Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. septembra 2021, 11:43
Čas čítania 0:49
Kamila Šebestová TASR

Vedci naučili kravy močiť do špeciálnej nádoby. Môže to pomôcť v boji s klimatickou krízou

NEWS EKOLÓGIA GLOBÁLNE OTEPĽOVANIE ZVIERACIA RÍŠA
Uložiť Uložené

Nemeckí a novozélandskí vedci spojili sily. Podarilo sa im presvedčiť kravy, aby močili tam, kde im prikázali.

Aj kravy môžu pomôcť zachrániť znečistenú planétu. Vedci ich totiž naučili močiť do špeciálneho záchodu, čím sa im darí znižovať emisie dusičnanov. 

Kravský moč totiž obsahuje veľké množstvo dusíka a znečisťuje tak podzemné vody, prípadne sa mení na plynný oxid dusný. Tým, že kravy močili do špeciálnej nádoby, plyn sa v nej zachytil a spracoval sa skôr, ako došlo k takémuto znečisteniu. 

Výskumníci Lindsay Matthews a Douglas Elliffe z Aucklandskej univerzity takýmto spôsobom trénovali 16 teliat. Na farme prevádzkovanej Výskumným inštitútom biológie hospodárskych zvierat v Nemecku sa im podarilo preukázať, že väčšinu teliat je možné naučiť, aby udržali moč.

„Ak by sa nám takto podarilo zachytiť močenie v 10 až 20 percentách prípadov, stačilo by to na výrazné zníženie emisií skleníkových plynov a lúhovania dusičnanov do podzemných vôd,“ vysvetlil Douglas Elliffe.

Domov
Zdieľať
Diskusia