Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. novembra 2021, 18:16
Čas čítania 1:13
Ema Stanovská

Slovenské PCR testy majú svetovú kvalitu a v skúške kvality obstáli na výbornú. Úspech mal aj nový rýchlotest

NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Na externej kontrole kvality sa zúčastnilo 59 laboratórií, bezchybne v ňom obstálo len 73 % z nich.

Tím Borisa Klempu z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (BMC SAV) sa zapojil do externého hodnotenia kvality testovania na SARS-CoV-2. V tejto skúške obstál výborne a dosiahol 100-percentnú zhodu s očakávanými výsledkami. BMC SAV o tom informovalo na svojej oficiálnej stránke.

Na externej kontrole kvality sa zúčastnilo 59 laboratórií, bezchybne v ňom obstálo len 73 % z nich. V rámci testu bolo laboratóriám zaslaných 12 zaslepených vzoriek, ktoré obsahovali okrem SARS-CoV-2 aj zmes iných ľudských respiračných vírusov a zmes iných koronavírusov.

Testy sú veľmi citlivé a spoľahlivé

Dôraz sa kládol na detekciu rôznych variantov vírusu, v teste ich bolo zaradených až sedem. Zároveň sa porovnávala aj citlivosť, najmenej koncentrovaná vzorka obsahovala v priemere len 2,5 kópie vírusového genómu v mikrolitri analyzovanej RNA.

Testovanie po roku opäť organizuje Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb v spolupráci s dvomi prestížnymi európskymi pracoviskami: nemeckým Charité Berlín a holandským National Institute for Public Health and the Environment (RIVM).

BMC SAV
Zdroj: BMC SAV

„Takáto spätná väzba je pre nás dôležitá. Chcem zdôrazniť, že je to ďalšie nezávislé potvrdenie, že slovenské PCR testy vyvíjané spoločnosťou MultiplexDX majú svetovú kvalitu, sú veľmi citlivé a spoľahlivé,“ povedal na margo úspechu Boris Klempa z oddelenia ekológie vírusov.

Úspech nového a lacnejšieho rýchlotestu

Klempa zároveň dodal, že test absolvovali dvakrát. Použili totiž aj najnovšiu verziu testu, označovanú ako rTEST COVID-19 qPCR Rapid Kit. Tento nový kloktací test umožňuje v porovnaní s inými RT-PCR testami výrazne skrátiť čas potrebný na vyhodnotenie vzoriek.

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022, 12:00

Pavol Čekan zo spoločnosti MultiplexDX na Facebooku napísal, že „rýchlejší test znamená okamžite väčšiu testovaciu kapacitu v laboratóriách. Nepotrebujete totiž nakupovať ďalšie laboratórne zariadenia, na ktoré si dnes nejaký ten týždeň počkáte. Zároveň nebojujete s ešte väčším problémom, kde zohnať ďalších ľudí do laboratórií. Navyše náš test nevyžaduje RNA extrakciu, čo zásadne znižuje aj cenu RT-PCR testu“.

Okrem najnovšieho Rapidu boli do skúšky zapojené testy spoločnosti MultiplexDX International a Allplex.

Domov
Zdieľať
Diskusia