Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. septembra 2021, 20:00
Čas čítania 1:34
Kamila Šebestová

TOP 3 v piatok: Svet má prvého LGBT+ biskupa, tvorca bitcoinu vlastnú sochu v Maďarsku a Dušan Kováčik návrh na 13 rokov v base

REFRESHER TOP 3 REFRESHER ČLÁNKY
Uložiť Uložené

Tu sú správy, ktoré by ti dnes nemali uniknúť.

V cirkvi je prvý transrodový biskup, považuje sa za nebinárnu osobu

Svet má prvého LGBT+ biskupa. Kresťanský reverend Megan Rohrer sa narodil ako žena a spočiatku sa považoval za lesbu, dnes sa však identifikuje ako nebinárna osoba. Pôsobí v luteránskej cirkvi v Spojených štátoch. Rohrer bude viesť synodu Sierra Pacific v Sacramente, do ktorej patrí takmer 200 kongregácií v Kalifornii a Nevade. Zvolili ho na šesťročné funkčné obdobie. 

Megan Rohrer.
Megan Rohrer. Zdroj: AP Photo/John Hefti

„Neexistuje telo, nikto, kto by nebol vítaný v takejto cirkvi, čo by nebolo vítané v Božom spoločenstve, ktoré by nebolo úplnou a vernou súčasťou cirkvi,“ povedal biskup po zvolení. Viac zistíš tu.

Maďari oslavujú tvorcu bitcoinu Satošiho Nakamota, postavili mu prvú sochu na svete

„Nech je tvorcom tejto kryptomeny ktokoľvek, zaslúži si sochu postavenú v Maďarsku,“ zhodujú sa prominenti z Maďarského spolku blokchain. Iniciovali odhalenie busty neznámeho tvorcu virtuálnej meny bitcoin, ktorý vystupuje pod pseudonymom Satoši Nakamoto. Socha tohto človeka nie je ešte nikde na svete.

Odporúčané
Top 3 v utorok: LEGO reaguje na Dráčik, Orosch útočil na LGBTI+ ľudí už v lete a Slovákov čaká výmena vrchnákov Top 3 v utorok: LEGO reaguje na Dráčik, Orosch útočil na LGBTI+ ľudí už v lete a Slovákov čaká výmena vrchnákov 8. novembra 2022, 20:00

Budapeštianska mestská časť Starý Budín je teda prvým miestom, kde je bronzová busta tvorcu bitcoinu. V Budapešti vyvolala rozruch – ľudia si s ňou nadšene robili selfies. Viac sa dočítaš tu.

bitcoin, Madarsko, Satoši Nakamoto
Zdroj: TASR/AP Photo/Bela Szandelszky

Prokurátor navrhuje Kováčikovi 13 rokov vo väzení

Mal bojovať proti korupcii, namiesto toho pomáhal mafiánom,“ tvrdí prokurátor Michal Šúrek o bývalom špeciálnom prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi. Navrhuje 13-ročný nepodmienečný trest s minimálnym stupňom stráženia a trest prepadnutia majetku.

„Ide o dlhoročného najvyššieho predstaviteľa špecializovaného štátneho orgánu vytvoreného na potieranie organizovaného zločinu a korupcie,“ zdôvodnil prokurátor s tým, že Dušan Kováčik vo svojej funkcii konal opačne. Poukázal aj na to, že bývalý špeciálny prokurátor zneužil svoje postavenie a vplyv.

Tvrdil tiež, že listiny, ktoré sa našli pri prehliadke u šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa, vtedy podozrivého z nepriamej korupcie, pochádzali priamo od Kováčika. Ak chceš vedieť viac, tu nájdeš celý článok. 

Dušan Kováčik.
Dušan Kováčik. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Instagramový post dňa: Slovenská (ne)pohostinnosť

Influencerka Michaela Chrkavá napísala nahnevaný príspevok o svojom priateľovi pochádzajúcom z Indie. 

„Môj frajer, ktorému rok neodpísali na žiadnu žiadosť o zamestnanie, a keď si konečne našiel prácu vo svojom odbore, tak si nevie nájsť ubytovanie. Pretože je cudzinec,“ opisuje situáciu na svojom Instagrame. Údajne im viacero majiteľov bytov zrušilo obhliadku, keď sa dozvedeli, že by doň išla bývať s priateľom, ktorý nie je zo Slovenska.

Odporúčané
TOP 3 v pondelok: Arcibiskup Orosch sa ospravedlnil, muž dobodal svoju manželku vidličkou, vyjadrila sa matka zavraždeného Juraja TOP 3 v pondelok: Arcibiskup Orosch sa ospravedlnil, muž dobodal svoju manželku vidličkou, vyjadrila sa matka zavraždeného Juraja 7. novembra 2022, 20:00

Michaela bola nahnevaná, no Puneet je vraj pokojný. Na rasizmus na Slovensku je údajne zvyknutý. No po zážitkoch z uplynulých dní svojej priateľke povedal, že by chcel túto krajinu opustiť.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Michaela Chrkavá (@michellegraphy)

Domov
Zdieľať
Diskusia