Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. septembra 2021, 17:18
Čas čítania 1:09
Jakub Paulík

Poslanec SaS odmieta očkovanie, vraj sa stará o svoju imunitu. Podľa Rada Baťa je hňup

POLITIKA SLOBODA A SOLIDARITA
Uložiť Uložené

Marián Viskupič vyvolal rozporuplnú debatu.

Poslanec SaS Marián Viskupič na Facebooku napísal, že je nezaočkovaný. Uviedol tiež, že už sa zmieril s tým, že pre množstvo ľudí bude „dezolátom“ či „tupelom“. Tvrdí, že sa snaží zdravo žiť a stará sa o svoju imunitu, napriek tomu, že dnes poznáme kvantum prípadov, keď na covid-19 doplatili aj zdraví jedinci s dobrou imunitou.

„Byť nezaočkovaný prináša určité riziko, byť zaočkovaný tiež prináša určité riziko. V živote je to skrátka tak,“ napísal. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) aj Ministerstvo zdravotníctva SR pritom apelujú na ľudí, aby sa zaočkovali, pretože benefity výrazne prevažujú nad rizikami. Vážne vedľajšie účinky spojené s vakcínou sú teda neporovnateľne menšie ako pri nákaze ochorením covid-19.

Odporúčané
Idú pešo cez celé Slovensko, bojujú s počasím, so zverou aj s vlastným strachom. Cesta hrdinov SNP je nový „hype“ Idú pešo cez celé Slovensko, bojujú s počasím, so zverou aj s vlastným strachom. Cesta hrdinov SNP je nový „hype“ 2. septembra 2021, 14:30

„Som presvedčený, že práve vzájomný rešpekt a pravdivosť voči sebe i okoliu, ale i voči covidu je cesta von z covid krízy. Zaočkovať sa musí byť slobodné rozhodnutie každého človeka a rozhodnutie sa nezaočkovať treba rešpektovať,“ tvrdí Viskupič. Vedci však poukazujú na fakt, že pokiaľ sa nezaočkuje dostatočné množstvo ľudskej populácie, vírus sa bude šíriť aj naďalej a okrem toho môže nebezpečne mutovať.

Príkladom je aj vysoko infekčný delta variant, ktorý už dominuje aj na Slovensku. Nutná zaočkovanosť sa podľa riaditeľa Biomedicínskeho centra SAV Juraja Kopáčeka musí pri tomto variante značne zvýšiť. „Dostať by sme sa mali až na nejakých 80 %. U nás je však otázne, nakoľko sa k tomuto číslu priblížime,“ vyjadril sa v našom staršom článku.

Na status Mariána Viskupiča reagoval aj Rado Baťo, manžel šéfky Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv. „Človek, ktorý nerozumie ani základom pravdepodobnosti, filozofuje na úrovni dvanásťročného záškoláka, nie je schopný nájsť si ani elementárne zdroje informácií o téme, o ktorej píše. A ešte sa cíti ako hrdina, ktorý pláva proti prúdu. A že prečo zomrelo už 12,5-tisíc ľudí na Slovensku. Kvôli nezodpovedným hňupom, ako ste vy.“

FB
FB Zdroj: FB
Domov
Zdieľať
Diskusia