Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. septembra 2021, 9:12
Čas čítania 7:47
Viktor Kniš

ZÁZNAM: Kolíkovej rozumiem, Remišová zmenila sily v predsedníctve, aby zostala pri moci v strane, tvrdí Kiska

NEWS MÁRIA KOLÍKOVÁ RICHARD SULÍK
Uložiť Uložené

Prestup oznámili Mária Kolíková a Richard Sulík na spoločnej tlačovej konferencii. Vládnou koalíciou to otrasie, čaká nás niekoľko ďalších zmien.

– Krídlo Márie Kolíkovej odchádza zo strany Za ľudí, v poslaneckom klube Sloboda a solidarita bude mať vlastnú platformu Za spravodlivé Slovensko. Spolu s Kolíkovou vstupujú do poslaneckého klubu aj Vladimír Ledecký, Michal Luciak, Tomáš Lehotský, Vladimíra Marcinková a Marek Hattas.

– Richard Sulík trvá na tom, že Mária Kolíková musí zostať ministerkou spravodlivosti. Je proti otvoreniu koaličnej zmluvy.

– Boris Kollár nežiada, aby sa ministerka Mária Kolíková vzdala postu ministerky, a nie je proti otvoreniu koaličnej zmluvy.

Sledovanie článku naživo sme ukončili. 

16:44 – Poslankyňa Národnej rady SR a doterajšia predsedníčka poslaneckého klubu Za ľudí Jana Žitňanská sa chce čo najskôr rozprávať s líderkou strany Veronikou Remišovou aj premiérom Eduardom Hegerom. Uviedla to na sociálnej sieti po tom, ako frakcia okolo ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej oznámila odchod zo strany i z poslaneckého klubu. Podpredseda Za ľudí a poslanec Juraj Šeliga sa chce o situácii i budúcnosti v tejto súvislosti rovnako rozprávať so straníckymi kolegami. Naďalej vidí zmysel v podporovaní vlády bojujúcej proti korupcii.


„Nikdy som nezvykla odkazovať svojim kolegom cez médiá alebo sociálne siete a neurobím to tak ani v tejto ťažkej chvíli. Budem sa preto čo najskôr rozprávať s predsedníčkou strany Veronikou Remišovou a o stretnutie som požiadala aj premiéra Hegera a následne o tom budem informovať,“ skonštatovala Žitňanská. Dodala, že prioritou pre ňu ostáva zlepšovanie života ľudí so zdravotným postihnutím a ich rodín.

Odporúčané
Richard Sulík: Kto zarába viac, je schopnejší. Odmietam trestať bohatších za ich úspech vyššími daňami (Rozhovor) Richard Sulík: Kto zarába viac, je schopnejší. Odmietam trestať bohatších za ich úspech vyššími daňami (Rozhovor) 23. júla 2023, 14:30

15:22 – Vladimír Ledecký po odchode do poslaneckého klubu SaS na Facebook napísal, že sa cíti, akoby mu ukradli vlastný dom. Ide o metaforu, ktorou myslí stranu Za ľudí. Tú si podľa neho privlastnila Veronika Remišová, aj keď nebola pri jej zrode. 

„Stavali sme ho s priateľmi. Bol dobre rozostavaný, ešte nedokončený. Nový správca nás vyhodil. Všetkých. Mali sme iný názor, ako ho dostavať a ako v ňom žiť. Znepríjemňoval nám systematicky náš pobyt, až sme odišli. Pomáham v domove pre ľudí bez domova. Zdieľam dnes rovnaké pocity ako oni. Nie je to nič príjemné. Oklamaný. Podvedený. Zbytočná celá moja robota,“ píše Ledecký. 

15:15 – Predseda Smeru-SD Robert Fico hovorí, že jedinou cestou pre vládnu koalíciu sú aktuálne predčasné voľby. Myslí si, že neskôr už nebude mať vláda čo zachraňovať, pretože zo súčasnej koalície nezostane kameň na kameni.

Je presvedčený, že ak sa bude situácia naďalej takto vyvíjať, tak Smer-SD vyhrá ďalšie voľby. Dodal, že strana Za ľudí je prvou obeťou súčasnej vlády. Zároveň sa pýta, či kabinet ešte zaujímajú aktuálne výzvy štátu, alebo na ne rezignoval. 

