Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. októbra 2021, 8:12
Čas čítania 1:27
Martin Adam Pavlík

Som futbalista a som hrdý na to, že som gay, priznal verejne vo videu Austrálčan Josh Cavallo

Som futbalista a som hrdý na to, že som gay, priznal verejne vo videu Austrálčan Josh Cavallo
Zdroj: TASR/AP/Brendon Thorne/AAP Image
NEWS FUTBAL LGBT+
Uložiť Uložené

Hráč klubu Adelaide United chcel inšpirovať ľudí, aby sa nebáli priznať svoju sexuálnu orientáciu.

Ako uvádza BBC, dvadsaťjedenročný austrálsky stredopoliar Josh Cavallo, ktorý hrá za klub Adelaide United, v stredu 27. októbra na Twitteri napísal, že je pripravený hovoriť o niečom osobnom. „Konečne o tom dokážem rozprávať. Som hrdý, že môžem verejne oznámiť, že som gay,“ napísal. 

Futbalista si údajne prešiel dlhou cestou, než sa dostal do tohto bodu, a dnes je rád, že to môže takto oznámiť. Údajne bojoval so svojou sexualitou šesť rokov a teší ho, že to už ďalej nemusí skrývať. Podľa vlastných slov sa dlhý čas bál, že nebude môcť robiť šport, ktorý tak miluje, hanbil sa a bál sa, že bude terčom posmeškov a predsudkov.




Cavallo dodal, že bol unavený zo snahy podávať na ihrisku čo najlepší výkon a zároveň žiť dvojaký život. Vraj sa časom naučil maskovať to, že je gay, a odjakživa si myslel, že ide o tému, o ktorej sa vo futbalovom svete nehovorí. Vraj to bolo nesmierne vyčerpávajúce a ovplyvnilo to jeho duševné zdravie. Ako sám uviedol, nebol šťastný. „Len ťa to pomaly zožiera. Nikomu to neprajem,“ povedal Austrálčan. 

Neskôr vyšlo aj video, ktoré uverejnil na Twitteri Cavallov klub Adelaide United s opisom „Joshova pravda“. „Som futbalista a som gay,“ vraví hneď v úvode. „Všetko, čo chcem, je hrať futbal a aby sa so mnou zaobchádzalo rovnako,“ pokračoval. Zároveň povedal, že podpora, ktorú po tom, ako oznámil pravdu najbližším či tímu, bola obrovská a veľmi ho potešila, až začal premýšľať nad tým, prečo sa s tým nepriznal skôr.



„Ako gay futbalista viem aj o ďalších hráčoch, ktorí však s pravdou nevyšli von a žijú radšej v tichosti. Chcem pomôcť zmeniť to, ukázať, že každý je vítaný vo futbale a zaslúži si právo byť sám sebou,“ dodal Cavallo. Austrálsky zväz profesionálnych hráčov k tomuto oznámeniu hráča uviedol, že to bol úžasný moment pre neho, pre šport a celú LGBTI+ komunitu.

Odporúčané
EURO 2024: Slovensko ešte čakajú tieto prípravné zápasy. Okrem toho, SFZ oznámil nového generálneho partnera (+PREHĽAD) EURO 2024: Slovensko ešte čakajú tieto prípravné zápasy. Okrem toho, SFZ oznámil nového generálneho partnera (+PREHĽAD) 19. marca 2024, 11:30

„Prejaviť sa ako gay futbalista na verejnosti si vyžaduje neuveriteľnú odvahu,“ povedala Liz Wardová zo Stonewall. „Jeho odvážne rozhodnutie bude nepochybne veľa znamenať pre lesby, gayov, queer, bi- a transšportovcov na celom svete, ktorí sú príliš často brzdení v hraní a sledovaní športov, ktoré milujú,“ dodala.

Domov
Zdieľať
Diskusia