Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. septembra 2021, 8:33
Čas čítania 0:35
Kamila Šebestová

Nosorožec, ktorý visí hore nohami vo vzduchu, dostal parodickú Nobelovu cenu. Uhádneš prečo?

NEWS ZVIERACIA RÍŠA
Uložiť Uložené

Ig Nobel Prize sa každoročne udeľuje ľuďom, ktorí robia v oblasti vedy, technológie či medicíny niečo neobvyklé.

Tím veterinárov na čele s Robinom Radcliffom z Cornellovej univerzity sa pokúsil o neobvyklý experiment. Zavesili nosorožce za nohy do vzduchu. Napriek tomu, že to znie strašne, v skutočnosti tým učinili veľký objav, za ktorý dostali Ig Nobel Prize, teda paródiu na Nobelovu cenu.

Podľa portálu BBC sa totiž lekári snažili zistiť, či je bezpečné dvíhať ich do vzduchu helikoptérou. Zistili, že ak nosorožce zavesia za nohy, zvýši sa im v tele obsah kyslíka. Je preto bezpečnejšie prepravovať ich takýmto spôsobom.

Ig Nobel Prize sa každoročne udeľuje ľuďom, ktorí robia v oblasti vedy, technológie či medicíny niečo neobvyklé. Väčšinou ju vyhrajú absurdné zistenia. Denník The Guardian uvádza, že v ďalších kategóriách zvíťazil napríklad tím vedcov, ktorý tvrdil, že brady pomáhajú chrániť mužov v bitkách. So zaujímavým zistením prišiel aj tím vedcov, ktorý hovorí, že orgazmus počas sexu pomáha prečistiť nosové dutiny a človeku sa teda lepšie dýcha. 

Odporúčané
VIDEO: Na vesmírnej stanici to žilo, astronauti si spravili pizzovú párty vo vesmíre. Vo vzduchu lietali kúsky pizze VIDEO: Na vesmírnej stanici to žilo, astronauti si spravili pizzovú párty vo vesmíre. Vo vzduchu lietali kúsky pizze 11. septembra 2021, 14:36
Domov
Zdieľať
Diskusia