Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. novembra 2021, 19:33
Čas čítania 1:08
Ema Stanovská

Pokračovanie električkovej trate v bratislavskej Petržalke začnú stavať už tento mesiac. Stáť bude takmer 75 miliónov eur

NEWS BRATISLAVA
Uložiť Uložené

V Petržalke sa začína stavať nová električková trasa.

Mesto Bratislava podpísalo vo štvrtok zmluvu za 74,58 milióna eur bez DPH na predĺženie električkovej trate v bratislavskej Petržalke až po Janíkov dvor. Podľa primátora Bratislavy Matúša Valla by výstavba mala začať už tento mesiac. Informovala o tom TASR.

„Práce začnú súčasne na viacerých stavebných objektoch situovaných pozdĺž celej trate. O podrobnejšom harmonograme prác budeme informovať po odovzdaní staveniska zhotoviteľovi. Základný harmonogram prác, ktorý je súčasťou zmluvy, ráta s dokončením potrebných stavebných prác tak, aby električka mohla premávať do konca roka 2023,“ skonštatoval Vallo.

električka
Zdroj: Facebook/Matúš Vallo má rád Bratislavu

Mesto odovzdá stavenisko najneskôr do 15 dní od podpisu kontraktu, znamená to, že už v novembri sa začne výstavba jedného z najväčších dopravných projektov v Bratislave.

Stavbu bude realizovať skupina dodávateľov zo Združenia NS MHD Petržalka. Väčšina finančných nákladov bude hradená z eurofondov. 

Nový úsek bude merať 4 kilometre

Budúca električková trať v Petržalke bude nadväzovať na prvú etapu stavby Jesenského – Jungmannova, v rámci ktorej sa kompletne rekonštruoval aj Starý most. Nový úsek trate bude nadväzovať na súčasnú zastávku Jungmannova. Od tejto – momentálne konečnej – zastávky sa predĺži o 3,9 kilometra. Nový úsek bude mať celkovo sedem zastávok – Chorvátske rameno, Gessayova, Zrkadlový háj, Stred, Veľký Draždiak, Lietavská a Janíkov dvor.

električka
Zdroj: Facebook/Matúš Vallo má rád Bratislavu

„Cesta električkou od Janíkovho dvora na Šafárikovo námestie bude trvať 12 minút a v špičkových hodinách sa ráta s električkovým spojom v intervale každé dve až tri minúty. Novovybudovaná prepravná kapacita tak umožní presun až 30 000 cestujúcich,“ priblížil primátor.

električka
Zdroj: Facebook/Matúš Vallo má rád Bratislavu

Projekt počíta aj s výsadbou rozchodníka na trati. Vysadených bude aj vyše 1 500 stromov, hlavne v stromoradiach pozdĺž trate a popri cyklistických či peších chodníkoch. Pribudnú tiež kríky, trvalky, lúčne porasty i trávniky. Súčasťou stavby bude aj vybudovanie križovatiek, nové mostné objekty, preložky technickej infraštruktúry a konštrukcií či úprava koryta Chorvátskeho ramena.

Domov
Zdieľať
Diskusia