Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. septembra 2021, 21:05
Čas čítania 1:00
Viktor Kniš

Niektoré slovenské mestá chcú zaviesť zákaz vychádzania. Potrebujeme núdzový stav, tvrdia primátori

NEWS COVID AUTOMAT
Uložiť Uložené

Primátori nemajú kompetencie na obmedzenie slobody pohybu od 21.00 do 5.00 h.

Vláda zaviedla do covidového automatu regionálny princíp, ktorý však spôsobil, že sa v niektorých okresoch zhoršila situácia natoľko, že budú musieť obmedziť voľný pohyb obyvateľov. Ministerstvo zdravotníctva vyzýva mestá, aby na lokálnych opatreniach spolupracovali s regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva, ak sa nachádzajú v bordovej (alebo v budúcnosti v čiernej) fáze. 

Obce však podľa právnej analýzy Únie miest Slovenska (ÚMS) nemajú kompetencie prijímať všeobecne záväzné nariadenia, ktorými by v zhoršenej epidemickej situácii obmedzovali slobodu pohybu či prevádzkový čas podnikov. Požiadavky vlády vnímajú ako nevykonateľné. Dodávajú, že by v tejto situácii potrebovali, aby vláda opätovne zaviedla núdzový stav, vďaka čomu by mohli zaviesť regionálny zákaz vychádzania v nočných hodinách. 


„Nevyhnutným predpokladom, podľa našej súčasnej právnej úpravy, na to, aby bolo možné obmedziť slobodu pohybu, je vyhlásenie núdzového stavu. Orgánom oprávneným k takému rozhodnutiu v rámci opatrení na zmiernenie a odstraňovanie škôd a iných následkov spôsobených v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu je vláda SR,“ uvádza sa v stanovisku ÚMS.

polícia
Zdroj: TASR

Kompetencie na obmedzenie slobody pohybu od 21.00 do 5.00 h a prevádzkového času podnikov preto obce nemajú ani v prípade zhoršenej epidemickej situácie.

Domov
Zdieľať
Diskusia