Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. októbra 2021, 14:20
Čas čítania 1:55
Tímea Krauszová

Joe Biden vyhlásil, že USA prídu chrániť Taiwan v prípade, že naň zaútočí Čína. Ostrovná krajina dodáva čipy do celého sveta

NEWS ČÍNA JOE BIDEN SPOJENÉ ŠTÁTY AMERICKÉ
Uložiť Uložené

„Čína, Rusko a zvyšok sveta vie, že my sme najsilnejšou armádou v histórii sveta,“ tvrdí americký prezident.

Prezident Spojených štátov amerických Joe Biden povedal, že USA budú v prípade čínskeho útoku na Taiwan ostrovnému štátu pomáhať. Zdá sa to ako vzdialenie sa od dlhoročného stanoviska, podľa ktorého sa USA do konfliktov s Čínou nezapájajú, ale podľa hovorcu Bieleho domu ich viaže zákon. Pre BBC vysvetlil, že USA musia Taiwanu pomôcť brániť sa. Zo zákona však nevyplývajú konkrétne kroky, ktoré podniknú v prípade, že k útoku zo strany Číny naozaj príde. Ázijská veľmoc zatiaľ na slová amerického prezidenta nereagovala.

Taiwanu sľúbil pomoc

Po nedávnych správach o tom, že Čína testuje hypersonické rakety, dostal prezident Joe Biden počas debaty vysielanej v spravodajskej televízii CNN otázku, či sľubuje, že bude Taiwan chrániť. Odpovedal kladne s tým, že netreba mať obavy z toho, či bude Čína silnejšia, pretože „Čína, Rusko a zvyšok sveta vie, že my sme najsilnejšou armádou v histórii sveta“.

Domov
Zdieľať
Diskusia