento album bude ideálnou voľbou.

9. Tash Sultana – Terra Firma

Tash Sultana
Zdroj: Mom + Pop Music


Ak náhodou ešte nepoznáš túto 26-ročnú multiinštrumentalistku z Austrálie, ktorá si všetku hudbu robí úplne sama (cez looper nahráva do slučky gitary, klávesy či bicie a, mimochodom, parádne vie hrať aj na trúbke), mal by si to hneď napraviť.

Svet najskôr omámila hitmi ako Jungle či Notion, neskôr debutovala nahrávkou Flow State (2018) a tento rok vydala cez Lonely Lands a Sony Music Australia druhý štúdiový album. Terra Firma je ódou na slobodu. Čím dlhšie bude plynúť, tým viac si bude získavať tvoju pozornosť a zaručene ťa nakoniec vezme do úplne inej dimenzie. Aj vďaka tomu, že Tash Sultana jednoducho – či už chceš, alebo nie – ohromuje a odzbrojuje svojou žiarivou charizmou a talentom vyrážajúcim dych.


Poslucháčovi tentoraz umožňuje ešte hlbšie nahliadnuť do jej duše. Podľa britského hudobného týždenníka NME speváčka na albume ponúka rozsiahle vyhlásenia s otvoreným srdcom. Spieva napríklad o tom, že aj bez peňazí vie byť človek šťastný, a zveruje sa nám, že vecou, ktorej sa najviac bojí, je hlas v jej hlave. 

8. Biffy Clyro – The Myth of the Happily Ever After

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 107800 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktorá punkrocková kapela po dvoch nevydarených projektoch nahrala opäť špičkový album. 
  • Ktorá svetoznáma speváčka nahrala tento rok najlepší popový album.
  • Ktorý je najlepší metalový album tohto roka.
  • Ktorú nahrávku umiestnili britské noviny The Guardian na druhé miesto v rebríčku top 50 albumov tohto roka.
  • Ktorý spevák, gitarista a bubeník označil svoju najnovšiu nahrávku za „párty album“.
  • Ktorý album považujeme za štyridsaťminútový orgazmus v ušiach.
Domov
Zdieľať
Diskusia