Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. decembra 2021, 14:30
Čas čítania 4:48
Lukáš Čelka

Kratom ľuďom pomáhal nabudiť sa pred poradou v práci, ale i zrelaxovať pri „telke”. Na Slovensku ho už zakázali

ZDRAVIE DROGY
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Odborníci tvrdia, že ide o „drogu“, užívatelia zas, že ide o „bezpečný doplnok na liečbu bolesti dodávajúci energiu a potláčajúci depresie a úzkosti“.

Roky bol na Slovensku jeho predaj legálny, od dnešného dňa ho však už nekúpiš. O tom, čo je kratom, odkiaľ pochádza a aké má účinky na užívateľov, sme sa porozprávali s odborníkom na drogové závislosti Ľubomírom Okruhlicom.

Na základe uznesenia z 29. septembra tohto roku je Mitragyna speciosa, prezývaná ako kratom, na Slovensku zaradená medzi omamné a psychotropné látky, pričom zajtra 9. 12. nadobúda dané uznesenie účinnosť. Kratom sa teda už nesmie predávať, kupovať, prechovávať a vlastniť. Čo vládu viedlo k takémuto razantnému kroku?

Redaktor ani redakcia Refresher.sk/cz nepodporujú užívanie legálnych či nelegálnych drog. Článok má iba informačný charakter.

Magická rastlina či droga?

Mitragyna speciosa je tropický strom vyrastajúci až do výšky šestnástich metrov pôvodom z juhovýchodnej Ázie, odkiaľ pochádzajú aj prvé zmienky o tejto rastline. Národné centrum pre biotechnologické informácie (NCBI) uvádza, že miestni robotníci kratom využívali už po stáročia, keďže jeho účinky im pomáhali bojovať s únavou a zlepšovali ich produktivitu práce.

Odporúčané
Harrison Graham, muž s tromi osobnosťami: vraždil a potom mal styk s mŕtvolami, spával s telami v posteli Harrison Graham, muž s tromi osobnosťami: vraždil a potom mal styk s mŕtvolami, spával s telami v posteli 24. apríla 2024, 9:30

Sušené či čerstvo nasekané listy tradične žuli alebo si z nich pripravovali čaj. Výnimočné nebolo jeho využitie ani počas náboženských obradov, na liečbu rôznych zdravotných ťažkostí či boj so závislosťou od morfia a ópia. Kratom napriek tomu bližšie opísal až holandský botanik Pietro Wilhelm Korthals v 19. storočí.

kratom
Zdroj: Flickr/Dominic Milton Trott/volně k užití

Rastlina si miesto v spoločnosti našla aj v dnešnej dobe. Mnohé slovenské e-shopy s „magickými bylinami“ ju ešte pred pár dňami predávali či už ako „skvelý relaxant“, „alternatívu kávy“ alebo bylinu, ktorá ti navodí „euforické stavy“, v závislosti od konkrétnej odrody kratomu.

Dostupný bol totiž červený kratom, slúžiaci najmä na spomínanú relaxáciu, biely kratom, ktorý, naopak, dokáže človeka povzbudiť, a zelený kratom, pričom v tomto prípade ide o zmes bieleho aj červeného kratomu. Predajcovia prezentovali, že extrakty z tropického stromu pomáhajú na „lepší spánok, úľavu od bolesti či pomoc pri sústredení na prácu a štúdium“.

Ako kratom funguje?

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 107354 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aký účinok má kratom na užívateľa podľa odborníka.
  • Prečo môžu byť extrakty z tejto rastliny pre človeka nebezpečné.
  • Čo sú hlavné riziká užívania kratomu.
  • Prečo vláda zaradila kratom na zoznam zakázaných látok a či s tým odborník na závislosti súhlasí.
  • Akým spôsobom sa snažia proti tomuto uzneseniu bojovať majitelia e-shopov predávajúcich produkty z kratomu a jeho užívatelia.
Domov
Zdieľať
Diskusia