Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je vytvorený v rámci mediálnej spolupráce s Fashion LIVE!.
22. septembra 2021, 17:30
Čas čítania 2:12
refresher team

Na Fashion LIVE! uvidíš prelomové prístupy a netradičné strihy. Dizajnéri ukážu svoju tvorbu na novom unikátnom mieste

MÓDA
Uložiť Uložené

Môžeš sa tešiť aj na Fashion talk a výmenu oblečenia na SWAPE.

Najväčší festival módy na Slovensku Fashion LIVE! je späť. Všetci fashion nadšenci sa naň môžu tešiť od 15. do 17. októbra 2021 v úplne novej lokácii – na NIVÁCH. Počas týchto troch dní čaká návštevníkov catwalk s piatimi módnymi prehliadkami denne. Tohtoročnou témou je SILUETA.

Organizátori etablovanej platformy Fashion LIVE! vyhľadávajú na prezentáciu prác módnych tvorcov netradičné lokality v Bratislave. Často ide o miesta so špecifickým významom či unikátnou atmosférou.

Kolekcia Petry Famlerovej.
Kolekcia Petry Famlerovej. Zdroj: Lucia Peskova

Dejiskom tohtoročných módnych prehliadok bude nové Nivy centrum – multifunkčný projekt, ktorý priniesol Bratislave novú a modernú autobusovú stanicu, bohatý mix obchodov a služieb a unikátnu zelenú strechu. Fashion LIVE! sa v minulosti odohrával napríklad v modernistických priestoroch Obchodného domu na Kamennom námestí alebo v priestoroch charizmatickej Starej tržnice.

Unikátny moderný priestor 

„Tento rok sme atmosféru 70. rokov našej poslednej lokácie zamenili za súčasný, čerstvo otvorený priestor, ktorý ešte dýcha novotou. Veľkorysý priestor v Nivy centre s impozantnými betónovými stĺpmi bude ideálnym miestom na návrat nášho podujatia po ročnej vynútenej korona pauze,“ uviedla Zora Husarčíková, manažérka podujatia Fashion LIVE!

„Nivy vychádzajú svojou komplexnosťou a prístupom v ústrety aj tým najnáročnejším klientom. Naším cieľom je ponúknuť zákazníkom nevšedné prepojenia a koncepty a zároveň podporovať lokálne značky a udržateľnosť. Návštevníkom plánujeme sprístupniť aj slovenskú módu, preto sme veľmi radi, že môžeme v našich priestoroch uvítať podujatie, akým je Fashion LIVE!,” hovorí PR manažérka Nivy centra Beáta Móriová.

Všetko bude o siluetách

Téma SILUETA sa odrazí na vizuáloch aj scéne podujatia. V jej duchu sa bude niesť aj fashion talk. „Každý rok si volíme tému z oblasti módy, ktorá je zastúpená v tvorbe dizajnérov, každý k nej však pristupuje svojím spôsobom. Táto téma sa odzrkadľuje aj v našom prístupe k tvorbe vizuálu podujatia, takisto ju návštevníci môžu vidieť v scéne. Dizajnéri, samozrejme, v svojej autorskej tvorbe spracúvajú svoje vlastné idey a inšpirácie,“ dodáva Zora Husarčíková.

Proces tvorby kolekcie
Proces tvorby kolekcie Zdroj: Petra Famlerová

Podpora mladých dizajnérov aj udržateľnosti

Novinkou je aj obnovená súťaž Fresh Fashion Contest v spolupráci s Nadáciou Tatra banky. Mladí začínajúci dizajnéri mali za úlohu spracovať tému RETHINK ME. Opätovne sa zamýšľali nad tým, čo v šatníkoch používame a ktoré kúsky si zaslúžia druhú šancu. „Pod RETHINK ME sa skrýva mnoho vrstiev. Úlohou súťažiacich bolo prísť s novými prístupmi, prekopať už zabehnuté postupy v móde, redefinovať materiály, strihy alebo priniesť prelomové inovácie, vysvetľuje Zora Husarčíková.

Podľa odbornej poroty sa témy najlepšie zhostila dizajnérka Petra Famlerová, absolventka dizajnérskej školy Via Design v Dánsku, ktorá vo svojich návrhoch kombinuje mužský streatwear s tailoringom. Petra porotu zaujala vyzretým autorským rukopisom a udržateľným prístupom v tvorbe. Novú kolekciu vytvára totiž z nevyužitých zvyškov látok v ateliéri.

Kolekcia Petry Famlerovej
Kolekcia Petry Famlerovej Zdroj: Mischel Warenits

Nebude chýbať Sršňová či Hanečka

Do svetla reflektorov sa na prehliadkovom móle Fashion LIVE! opäť vracajú aj známe mená a značky. Návštevníci podujatia sa môžu tešiť na kolekcie úspešných slovenských aj českých módnych návrhárov. Predstavia sa mená ako Lenka Sršňová, Boris Hanečka, Michaela Bednárová (Puojd), Silvia Zrebná, Martin Hrča, Petra Weingart, Marina Žiaková so značkou Mariná, značka HAAZ, Ateliér 343 a značka freier. Nováčikmi na prehliadkovom móle FL! sú Lucia Kürthi, Veronika Kostková wedding atelier a Ostrovska createur.

V moderných priestoroch Nív budú prebiehať aj sprievodné podujatia. Návštevníci sa v priebehu októbra môžu zúčastniť na fashion talkoch so známymi osobnosťami zo sveta módneho biznisu alebo vymeniť svoje nenosené oblečenie na módnom SWAPE.

Viac informácií a podrobný program nájdete na stránke Fashion LIVE!, kde si tiež budete môcť zakúpiť vstupenky na podujatie.

Domov
Zdieľať
Diskusia