Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. septembra 2021, 14:41
Čas čítania 1:17
Tímea Krauszová

Súťaž o najškaredšiu budovu: kostol v tvare huslí alebo hotel ukrytý v matrioške ukazujú bizarnú architektúru v Číne

NEWS ZAHRANIČNÁ ARCHITEKTÚRA
Uložiť Uložené

Takéto ocenenie zrejme nechce vyhrať žiaden architekt.

Čínska webová stránka, ktorá sa špecializuje na architektúru, zverejnila takmer 90 rôznych architektonických projektov, ktoré sú podľa tvorcov rebríčka nechutné, nevkusné alebo škaredé.

Ide už o dvanásty ročník každoročného prieskumu Ugliest Building Survey a na zoznam semifinalistov sa dostali mrakodrapy, kostoly, múzeá, hotely aj športové strediská.

Charakterizujú ich čudné tvary a ornamenty použité bez vkusu, a podľa CNN tieto budovy prispievajú k zlej povesti čínskej architektúry. Tú často odborníci nazývajú prinajmenšom bizarnou.

Hotel vložený do matriošky

Zvláštny rebríček plný ešte zvláštnejších budov momentálne vedie vstupná brána s piatimi klenbami, ktorá sa nachádza v univerzitnom areáli v Chang-čou. Podľa webu Archy univerzita postavila túto bránu vďaka crowdfundingu – výstavbu finančne podporili absolventi. Do pilierov je tiež vyryté motto univerzity a základné hodnoty, ktorými sa riadia: usilovnosť, pestovanie morálky a pevnosť.

V tesnom závese je na druhom mieste sklenený most v provincii S’-čchuan. Tiahne sa medzi nadrozmernými sochami mužov a žien oblečených v tradičných čínskych kostýmoch.

Južná brána univerzitného areálu s piatimi klenbami.
Južná brána univerzitného areálu s piatimi klenbami. Zdroj: reprofoto Archcy.com
Domov
Zdieľať
Diskusia