Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
28. septembra 2021, 11:10
Čas čítania 6:40
Viktor Kniš

TOP 8 výrokov Zuzany Čaputovej zo správy o stave republiky: Bol to rok traumy, strachu a hnevu, nenávisť zničí aj svojho pôvodcu

POLITIKA ZUZANA ČAPUTOVÁ
Uložiť Uložené

Prezidentka Zuzana Čaputová odprezentovala pred poslancami Národnej rady správu o stave republiky. Komentuje v nej pandemickú krízu, vládne konflikty aj Ficovo referendum.

Prezidentka Zuzana Čaputová pred poslancami, ministrami, vicepremiérmi a predsedom vlády predniesla správu o stave republiky. Kritizuje v nej spôsob, akým politici komunikujú, ako využívajú vážne témy na politický boj a ako sa stali sudcami, ktorí vedia o vine a nevine skôr ako skutočné súdy. 

V tomto článku si prečítaš:
  • V čom vidí prezidentka najväčšie problémy v rámci zdravotníctva.
  • Čo by mali podľa Čaputovej robiť politici v rozbiehajúcej sa tretej vlne.
  • Ako vníma prezidentka situáciu v bezpečnostných zložkách.
  • Ako podľa hlavy štátu vyriešiť vojnu v polícii.
  • Prečo si prezidentka myslí, že politická debata klesla na úroveň, kde nikdy nebola.
  • Koho kritizuje najviac.

Zomierajúci v posledných okamihoch svojho života videli iba ošetrujúci personál

Prezidentka Zuzana Čaputová začína správu o stave republiky pandémiou koronavírusu. Aj keď sme prvú vlnu podľa jej slov objektívne zvládli výrazne lepšie ako ostatné krajiny, o druhej sa to už povedať nedá. 

„Podľa oficiálnej štatistiky zomrelo na Slovensku na následky covidu viac než 12 500 osôb. Tento počet priamych a spočítaných obetí nie je, žiaľ, úplný, lebo tak ako v iných krajinách, aj my sme v dôsledku tejto vlny zaznamenali aj nadmerné úmrtia. V januári 2021 bola u nás úmrtnosť celkovo o viac ako 80 percent vyššia v porovnaní s priemernou úmrtnosťou počas predchádzajúcich piatich rokov,“ upozorňuje prezidentka, podľa ktorej zdravotný systém Slovenska zažil extrémne preťaženie. 

Odporúčané
Prezidentka Čaputová: Bezpečnosť vrcholových politikov sa zhoršila, ale nemôžeme preto zdupkať Prezidentka Čaputová: Bezpečnosť vrcholových politikov sa zhoršila, ale nemôžeme preto zdupkať 22. apríla 2023, 9:00

Podľa prezidentky v najhorších časoch nedokázali lekári podľa odborných odhadov poskytnúť umelú pľúcnu ventiláciu každému šiestemu pacientovi z kapacitných dôvodov: „Zomierajúci v posledných okamihoch svojho života videli iba ošetrujúci personál, ľudí zahalených v overaloch, ktorým ani nevideli do tváre. Naši blízki od nás odchádzali bez toho, aby sme s nimi mohli byť v poslednej chvíli, aby sme sa s nimi mohli rozlúčiť a dôstojne ich pochovať.“ 

Kríza, ktorá mala Slovákov zjednotiť, v skutočnosti ukázala na najzraniteľnejšie miesta a krízový manažment a krízová komunikácia ešte viac eskalovali problémy.

Prezidentka pravdepodobne týmito slovami kritizuje expremiéra Igora Matoviča, ktorého spôsob riadenia pandémie nepovažovala za správny už počas druhej vlny: „Hrozba, ktorá nás mala zjednotiť, sa stala zdrojom najsilnejšej línie konfliktu.“

Čaputová
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Za to, že naše zdravotníctvo neskolabovalo, ďakujeme nasadeniu a obetavosti zdravotníkov

Prezidentka sa poďakovala zdravotníkom, ktorí dlhodobo čelia útokom najmä od ľudí, ktorí popierajú existenciu vírusu, ale aj efektivitu vakcín. Lekári, zdravotné sestry aj pomocná sila však s vypätím všetkých síl zachraňovali aj v momentoch, keď vakcíny ešte neexistovali, a mnohí za to zaplatili životom. „Pretože ošetrovali pacientov aj v čase, keď ešte neboli k dispozícii vakcíny, tisíce z nich sa infikovali a desiatky chorobe aj podľahli,“ konštatuje hlava štátu.  