14:10 Juraj Šeliga zatiaľ presne nevie, aká bude jeho politická budúcnosť. „V prvom rade mi príde prinajmenšom slušné stretnúť sa osobne na predsedníctve strany a povedať to, ako veci vidím, najprv kolegom do očí a až potom to povedať verejnosti,“ napísal v statuse, ktorý sa začína tým, že jeho ranné gastroenterologické vyšetrenie nebolo to najnepríjemnejšie, čo dnes zažil. 

Odporúčané
Treba znížiť dane alebo platíme akurát? (Odpovedajú Richard Sulík, Denisa Saková či Kristián Čekovský) Treba znížiť dane alebo platíme akurát? (Odpovedajú Richard Sulík, Denisa Saková či Kristián Čekovský) 29. marca 2023, 13:00

„Stále vidím zmysel podporovať vládu, ktorá bojuje proti korupcii a snaží sa stáť na strane spravodlivosti. Preto som v politike a to budem robiť do posledného dňa trvania môjho mandátu,“ dodal Šeliga s tým, že do poslednej chvíle bojoval o to, aby strana Za ľudí pokračovala ako celok. 

13:42 K rozpadu strany Za ľudí sa vyjadril jej zakladateľ Andrej Kiska. Podľa exprezidenta je odchod Kolíkovej krídla pochopiteľný aj s prihliadnutím na skutočnosť, že Veronika Remišová zmenila pomery v predsedníctve, aby zablokovala snem, kde si mohla strana zvoliť nového lídra. 

„Po problémoch v strane, ktoré nastali po mojom odchode a vládnej kríze na Slovensku, som odporučil predsedníctvu strany, aby zvolalo mimoriadny snem, kde by sa vnútri rozhodlo o jej ďalšom smerovaní, ako aj o prípadnom novom predsedovi. Dôležité bolo, aby si strana vo svojom vnútri vydiskutovala problémy a navonok pôsobila jednotne a bola stabilným partnerom koalície. Žiaľ, to sa neudialo,“ konštatuje Kiska. Remišovej kroky komentovať odmietol. 

13:14  Mária Kolíková po rokovaní vlády povedala, že cíti podporu premiéra Eduarda Hegera, upozornil Denník N. „Čo sa týka pomeru ohľadom ministerských pozícií, je to otázkou dohody medzi koaličnými lídrami, ja nie som koaličný líder. Mojím nadriadeným je premiér, preto je dôležité, že mám jeho podporu,“ povedala.

Odporúčané
Sulík potrebuje kalendár, nie Excel (Nedeľný komentár) Sulík potrebuje kalendár, nie Excel (Nedeľný komentár) 4. decembra 2022, 14:00

12:34 – Boris Kollár tvrdí, že je veľmi rád, že po dlhých mesiacoch škriepok sa vyriešili hádky v strane Za ľudí. „Chcem vyjadriť presvedčenie, že pani ministerka bude mať viac času a energie venovať viac času do rezortu spravodlivosti,“ povedal Boris Kollár s tým, že dúfa, že Kolíková sa bude venovať aj jeho agende týkajúcej sa exekučnej amnestie. 

„Pevne verím, že sa vrátime k tomu, prečo sme vznikli,“ dodal. 

Boris Kollár potvrdil, že včera bol za ním Richard Sulík. „Zdalo sa mi vtipné, keď mi na tlačovej konferencii dovolil, aby som zostal predsedom parlamentu,“ hovorí Boris Kollár. 

V súvislosti s rozdelením ministerských kresiel sa aj Boris Kollár odvolal na koaličnú zmluvu. „Tam je napísané, ako má vyzerať,“ povedal Kollár. Ak by sa postupovalo podľa súčasnej podoby koaličnej zmluvy, Mária Kolíková by nemohla byť ministerkou spravodlivosti. Predseda Sme rodina sa nebráni otvoreniu koaličnej zmluvy, pretože nastali vážne zmeny. 

