Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. septembra 2021, 20:24
Čas čítania 0:54
Viktor Kniš

Slovensko má 9 čiernych a 19 bordových okresov, tvrdia analytici

NEWS COVID AUTOMAT KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Najhoršie sú na tom na základe 7-dňovej incidencie Bardejov, Čadca a Martin.

Analytici z platformy Dáta bez pátosu pravidelne upozorňujú na aktuálnu situáciu prostredníctvom dát, ktoré zverejňuje Inštitút zdravotných analýz na Githube. Tentoraz sa tím Ivana Bošňáka zameral na sedemdňovú incidenciu, čiže počet infikovaných osôb na 100 000 obyvateľov za sedem dní. Keďže ide o jeden z údajov, s ktorými počíta covid automat, bude mať vplyv aj na budúcotýždňové rozdelenie okresov, ktoré schvaľujú na zasadnutí vlády v stredu. 

V najhoršej čiernej fáze by podľa Dát bez pátosu skončilo deväť okresov vrátane  Bardejova, Čadce, Martina, Starej Ľubovne, Žiliny, Krupiny, Námestova, Skalice a Svidníka. Ďalších 19 okresov by malo byť bordových. 

Na zhoršenú situáciu reagovali analytici už pred piatimi dňami, keď upozorňovali, že najdôležitejším indikátorom je počet ľudí v nemocniciach v konkrétnych regiónoch.

V tejto štatistike vedú východ a Trenčín.

„Celá delta je hyperohnisková záležitosť a veríme, že aj farbenie okresov zoberú do rúk regionálni hygienici a doprajú okresom ,na pohodu‘ pokoj a minimálne obmedzenia,“ dodávajú odborníci.

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022, 12:00

Ani medzi analytikmi však nepanuje zhoda, matematik Richard Kollár pred pár dňami kritizoval Dáta bez pátosu a spôsob, akým nahliadajú na predikciu v rámci tretej vlny. „Ivan, je mi ľúto, ale skutočne už nestíham sledovať, čo presne kedy tvrdíš. Strácam sa v tom – ale že úplne. Už to nebudem ďalej komentovať, prestáva to dávať zmysel. Píšte ďalej, ako vám to vyhovuje. Ja to vzdávam, neviem vám nijako pomôcť. Pomôžte si sami,“ odkázal Kollár Bošňákovi. 

Domov
Zdieľať
Diskusia