Odporúčané
Prezidentka Zuzana Čaputová pre Refresher: Hejt z verejného priestoru bol pre moju dcéru dôležitá životná skúsenosť (Video) Prezidentka Zuzana Čaputová pre Refresher: Hejt z verejného priestoru bol pre moju dcéru dôležitá životná skúsenosť (Video) 1. decembra 2022, 16:15

Zuzana Čaputová upozorňuje aj na nelichotivé výsledky prieskumu slovenských psychológov, podľa ktorých až 80 percent zdravotníkov pracujúcich na covidových oddeleniach trpí prejavmi depresie či vyhorenia.

Obzvlášť v súvislosti so začínajúcou sa treťou vlnou ide o hrozivý stav, keďže sú opäť v nasadení, aby zachraňovali životy ľudí. „A to aj tým, ktorí sa covid rozhodli ignorovať,“ dodáva prezidentka. 

Prezidentka očakáva pripravenosť na reprofilizáciu, jasné pravidlá covid automatu aj zrozumiteľnú komunikáciu ministerstva zdravotníctva. Toto všetko už rezort Vladimíra Lengvarského prisľúbil a minister viackrát deklaroval, že Slovensko je na tretiu vlnu pripravené, aj keď je pravdou, že by pomohla vyššia miera zaočkovanosti. 

Hlava štátu v tejto súvislosti upozornila na ďalšie skupiny obyvateľstva, ktoré pandémia priamo zasiahla – či už sú to seniori v nie práve najfunkčnejšom systéme dlhodobej starostlivosti, alebo aj mladí ľudia. „V prípade veľkej časti detí a mládeže sa obvyklý spôsob života takmer úplne stratil. Trpeli nielen tým, že sa nemohli primerane vzdelávať, ale ich sociálne vzťahy boli zo dňa na deň prerušené,“ upozornila prezidentka. Osobitne poukázala na deti zo sociálne slabšieho prostredia. 

Nenávisť netvorí, ale ničí, a to aj svojho pôvodcu

Zuzana Čaputová nezatvára oči pred emočným vypätím, ktoré sužuje Slovensko. Najmä téma očkovania momentálne polarizuje Slovensko, dokonca aj rodiny, kolegov na pracovisku a susedov.

Odporúčané
ZÁZNAM: Čaputová a Vallo sa ospravedlnili dúhovej komunite a vyzvali na boj proti nenávisti. Na pochod prišli tisícky účastníkov ZÁZNAM: Čaputová a Vallo sa ospravedlnili dúhovej komunite a vyzvali na boj proti nenávisti. Na pochod prišli tisícky účastníkov 14. októbra 2022, 16:24

Prezidentka deklaruje svoj pozitívny postoj k očkovaniu, pretože ho považuje za najefektívnejší spôsob, ako sa vyrovnať s pandémiou.Zároveň považujem za vhodné pripomenúť, že samotná skutočnosť, že niekto zaočkovaný nie je, nerobí z neho zlého ani hlúpeho človeka. Viem porozumieť obavám ľudí, pretože strach je hlboko ľudská emócia.“

Na vine je podľa hlavy štátu snaha vyvolať hnev a strach, čím pravdepodobne naráža na niektorých predstaviteľov parlamentnej opozície, ktorí tému očkovania zneužívajú na politický boj: „Takíto ľudia nechcú spájať, nepotrebujú si získavať dôveru, stačí im len dôveru vo všetko podkopávať,“ tvrdí prezidentka. 

Domov
Zdieľať
Diskusia