Boris Kollár povedal, že nebude žiadať od strany SaS iné ministerstvo, ak si budú chcieť ponechať rezort spravodlivosti. „Ja si nerobím žiadny stoličkový nárok,“ dodal Boris Kollár, ktorý viackrát zopakoval, že chce napĺňať svoj program týkajúci sa amnestií pre dlžníkov.

Sme rodina nebude žiadať, aby zanikol klub Za ľudí, aj keď podľa rokovacieho poriadku by strana Veroniky Remišovej nemala mať nárok na posty v parlamente. 

Odporúčané
TOP 3 v stredu: Sulík skúšal silu koalície, Putinovi podivne zomrel ďalší kolega a inflácia je najvyššia za 22 rokov TOP 3 v stredu: Sulík skúšal silu koalície, Putinovi podivne zomrel ďalší kolega a inflácia je najvyššia za 22 rokov 14. septembra 2022, 20:00

11:54 Nových poslancov v klube Za ľudí privítala aj Janka Bittó Cigániková. „Teším sa, že poslanecký klub Slobody a solidarity sa dnešným dňom rozširuje o šiestich poslancov, s ktorými sme mali aj doteraz veľmi dobré vzťahy,“ napísala na Facebooku.

 

11:25 Jana Žitňanská sa chce čo najskôr rozprávať s líderkou strany Veronikou Remišovou aj s premiérom Eduardom Hegerom. 


„Nikdy som nezvykla odkazovať svojim kolegom cez médiá alebo sociálne siete a neurobím to tak ani v tejto ťažkej chvíli. Budem sa preto čo najskôr rozprávať s predsedníčkou strany Veronikou Remišovou a o stretnutie som požiadala aj premiéra Hegera a následne o tom budem informovať,“ skonštatovala Žitňanská. Dodala, že prioritou pre ňu ostáva zlepšovanie života ľudí so zdravotným postihnutím a ich rodín.

10:55  Odchod členov frakcie Za ľudí zo strany a prestup niektorých poslancov do klubu SaS považuje predsedníčka strany Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová za zradu hodnôt strany Za ľudí i všetkých jej členov. Kritizuje, že skupinka okolo ministerky Márie Kolíkovej rokovala o odchode zo Za ľudí, no chce si zachovať funkcie, ktoré vďaka strane získala.


„Hoci to na verejnosti popierali a všetkých zavádzali, skupinka Márie Kolíkovej už dlhý čas hľadala cestu, ako stranu Za ľudí aj poškodiť, aj si zachovať svoje funkcie, ktoré vďaka strane a jej členom získali. Prestup skupinky Márie Kolíkovej k SaS je zradou stoviek členov strany Za ľudí, vďaka ktorým má skupinka svoje funkcie vo vláde aj v parlamente. Je to zrada voličov strany, ktorí im dali hlas na základe programu Za ľudí,“ uviedla Remišová v stanovisku s tým, že ide aj o zradu hodnôt strany.


Bývalým kolegom praje Remišová všetko dobré. „Veríme, že v novej zostave sa budú viac venovať práci a menej hádkam a politikárčeniu. Budú musieť, keďže strana SaS má s frakciami svoje dlhoročné skúsenosti,“ dodala šéfka Za ľudí.

Sulík
Zdroj: TASR

10:30 – Igor Matovič tvrdí, že naďalej platí koaličná dohoda. „V koaličnej dohode sú všetky odpovede aj na otázky týkajúce sa rozdelenia mandátov vo vláde,“ povedal. Je presvedčený, že dohody musia platiť nielen vtedy, „keď nám to vyhovuje, ale aj vtedy, ak sa pôvodná situácia zmení a už to nie je podľa našich predstáv“.

Odporúčané
KOALIČNÁ KRÍZA ZÁZNAM: Sulík nám chce s mafiou a fašistami urobiť zo života peklo, tvrdí Matovič KOALIČNÁ KRÍZA ZÁZNAM: Sulík nám chce s mafiou a fašistami urobiť zo života peklo, tvrdí Matovič 5. septembra 2022, 9:06

„Koaličnú dohodu sme neuzatvárali na to, aby sa menila, ak dôjde k situácii, že niektorej politickej strane prestane vyhovovať,“ zdôraznil. Prípadné snahy meniť ju dal do súvislosti s možnými snahami povaliť vládu.

9:55  Richard Sulík povedal, že podľa memoranda s Kolíkovej platformou by sa stal podpredsedom parlamentu namiesto Juraja Šeligu zo Za ľudí Tomáš Lehotský. 

9:29 Mária Kolíková bude chodiť na koaličné rady za stranu SaS. Podľa dohody môžu chodiť na koaličné rady traja zástupcovia za poslanecký klub. 

9:28 Aj Andreja Kisku ako zakladateľa strany o zmenách vopred informovali. „Andrej Kiska zakladal našu stranu, záleží mi na tom, čo si myslí, a priebežne s ním komunikujem. Nechcem hovoriť zaňho, ale určite náš krok preňho nebol prekvapením,“ povedala Kolíková. 

9:27 Richard Sulík je pripravený rokovať s koaličnými partnermi a hľadať prieniky, aby sa dohodli na prerozdelení dôležitých postov. Viackrát upozornil, že si nebude nárokovať na kreslo predsedu parlamentu napriek tomu, že SaS sa stáva druhou najsilnejšou koaličnou stranou. 

9:22 – Dve podporovateľky Remišovej Miriam Šuteková a Alexandra Pivková majú otvorené dvere v poslaneckom klube OĽaNO. „Každý slušný a demokraticky zmýšľajúci poslanec je u nás vítaný,“ povedal predseda poslaneckého klubu Michal Šípoš. 

Odporúčané
Mária Kolíková: Neviem o nikom, kto by ma mohol nahradiť. Nový minister spravodlivosti to bude mať veľmi ťažké (Rozhovor) Mária Kolíková: Neviem o nikom, kto by ma mohol nahradiť. Nový minister spravodlivosti to bude mať veľmi ťažké (Rozhovor) 31. augusta 2022, 7:00

Richard Sulík na tlačovej konferencii povedal, že tieto dve poslankyne zatiaľ nebudú vstupovať do SaS. „Som rád, že je to práve týchto šesť poslancov,“ dodal s tým, že je rád, že od dnešného dňa bude môcť deklarovať stabilitu za 19 poslancov.

9:15 – Richard Sulík chce, aby Mária Kolíková zostala ministerkou spravodlivosti, nebude súhlasiť s otvorením koaličnej zmluvy. Dôrazne upozorňuje, že bude podmienkou strany Sloboda a solidarita, aby Kolíková zostala na svojom poste. Naznačil, že ide o červenú čiaru. „Podporíme, aby Veronika Remišová bola ďalej ministerkou,“ dodal. 

9:00 Krídlo Márie Kolíkovej zo Za ľudí vstupuje do strany Sloboda a solidarita. V rámci strany bude mať vlastnú platformu Za spravodlivé Slovensko. Ministerka spravodlivosti to oznámila po boku Richarda Sulíka na tlačovej konferencii v stredu 8. septembra.

Sulík Kolíková
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Kollárovi, Remišovej a Hegerovi oznámili odchod vopred 

Pôvodná strana Andreja Kisku tak podľa pravidiel príde o poslanecký klub, pretože jej zostanú už len štyria poslanci. Vládna koalícia sa zatiaľ nedohodla na presnom postupe, aj keď o vstupe „kolíkovcov“ do SaS sa hovorí viac ako týždeň. „Mária Kolíková je u nás vítaná,“ povedal Refresheru v pondelok Richard Sulík. Dodal, že toho majú veľa spoločného, obaja sú liberáli.

Odporúčané
TOP 3 v piatok: Školský rok bude bez opatrení, Sulík po rokovaní nevidí kompromis a Medvedev sa vyhráža Európe TOP 3 v piatok: Školský rok bude bez opatrení, Sulík po rokovaní nevidí kompromis a Medvedev sa vyhráža Európe 12. augusta 2022, 20:00

Sloboda a solidarita bude mať po novom 19 kresiel v parlamente namiesto pôvodných 13 kresiel. Richard Sulík sa pred tlačovou konferenciou rozprával s Borisom Kollárom, Eduardom Hegerom aj Veronikou Remišovou. „Dali sme si záležať, aby sa naši partneri dôležité veci nedozvedeli z médií,“ dodal predseda SaS. 

Domov
Zdieľať
Diskusia